Saturday, August 14, 2010

Bingka Cheese Sarawak

Salam ujung minggu..!
Hari ni adalah besday anakanda puteri yg ke 6 thn..jadinya petang ni sementara menunggu waktu berbuka puasa kitorang melepakkan diri kat library di mana line tenetnya amat berdezup..dan di kesempatan ni laa aku amik untuk update blog..
Dan mengikut perancangan nak celebrate besday budak2 ni skali kat kepci jer nnti..hii..

Berbalik pada menu nih...dapat resepi dari koleksi lama..dan telah diubahsuai mengikut piawaian sukatan dan selera tersendiri..hehe.. guna cawan metrik aje..takde timbang2.eheh

Aroma semerbak jer ketika bingka nih hampir masak dibakar..rasa bingka nih lemak2 cheese gitu tapi tidak memuakkan..
Malangnya aku terlalu ghairah sangat nak update pun tapi aku lupa bawak resepi tu skali..huhu...kena laa tunggu dulu update nya kemudian yer..

Tekstur kek nih lembutt jek..mesti nak buat lagi n rasanya yg ori cheese dah cukup sedap..kalo nak best lagi boleh laa di marble kan..
My hb suka banget bingka2 jenis gini..so pasti akan ada ulangtyg lagi..lebih sedap selepas semalaman dalam peti ais..
Kalau kat Miri nun ada juga pernah jumpa org jual kat pasar malam..sepotong kecik dah 50sen..so berbaloi2 laa buat sendiri..insyaallah resepi akan dikongsikan kemudian..tunggguuu... :)

UPDATED:

Di sini baru berkesempatan di update kan resepinya bagi yg teringin nak mencuba yer..

Bingka Cheese Sarawak

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B

250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon

Cara2:

1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^

NOTE:sukatan adalah menggunakan cawan metrik~

P/s: Nak gi blogrunning jap.. :P

46 comments:

  1. Waaaa... nampak sedap.. dan macam boley rasa je sedap... jangan lupa resepinya ya... huhu..

    ReplyDelete
  2. sabar menanti resepinya..huhu... tak sabar jugak nih

    ReplyDelete
  3. menariknya...tak pernah pulak kak gerau dengor.Nanti beri resepi yer...he he he...kak gerau...macam buat...kumpul resepi jer...ki ki ki

    ReplyDelete
  4. Salam ramadhan kak hasue,
    saya mohon maaf atas salah silap saya ya kak.
    saya dah terbau2 bingka cheese tu. huhu..

    ReplyDelete
  5. salam sue..kuar juga petak ni, memang mengoda la bigka cis sue tu..hepi belated besday buat kakak ya

    ReplyDelete
  6. Mama 2 mirza: resepi dah diupdate tu..selamat mencuba yer.. :)

    izahdaut: selamat mencuba yer...x sabar nak tgk hasil izah nih..hehe

    kak gerau:takpe..kumpul dulu kak...kang dah rajin bleh laa cuba buat.. :)

    kak leen: lapp kak..kang batal posa..hihi

    indah:wkumsalam nur...salam ramadhan juga buat nur...akak pun minta maaf kalo ada slh silap yer...bingka tu mmg wangi semasa dibakar tau.. :)

    Kak rosaliza:wkumsalam kak...alhmdulillah..tembus gak akak kat sini..ehehe...tma kasih wish kat kakak yer.. :)

    ReplyDelete
  7. Sue..
    1. agar-agar tu, yang strip ye?
    2. Kalau tak guna tepung hong kong, guna tepung gandum boleh?
    3. Pukul tu guna mixer ke tangan je?

    Sorrylah Sue, banyak benor plak soalannya...

    ReplyDelete
  8. Mamafami: amboi mama...siap ada no soalan tu...senang tul nak difahami..hehe

    1:agar2 tu agar2 yg serbuk
    2:guna tepung gandum pun boleh..
    3:Pukul tu guna mixer sebab nak telur tu kembang elok n masa masuk agar2 tu pun kena pukul cepat..
    harap dah mjawab soalan2 mama ye.. :)

    ReplyDelete
  9. Kalau dapat macam ni punya cikgu ler kat sekolah, garenti dapat A plus bila peksa! Loud and clear ticher.. tenkiu!

