Gula pula,kalau tak suka manis2 sangat boleh laa ejas yer..kalau 3/4 cawan tu pun manis,boleh laa guna 1/2 cawan.Kalau takde rasa manis langsung tak sedap juga kuih ni..betul tak?*aku biasa letak 1 cawan sebab hb suka manis sket
Aku tak suka beli kuih nih,lagi best kalau dapat buat sendiri..bukan apa, kita boleh adjust sendiri ikut selera..ehee..kalau rasa malas pun memang tak beli ler kot.. :D
Sebenarnya,semenjak minggu lepas hari tu hampir tiap hari nak buat kuih ni..atas permintaan suami dan anak2..tu la,anak2 pun dah berjangkit ngan babah diorang suka makan lak kuih ni..
Sebenarnya boleh jer buat inti banyak sekali,lepas tu simpan dalam peti sejuk..nak buat kuih ni baru keluarkan..
Kat rumah nih memang gitu..ada menu yang disukai tu,akan makan sampai lebam(puas2) dulu baru stop buat..nak buat lagi,tunggu musim akan datang..hehe
Sebenarnya,semenjak minggu lepas hari tu hampir tiap hari nak buat kuih ni..atas permintaan suami dan anak2..tu la,anak2 pun dah berjangkit ngan babah diorang suka makan lak kuih ni..
Sebenarnya boleh jer buat inti banyak sekali,lepas tu simpan dalam peti sejuk..nak buat kuih ni baru keluarkan..
Kat rumah nih memang gitu..ada menu yang disukai tu,akan makan sampai lebam(puas2) dulu baru stop buat..nak buat lagi,tunggu musim akan datang..hehe
Macam aku bagitau kat entri lepas,ada orang letak kelapa kat inti kacang hijau ni kan,tapi kali ni memang tak letak,ada yang letak tepung tapi tu pun aku tak letak gak..
Meh nak kongsi cara aku buat kuih ni bagi yang nak tahu tu.. buat izahdaut (rasanya mek Jah dah pun buat kuih nih) dan Aizura(yg bertanyakan resepi ni pada entri lepas),harap berpuashati dengan penerangan bergambar nih..
Harap boleh faham laa bahasa yang aku gunakan ni yer..hehe..
Meh nak kongsi cara aku buat kuih ni bagi yang nak tahu tu.. buat izahdaut (rasanya mek Jah dah pun buat kuih nih) dan Aizura(yg bertanyakan resepi ni pada entri lepas),harap berpuashati dengan penerangan bergambar nih..
Harap boleh faham laa bahasa yang aku gunakan ni yer..hehe..
Inti Kacang Hijau
Resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
Resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
- 1 cawan kacang hijau
- 3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
- 1 sudu kecil garam
- Air secukupnya untuk merebus kacang
- Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
- Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
- Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
- Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
- untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
- Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
Inti yang sudah siap dimasak dan sedang disejukkan..
Kuih Kasturi / Kuih rengas / Kuih Kacang Hijau
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
- Inti kacang hijau secukupnya(rujuk cara membuatnya di atas)-Bentukkan bulat2 sebesar bola pingpong dan leper2kan sedikit.. *sila rujuk gambar di bawah ini
Inti yang sudah dibentuk supaya senang untuk digoreng..inti ini juga tahan disimpan dalam peti sejuk dan sedia saja untuk digunakan..jadi jimat masa kan.
Bahan2 membuat adunan tepung/batter:
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/3 sudu mkn marjerin
- 1 sudu kecil garam
- secubit gula
- 1/2 cawan air
- Sedikit pewarna kuning
- Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
- Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
- Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
Hasue..Assalamualaikumwbh....salam kenal yer...Ayu minta izin nak link Hasue ke dapur kecik ayu tu yer...
ReplyDeletenak tanya, Hasue ada recepi kek hati pari dok? Ayu cari lame doh tak jumpe la.....:)
sedap! sedap! nk 4-5 ketol..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletetq hasue. ni masuk terus dalam list my homework. Bila nak siap tak tau lagi. Terima kasih sekali lagi sebab kongsi step by step tu.
sue...aku lak klu buat inti kasturi ni, sama macam kau cuma aku letak sikit jer kelapa parut....
ReplyDeleteehhh..nanti aku nak buat ikut resepi kau lak...he..he..
tunggu aku beli kacang hijau dulu...
dah terliur ni nengok kuih kasturi kau tu...sedappp...
Assalam sue..emmm buah kuih kesukaan cik abe ni..kul berapa sapanya.
ReplyDeleteAkk jarang2 buat kuih ni, tahun lepas rasanya tak buat langsung kut heheh...akk selalu juga letak tepung atau kelapa dlm inti tu heheh.
pas ni boleh cuba cara sue pulak..mekasih kongsi kat sini ya..moga murah rezeki lagi
Looks very delicious.
ReplyDelete@Ayu Safieza
ReplyDeletewaalaikumussalam wth..
salam perkenalan buat ayu juga...trm kasih ye..nanti kite link balik..tenet nih wat hal laa pulak..org dah ramai on9 dari bercuti kot..hehe..
