Saja jer aku bagi nama super moist tu dari nama asalnya kek lembap kukus daripada chef zubaidah nih..dah ramai juga yang mencuba..
Hasilnya memang moist giler2 punya...tak tipu..aku pun buat versi bakar sebab malas amat nak kuarkan pengukus aku tuh.eheee..
Kalau alongroz bagi 5 bintang, noorsha bagi 5 bintang tambah 5 bulan extra, aku up lagik kasi 5 bintang ngan 5 bulan campur lagi dengan gerhana matahari bersama gerhana bulan..haa,amik!
Tu dari segi ke'moist'an dan kesedapan kek nih laa ek..
Tak cukup dengan itu lagi,aku mudahkan lagi bagi korang yang malas cam aku nak kuarkan mixer,atau belum ada mixer sendiri kat umah tu..kite guna handwhisk aje..kalau handwhisk pun takde,guna jelah senduk ke..apa ke..tu kalo takde gak,melampau tahap asbestos dah tu..baik beli aje kek nih dari kedai kek..muehehe..
Aku nak suruh korang bayangkan rasa dia sambil pejam mata sebenarnya..tapi kang,kalau korang pejam mata takleh nak baca lak kan..kalau yang kat opis tu bos ingat korang tido lak kang..huhu..
Dengan itu,korang layan ajelah gambar2 kek ceklat nih ha..gambar tak cantik tapi kek tu memang moist macam dalam gambar..
Kek nih sedap lepas sejukkan semalaman dalam peti ais,keluarkan seketika baru ngap..lembut giler ko
Bak kate noorsha,makan sambil pejam2 mate gitu kan..sambil pejam mate,sesambil emmmmh..emmmh lagi menikmati keenakan kek nih haaa...cer cuba cer cuba!
Bak kate noorsha,makan sambil pejam2 mate gitu kan..sambil pejam mate,sesambil emmmmh..emmmh lagi menikmati keenakan kek nih haaa...cer cuba cer cuba!
Nampak tak tekstur kek yang lembut n lembap tu..bukan takat lembap dah..hampir lencun tuh haa..hehe..
Oklah,resepi di bawah ni aku olah sendiri dari resepi asal(rujuk link di bawah) yer..kek ni asalnya dikukus tau..
Aku buat satu adunan terus..kalau nak buat sikit,buat laa separuh adunan macam makcik2 berdua tu..hehe
Pastu kalau bakar jangan bakar lama2 sangat nanti tak moist..dah masak tu ok laa..
Boleh tengok kat dapur nOOrsha,izahdaut dan sapa lagi yang dah buat sila ketuk2 kibod tuh,bleh aku update link korang kat sini yer..
Nih c n p terus dari myresipi.com...dikongsikan oleh mama liana yang comel(liana comel,mummy dia pun comel..hikhik)
Apa2 pun,terima kasih buat semua yang terlibat dalam mempromosikan resepi best nih..
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml whipping cream
- 1 sudu teh mentega
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
So,besan..agak2 kek ceklat nih leh wat satu dulang hantaran laa nanti ek..jadik 23 dulang berbalas 21 yer?hihih..
Salam HaSue,
ReplyDeleteSedapnya nampak kek ni......anak2 suka sangat
femes tul kek chef zubaidah nih, kena buat gak nih!!!!
ReplyDelete@Wattie
ReplyDeletewaalaikumussalam..
anak sy,banglong paling suka kek ceklat ni..hb lak kureng sikit..hihi..
tapi untuk kek coklat..resepi nih mmg mabeles!
@Bee
ReplyDeletekena buat jugak kak..jangan tidak..hehe..
wahh..nampak pun tau sedap ni moist jer...teringin juga nk buat ni...tapi baru jer nk mendietkan diri ni...abis rosak dh diet...hehe
ReplyDeletewahh..nampak pun tau sedap ni moist jer...teringin juga nk buat ni...tapi baru jer nk mendietkan diri ni...abis rosak dh diet...hehe
ReplyDeletearrgggghhhh.... next week berat tambah 2kg sebab kek ni nanti...kalau jadi buat ler
ReplyDeleteamboiii....aku baru nak n3 kan kek ni....
ReplyDeletekau lagi awai....he..he..
perhhh..sedapp betoi la kek ni...lembut lembab jerk...................
aku suka.....