    ReplyDelete
  10. Mamafami;haha..ada2 jek mama nih..jangan lupa tapis adunan masa nak masuk loyang yer mama..hehe

    ReplyDelete
  11. salaam perkenalan hasue, teruja saya melihat kueh ini. saya nak tanya ada kah kueh ini process nye macam buat kek lapis? terima kasih

    ReplyDelete
  12. salam...bingka cheese ni nmpk mcm ada layer...nk bakar tu kena buat mcm kek lapis ke...tq

    ReplyDelete
  13. @Roxane
    salam perkenalan juga..
    proses membuatnya sama seperti membuat bingka biasa...bukan sperti kek lapis yang perlu dilapis2..ikut jer step kat resepi tu ye..pastu nak hasil yg halus jgn lupa tapis.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  14. @Masni
    W'kumsalam..ohh,yg kelihatan berlayer tu sebab sy potong guna pemotong agar2 yg beralun2 tu..bila dipotong terhasil la bentul tu..kalau guna pisau biasa rata jer..hehe

    ReplyDelete
  15. salaam hasue, saya teringin nk buat kueh ini saya tak ada tepung hongkong tapi boleh tak gunakan tepung gandum atau self rising flour. tks

    ReplyDelete
  16. salaam hasue, saya dah buat kueh ini. sedap, lemak dan lembut. saya guna tepung gandum sebab tak ada tepung hongkong. terima kasih byk2 nk minta halal yea.

    ReplyDelete
  17. @Roxane
    w'kumsalam..sori lambat reply ye..trm kasih sbb dah cuba..mmg resepi asal buh tepung gandum..sy guna tpg hongkong supaya teksturnya lebih halus..hehe..
    insyaallah..sama2 roxane

    ReplyDelete
  18. dah berbulan entry resepi ni tapi saya mintak izin copy ye resepi ni. nampak menarik dan lain dari yang lain

    ReplyDelete
  19. nampak menyelerakan.. kena pakai susu pekat atau susu cair?? klu pakai susu cair brp sukatannya?? adunan ni sesuai utk loyang brp inci??

    ReplyDelete
  20. bp lm ye spatutny bkar bingka ni ??? :)

    ReplyDelete
  21. @Anonymous
    kan ada bgtau kat resepi tu..guna susu pekat..dgn sukatan sekali :)

    ReplyDelete
  22. @ain's
    sila rujuk resepi yer.. ia dibakar dlm 45 minit atau sehingga 1 jam..sebab ada oven yg panas dan ada jenis oven yg kurang panas pd suhu sama.tq

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum, tumpang tanya cawan metrik tu cawan yg cmana???

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. 45 minit to 1 hour tp suhu brapa ye? 160 ke?

    ReplyDelete
  26. salam,
    just nak make sure..semua adunan tu perlu tapis before dimasukkan ke dlm loyang..just curious..kenapa nak kena tapis eh?

    *sorry soalan mengong..saya budak baru belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. maaf lambat jwb tp nak jwb juga..tujuan ditapis agar adunannya bnr2 halus agar teksturnya nanti halus juga bila sudah masak :-)

      Delete
  27. mcm best, nanti nk try lah.

    ReplyDelete
  28. fairuse_puterisaifaJuly 10, 2012 at 4:11 PM

    salam....sy nk ucapkn terima kasih byk2 sbb sudi share resepi ni.sy dh cube buat aritu tp tak bakar,sy kukus.pastu bwk la ke sek.bg cikgu2 lain rs n tak sangka diorg suka n byk plak tempahan yg diterima.terima kasih skali lg.mmg terbaikla bingka cheese ni,nk buat pun senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Sama2..alhamdulillah..semoga bisnes bertmbh maju :-)

      Delete
  29. salam kak hasue...

    terima kasih atas resepi akak ni..dh lame sy mengidam...alhamdulillah,dpt juga sy merasa bingka cheese ni...

    http://mytravelmyfood.blogspot.com/2012/09/bingka-cheese-from-sarawak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. akak paling suka blogger anta link report hasil percubaan sendiri.. tahniah dh berjaya buat n trm kasih :-)

      Delete
  30. salam, nak gak cuba tapi saiz loyangnya berapa?

    ReplyDelete
  31. Salam pkenalan. Nk tanya...bakar biasa atau double boiler?

    ReplyDelete
  32. salam sue...kalau kukus je boleh tak?sebab takde oven kat umah nie.. :(

    ReplyDelete
  33. Caroline........
    saya vegetarian tidak makan telur....kalau tak masuk telur boleh tak?

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. timakasih banyak kongsi resepi ni. semoga Allah membalas keikhlasan Ha Sue dengan pahala di dunia & akhirat.

    ReplyDelete
  36. Salam, saya nak tye boleh tak bg gmb agar agar cap ros tu?

    ReplyDelete
  37. Slm hasue..nk tnya sikit..selepas pukul tlr spai kmbang....butter perlu di pukul dulu atau terus mcm tu je...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslm.. butter tu masukkan saja terus baru dipukul sebati ya

      Delete
  38. Sis bingka betawi traditional punya resepi x De ke

    ReplyDelete
  39. Assalam..nak tanya..bingka cheese ni selain bakar boleh dikukus tak? Kalau boleh kukus anggaran berapa jam ye?

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^