Resepi kek hati pari ada dah kongsi dlm blog ni oleh dygjack..tapi kite x try lagi resepi tu..resepi dlm simpanan sy ada juga,nanti bila dah try pasti akan dikongsikan juga..hehe..err,mengidam ke? :D
@tun_telani
ReplyDeletenah, amik seketui sudah. :D
@Kak Sam
ReplyDeletewaalaikumussalam.. dah banyak homework ek kak?takpe,pelan2 kayuh..jgn benti kayuh lak..kang terhenti jek kat situ..hehe..
sama2..dan selamat mencuba :)
@Mas
ReplyDeletetu laa mas,aku ada bgtau kat entri lepas..aku suka gak kalo buh kelapa parut sikit..tp cik abe x suke jadi sbg isteri taat(ecece..ngengada kan) aku x buh laa kelapa parut tu..hehe..
@Kak Rosaliza
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. dah dlm pjalanan td kak..hehe..mmg peberet giler laa..masuk musim dah kat umah ni..pas ni musim kuih apa laa lg agaknya..aritu musim mengkaramel jek..haha..tp ni pun td smpt wat puding karamel..ngeee
nanti ada masa leh laa try kak..hrp lebihj sdp dr ltk tepung..tq kak atas doanya..aminn :)
@Quay Po Cooks
ReplyDeleteyes..it was delicious.. ;)
Thanks 4 dropping by
Assalam kak sue,meh ckit kak kuih nih,kalo dah abis g la buat kak,inti msti da lagi lam peti kan..Kak,rajin betoi akak masak macam2 yer..
ReplyDeleteAssalamualaikum Sue, akak suka betul dgn kuih ni..teringat masa kecik2 dulu, mak akak selalu juga buat kuih ni.
ReplyDeleteAkak copy yer, utk buat rujukan. terima kasih Sue.
wow...wow...wow...sedapnyer resipi2 kat sini
ReplyDeletetq hasue... suke n x sabar nak mencobe... hihihi..
ReplyDeletekmk suka kuih tok kak sue...
ReplyDeleteAssalammualaikum...
ReplyDeleteMintak share yek..sy pun nk cube resepi wat kuih ni.lgpun memang suka sgt kuih.selalunya memang beli je.ni boleh la try pulak..
Terima kasih..:)
Assalammualaikum hasue....salam perkenalan dari kak zah...time ksh dgn resepi 2,blh sharekn..dulu akak wat kuih 2 campur gn kelapa n tpg,tapi bile nk goreng jd berderai.mgkn ade silapnye.2yg mls nk wat,nk bli je....xnie nk cube resepi hasue...
ReplyDeleteSalam Ha Sue, akak suka kueh rengas ni.Dulu akak pernah buat tapi bila nak bulat2kan susah sangat sebab lembik, jadik akak tambah tepung. Tapi kalau ikut cara Ha Sue ni mesti lagi sedap sebab pure gitu tak ada tambah2 tepung ke atau tambah kelapa.Nanti boleh akak cuba.Tima kasih.
ReplyDeletehye sue..salam kenal..
ReplyDeleteiftar nanti nk try buat la..nyummy..
hsbnd ela ske ni..
http://rzillah.blogspot.com
Assalamualaikum kak. I nak tanya tentang 1/3 sudu marjerin tu...yang dah lembik at room temperature or is it melted marjerin? Terima Kasih kerana sanggup share resepi ni. JazakAllah
ReplyDeleteAssalamualaikum kak. I nak tanya tentang 1/3 sudu marjerin tu...yang dah lembik at room temperature or is it melted marjerin? Terima Kasih kerana sanggup share resepi ni. JazakAllah
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. walaupun soalan dh lama tp nk jwb juga kot ada masih tertanya.. marjerin tu guna yg room temp jer..tp kalo rajin nak cairkan pun boleh juga ^_^
Deletesedapnye kak .......... huhuhu thanks ye share resepi kuih akak tu :)
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi ni. Mun memang suka makan kuih kasturi. Nak minta izin nak copy paste resepi dan letak dalam blog Cik Mun ye. kalu ada masa singgah le negok hasil yang Cik Mun buat kasturi ni ye...
ReplyDeletewahhh..terima kasih resepinya..menarik! saya mohon izin share resepi nya di blog saya yer... jika berkelapangan jom singgah blog saya juga.. terima kasih :-)
ReplyDeletehttp://ummiadamahnaf89.blogspot.com/
Hi sis.. Sy skg tgh buat kuih ni ikut resepi sis
ReplyDelete.. Senang je kn.. N sedappppp.....
Trm kasih semua ats komen2 n sudi mencuba resepi mudah ni..alhamdulillah jika kena selera.. ada masa nak juga kunjung bls pd blogger yg tinggalkn link..tq sgt2.. :-)
ReplyDeleteCantik nampak kuih..insyaAllah petang ni buka puasa nak buatlah...
ReplyDeleteJemput ke blog saya
http://www.mamavitashoppe.wordpress.com
boleh try nie. Sebab tengah buat sagu gumpal. Nampak banyak pulak inti nya. Thanks sharing resepi mudah. Jemput blogwalking kat sini nanti ye 👉🏻sakinahms.blogspot.my
ReplyDelete