Menu sedang bergentayangan(cam kuntilanak lak) nih rasanya ramai yg suka buat apatah lagik suka makan..sapa2 suka makan sila angkat kibod! dan sila buat sendirik yer..hek hek..
Sebelum nih dapat idea letak coffeemate dari resepi sebelum nih, resepi pun lebih kurang gak gitu..
Senang n yg penting se??? dapppp...yummmm2
Yang ni konon2 letak laa jagung manis dlm tin tu...hehe..
Puding Karamel Coffeemate
Bahan2:
* 1 tin susu sejat (400ml)
* 4 biji telur ayam(size B atau C)
* 5 sudu besar gula halus
* 3 sudu besar creamer coffeemate
* sedikit esen vanila
Karamel
* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas
Cara2:
1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven
6. Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk
Ni paras rupa belum dipotong lagi..tengok laa kebanjiran dengan karamel coz buat lebih..selalu mcm x cukup jek..hehe..Puding Karamel Coffeemate
Bahan2:
* 1 tin susu sejat (400ml)
* 4 biji telur ayam(size B atau C)
* 5 sudu besar gula halus
* 3 sudu besar creamer coffeemate
* sedikit esen vanila
Karamel
* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas
Cara2:
1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven
6. Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk
Kalo agak2 rajin nak guna acuan kecik2 lagi comel..
sue, yg banjir karamel tu lah yg mengancam!
ReplyDeleteSalam Dik Sue...rajin...memang Mak Yung yang sangat rajin...!
ReplyDeletehalus mulus sokmo kalau sue buat puding karamel nih
ReplyDeletek azian:betul2x..suka 'kuah' lebih..lagi syok mkn kan kak..hehe
ReplyDeletek watie: wkumsalam kak..wat menu simple2 jer kak..x rajin mana pun..hihi
ReplyDeleteK Nor: akak buat pun dah halus mulus dah aritu kan kan..hehe
ReplyDeletewah sue mengganas didapur... hahaha.. rajin la kitak sue, mun berjiran tek dpt ngintuk eh.. hehehe
ReplyDeletesalam k.sue..kak sue duk kat mana sekarang? semenanjung ke kat sarawak?
ReplyDeletemamasadiq:haha..menu simple2 jak yg termampu dipolah ya..mun berjiran sng ta duak godek2 molah sama2 kak..hihi
ReplyDeleteshafida:wkumsalam..akak duk sarawak skrg ni fida.. :)
ReplyDeleteNorry dah try resepi and besthttp://anjungnorry.blogspot.com/2011/03/resepi-puding-karamel.html
ReplyDeletemaaf yer,,50 g brape cawan eh?
ReplyDeleteumah sye xde penimbang,,maaf jika menyusahkan..