aku baru berlenggang lenggok nak mencuba walaupun sebenarnya nak buat senang yang amat..hahaha..bukan la sebab takde bahan atau malas..
Malam tadi nekad,nak buat jugakk..ni laa hasilnya..cikgu Zana
Hasilnya memang wallaaaa weii..anda2 yang belum cuba bukan lagi harus,tapi WAJIB cuba nie..hehe..sebelum ni guna resepi Joayee...pun sedap jugak!
Kuih bakar gini peberet suamiku itu sebenarnya..hee..
Meh snap gamba lagik..
Nampak tak kelembutan kuih tuu..bestt..kerak kat atas tu ada sapa2 nak?(wat2 x nampak jer org yang angkat tangan)heh
Meh semak resepi..resepi yang sama juga boleh cekedaot kat blog Geng Masak Masak yang lain yer..nih Aku kopipes kat myresipi.com..Mekasih kak zana ku cayang...muahh!lebiuu
Kuih Bakar Pandan >> zana08
Bahan-bahan
* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.
Selamat berhujung minggu!!
sue..memang menggoda betul kuih ko buat ni..laki aku pun suka gak kuih2 cenggini..aku lum buat lagi ni..tunggu la aku wat surprise kat laki aku nanti kan..hahaha..surprise sangat lah..
ReplyDeletetingat kuih bako kentang..pun sedap..haisshh nak kena buat jugak ni..terbau bau je kuih bako pandan ni..
fuyyo..kueh bakar..fav tu, lahir-2 je dah suka. baunya tu mengamit memori, bau pandan. templatenya pun berwajah baru, cantik :)
ReplyDeleteSue..ni aku bawa apam mentega kat kau...
ReplyDeletenak tukar ngan kuih bakar kau yg menawan tu...he..he...
Salam Sue. Kuih fevret along gak ni, buat lak garing2 kat atas tu...wangi!
ReplyDeletenih tak jemput aku bekpes skali ke ? nanti nak gaks seprais tuk asbend aku, mana tau dia makin sayang kt aku & tmbah elaun bulanan..buleh beli tepung...heheh..ade je kan...
ReplyDeletefulllamak..pheeewiiitt...
ReplyDeletelawo tul kuih bakar ko ni sue..akak nak yg cam munga2 tu..terasa2 kelembutan kueh ni masuk kat anak tekak akak ni tau..iissshh...balik dulu lah..
HaSue..memang betul kata sue..ajib di cuba ni..sungguh memikat..
ReplyDeletejap nak salin..petang ni juga nak buat
sue!! akak nak yg munge2 tu 5 ketul! cpt antor ganu :)
ReplyDeleteaku nk yg kerak banyakkkkkkk... jgn dekutttt!! tak baekkkkkk wakakakakaaaaa
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletehahah..siap nk buat seprais bagai ko nih..baik ko buat masa dier lum balik..mesti dier terkentut eh terkejut giler kang..hihi..
kalo buat yg kentang sila2 laa surprise kan aku pulak ye jah!
@Hati Curio
ReplyDeletehahah..adehh,mlampau tul lahir2 jer terus mkn kuih bakar..bkn slh ibu mngandung dah tu.hehe..tq..baru tp ttp biru.. :P
@Mas
ReplyDeleteamik sepotong jer kuih bkr tu tau mas(tedekut nih)..haha
@HomeKreation
ReplyDeletew'kumsalam along..betul2x..wangi jek bila kerak start terjadi..hehe
@Anna Qawina
ReplyDeletehaa...ko mmg ade2 jek.nanti buat seprais utk aku skali tau..nanti aku buat2 la terkejut
@anymz
ReplyDeletelawa ke kak?aww,malu laa akak puji2 ni*sipu malu..kikiki
mmg lembut kuih ni kak..eh nak balik dah?baru nak buat air..takpelah,wat susah je kan kak?ekeke.. :P
@kak Erna
ReplyDeletesila kak sila..setengah loyang pas ke sini okeh..akak kan baekkkk
@K.Nor
ReplyDeletepos opis tutup laa kak nor..sowii..kikiki
@hana
ReplyDeletekak hana punya pasal mmg aku kedekut..hakhak..sapa suh lmbt smpai..abiss sudaaa :P
waaa.. basah dah laptop ni.. meleleh2!! cenggana nk dpt kerak yg ngancam tu ek? td buat kuih bakar pisang.. pucat lesi je atas tu.. padahal siap tambah masa utk grill 10minit! huhuhu..
ReplyDeletehsue.. akk nk tepi2 n kt corner jer yg lebihnya..boleh beri org lain.. hihihi...
ReplyDeleteAssalam sue..wah ketinggalan akk kuih bakar ni..mesti dah abis ingat nak minta kerak, sedapnya sue
ReplyDeleteAssalammualaikum Sue,
ReplyDeleteMmng sedapkan kuih bakar pandan ni...akak kalau ngadap, maunya setengah loyang sendiri, dahtu nak kerak lebih....wakakkaka..
wahh.. dh ada cutter bunga2 laa~ =)
ReplyDeleteme pon suka byk kerak mcm kak hana gak. kalau bakar mesti lama2 biar byk kerak.. sedapnyer..
@mrs plain-june
ReplyDeleteuik?tak sort ke kibod tuh kena basah?hahaha..kerak tu bakar lebih masa jer,jangan sampai hangit jer..hangus takpe..hehe..
wah perlu di coba nih, makanan favorit aku ini
ReplyDeleteregard
resepi kuih