Hasue....wohoooooooooo balik jenjalan dgn semangat memsak berkobar2....caiyok2....I looooikes......nanti citer lagi tau...:)kek cekelat ni I lagi looooooooooikes.........moist nye images tu.....arghhh...tak tahan....
ReplyDeleteakak, kalo sukatan cwn ada x.. :(
ReplyDeletesedopnya....ira baru je buat kek coklat, takkan nak buat lagi...huhuhuhuhuhu
ReplyDeleteeh, kt sini pun ada jgk kek ni... td tgk kt dapur izah. mesti cuba ni klu dh bg byk bintang tu...hehehe..
ReplyDeleteakk pun dah prnh cuba buat kek ni sue.. mmg moist n sangat sedap..
ReplyDeleteKak sue nak kek cekelat ckit,nmpk mmg moist betoi,,Dahla ganache duk leleh sakan tuh..
ReplyDeletenak sikit..aku nyer kek dah habis.. sambil semput2 bernapas diruang udara yang sempit..ngahaha * u know lahh khann.. -ayat tambah bara..
ReplyDeletemmg sodap kek nie...lgi2 dikukus... sy slalu gak buat kek nie tp klo blk umah mak.. hehehe.. ukan aper kat umah mak lengkap la peralatan hehehe...
ReplyDeleteclap clap clap!~ aku gumbira menengok hasil mahsil kek cekelat ko ni besan... aku punye mane? yg sepotong tu ke? cehh.. ape kedekot ko nih.. aku nak seloyang la.. gi wat balik skang.. kalo tak turun 10% hantaran.. tak jadi wat kat hotel.. wat kat dewan skola jer.. ekeke
ReplyDeleteoooo... mentang2 laa kiter nyer intenet cam siput sedut, x kasi notis miting nk wat kek nih yer... dh terlepas ketapi nih.. ish ish.. sbb tiket ketapi pon dh sold out (tuu.. kak mas gi amik tiket last td), so kak sue sila hntr kek seloyang ke bintulu yer.. xyah kasi kat mek jah n mek sha (hahaha.. kasi nama br kat kak noorsha)..
ReplyDeletenampak tersangatlah moist kek coklat mu ini sue..terliuq akak tengok
ReplyDeleteassalam sue..rasa mcm dh komen tadi..sedap n moist le kek cokelat sue tu, kalo umah akk ni pasti tak smpt msk peti ais sue.
ReplyDeleteamboi cerita 2 sebesan lak...serasi gitu, sama2 pandai amik gambar n pandai msk2, ank menantu dok rilex tunggu mkn heheh
Salam kunjungan, jgn lupa singgah ke blog saya ;)
ReplyDeleteDah try semalam, best gilerr.. esuk nak cari bahan untuk mengcup kekkan pulok... hmmm x sabar rasanya.. terim kasih kepada empunya resepi..
ReplyDeletesis, whp cream tu yg mana yer?uht ke non dairy?tq
ReplyDelete@wani
ReplyDeleteutk topping ni rasanya x kisah nak guna yg uht atau non-dairy.. yg ni guna jenama value pride je.hehe
kak macam mane nak baking? suhu berapa? gune api bawah atas? urgent kak. tinggal nak bakar.
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletesori dik(nama apa ye?)
akak baru buka blog ni...sibuk nak raya katekan.dah masak ek kek aritu?
kek ni biasanya dibakar api atas bwh..cuma kek lapis je perlu biasanya bakar api atas.. :)
suhu lak biasanya 170c..hrp dah berjaya membuatnya
salam ha sue,
ReplyDeletenak tanya skit.. tepung hong kong tu tepung ape yer??
whipping cream tu pakai jenama ape?
ReplyDeletewhipping cream tu pakai jenama ape?
ReplyDeleteSalam nk tanya kek coklat moist dgn coklat ganace ni leh tahan bpe lama kalu ktluar?
ReplyDeleteTumpang tanya.kalau tak nak pakai electric mixer boleh tak?
ReplyDelete--BudakBaruBelajar--
Hmm chef kenapa coklat saya tu tak cair yee, dlm bape minit lps saya sapu atas kek tuu, dia punye coklat terus cair
ReplyDeleteI mean terus keras, tk cair puun
ReplyDelete