Thursday, August 12, 2010

Udang Galah Goreng Tempoyak Pedas

Nama tajuk pun dah bleh describe rasa menu nih..hehe...gandingan udang,tempoyak dan cili padi sememangnya..erhh...membuka selera bagi penggemar tempoyak dan udang..yg tak makan tempoyak tu minta maaf laa ye..hehe..

Opp..nih bukan menu buka puasa smalam..tp antara menu sebelum puasa aritu.ehee...yg pastinya bertambah2 nasik jugak lah dengan keenakan rasa udang segar dan kepedasan yg seiring..ckp banyak x guna yer..sendirik mau imejin..heheee..

Bahan2:
  • 10 ekor udang galah(saiz S)-buang kulit n belah belakang/xnak buang kulit pun ok
  • 10-20 biji cili api(merah+hijau)-ikut tahap kepedasan masing2*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1-2 tangkai cili merah*
  • 1/2 labu bawang besar*
  • 4 sudu besar tempoyak
  • garam dan perasa
  • sedikit minyak utk menumis
Cara2:
  1. Tumbuk bahan * dan tumis hingga naik bau,masukkan udang galah dan kacau goreng sehingga hampir masak.
  2. Masukkan tempoyak dan kacau sehingga sekata dan sebati(sehingga tempoyak berubah warna sepenuhnya. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
  3. Sedia dihidangkan
* Boleh tambahkan serai yg diketuk jika suka..

2 comments:

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^