Opp..nih bukan menu buka puasa smalam..tp antara menu sebelum puasa aritu.ehee...yg pastinya bertambah2 nasik jugak lah dengan keenakan rasa udang segar dan kepedasan yg seiring..ckp banyak x guna yer..sendirik mau imejin..heheee..
Bahan2:
- 10 ekor udang galah(saiz S)-buang kulit n belah belakang/xnak buang kulit pun ok
- 10-20 biji cili api(merah+hijau)-ikut tahap kepedasan masing2*
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1-2 tangkai cili merah*
- 1/2 labu bawang besar*
- 4 sudu besar tempoyak
- garam dan perasa
- sedikit minyak utk menumis
- Tumbuk bahan * dan tumis hingga naik bau,masukkan udang galah dan kacau goreng sehingga hampir masak.
- Masukkan tempoyak dan kacau sehingga sekata dan sebati(sehingga tempoyak berubah warna sepenuhnya. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
- Sedia dihidangkan
haiyooo bikin gua leleh..
ReplyDeletesedappnyerrrr
ciklinn > penggemar tempoyak ke udang ni?hehee..
ReplyDelete