Friday, August 13, 2010

Ayam Masak Merah Berempah

Antara menu berbuka semalam. Dari hari tu dah teringin nak mamam ayam masak merah..hihi..baby yg nak mam kot.. :P
Sebab yg teringin tu kite sorang jer,cari laa kat bazaar ramadhan aritu..tengok2 takde laa pulak. Jadinya bila tengok menu kat umah kak nor semalam,semangat laa laa nak mencuba walaupun tau ahli lain kat umah ni kurang layan masak2 merah ni..hahaa..kejam x kejam? Skali skala layan tekak makyung apa salahnya kan..Yang diorang paling layan kari..kari karii..haa,mcm iklan radio dah.heheee...

Alhamdulillah,sedap jer ke tekak nih..tambahkan sos cili dan kurangkan cili mesin sebab xnak pedas..bak kata kak nor,ikut citarasa sendiri jer..hehe..apa2pun mekasih byk2 buat kak nor atas resepi nih..ada kelainan dari masak merah biasa kite buat..nak tau kena cuba sendiri yer...

Ayam masak merah berempah ~ Kak Nor Ganu

Bahan2:

1/2 ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam

bahan penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan blend:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai

3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula
minyak

bahan2 sampingan:
2 bj cili hijau ~ dipotong 2
2 bj cili merah ~ dipotong 2
1bj tomato ~ dipotong 6
1 labu bawang besar ~ dipotong 6

Cara:
Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak tp jgn terlalu garing.
Angkat dan toskan.
Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi dan masukkan bahan blend.
Kacau2 dan goreng hinnga garing dan masukkan sedikit air, goreng lg hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yg dah digaul dgn sedikit air panas hingga menjadi paste) serta sos tiram.
Goreng hingga wangi dan garing baru lah dimasukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan gula dan air asam jawa.
Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar)
Masak lah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.

Kalo makan ngan nasi tomato atau nasi minyak mesti lagi power nih..kite semalam makan ngan nasi putih jer..hehe

2 comments:

  1. wahh cepatnyer adik sowang ni buat .. betul tu.. kalau makan dgn nasi tomato atau nasi minyam mmg lg best.. mekasih sue cayang, sudi try resipi campak2 ni :)

    ReplyDelete
  2. K nor: dah mkn ngan nasi putih pun selera jer kak..hihi..tq 4 sharing

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^