Salam ujung minggu..!
Hari ni adalah besday anakanda puteri yg ke 6 thn..jadinya petang ni sementara menunggu waktu berbuka puasa kitorang melepakkan diri kat library di mana line tenetnya amat berdezup..dan di kesempatan ni laa aku amik untuk update blog..
Dan mengikut perancangan nak celebrate besday budak2 ni skali kat kepci jer nnti..hii..
Berbalik pada menu nih...dapat resepi dari koleksi lama..dan telah diubahsuai mengikut piawaian sukatan dan selera tersendiri..hehe.. guna cawan metrik aje..takde timbang2.eheh
Aroma semerbak jer ketika bingka nih hampir masak dibakar..rasa bingka nih lemak2 cheese gitu tapi tidak memuakkan..
Malangnya aku terlalu ghairah sangat nak update pun tapi aku lupa bawak resepi tu skali..huhu...kena laa tunggu dulu update nya kemudian yer..
Tekstur kek nih lembutt jek..mesti nak buat lagi n rasanya yg ori cheese dah cukup sedap..kalo nak best lagi boleh laa di marble kan..
My hb suka banget bingka2 jenis gini..so pasti akan ada ulangtyg lagi..lebih sedap selepas semalaman dalam peti ais..
Kalau kat Miri nun ada juga pernah jumpa org jual kat pasar malam..sepotong kecik dah 50sen..so berbaloi2 laa buat sendiri..insyaallah resepi akan dikongsikan kemudian..tunggguuu... :)
UPDATED:
Di sini baru berkesempatan di update kan resepinya bagi yg teringin nak mencuba yer..
Bingka Cheese Sarawak
Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir
Bahan B
250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon
Cara2:
1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^
NOTE:sukatan adalah menggunakan cawan metrik~
P/s: Nak gi blogrunning jap.. :P
Waaaa... nampak sedap.. dan macam boley rasa je sedap... jangan lupa resepinya ya... huhu..
ReplyDeletesabar menanti resepinya..huhu... tak sabar jugak nih
ReplyDeletemenariknya...tak pernah pulak kak gerau dengor.Nanti beri resepi yer...he he he...kak gerau...macam buat...kumpul resepi jer...ki ki ki
ReplyDeletemeleleh dah ni sue...huhuu
ReplyDeleteSalam ramadhan kak hasue,
ReplyDeletesaya mohon maaf atas salah silap saya ya kak.
saya dah terbau2 bingka cheese tu. huhu..
salam sue..kuar juga petak ni, memang mengoda la bigka cis sue tu..hepi belated besday buat kakak ya
ReplyDeleteMama 2 mirza: resepi dah diupdate tu..selamat mencuba yer.. :)
ReplyDeleteizahdaut: selamat mencuba yer...x sabar nak tgk hasil izah nih..hehe
kak gerau:takpe..kumpul dulu kak...kang dah rajin bleh laa cuba buat.. :)
kak leen: lapp kak..kang batal posa..hihi
indah:wkumsalam nur...salam ramadhan juga buat nur...akak pun minta maaf kalo ada slh silap yer...bingka tu mmg wangi semasa dibakar tau.. :)
Kak rosaliza:wkumsalam kak...alhmdulillah..tembus gak akak kat sini..ehehe...tma kasih wish kat kakak yer.. :)
Sue..
ReplyDelete1. agar-agar tu, yang strip ye?
2. Kalau tak guna tepung hong kong, guna tepung gandum boleh?
3. Pukul tu guna mixer ke tangan je?
Sorrylah Sue, banyak benor plak soalannya...
Mamafami: amboi mama...siap ada no soalan tu...senang tul nak difahami..hehe
ReplyDelete1:agar2 tu agar2 yg serbuk
2:guna tepung gandum pun boleh..
3:Pukul tu guna mixer sebab nak telur tu kembang elok n masa masuk agar2 tu pun kena pukul cepat..
harap dah mjawab soalan2 mama ye.. :)
Kalau dapat macam ni punya cikgu ler kat sekolah, garenti dapat A plus bila peksa! Loud and clear ticher.. tenkiu!
ReplyDeleteMamafami;haha..ada2 jek mama nih..jangan lupa tapis adunan masa nak masuk loyang yer mama..hehe
ReplyDeletesalaam perkenalan hasue, teruja saya melihat kueh ini. saya nak tanya ada kah kueh ini process nye macam buat kek lapis? terima kasih
ReplyDeletesalam...bingka cheese ni nmpk mcm ada layer...nk bakar tu kena buat mcm kek lapis ke...tq
ReplyDelete@Roxane
ReplyDeletesalam perkenalan juga..
proses membuatnya sama seperti membuat bingka biasa...bukan sperti kek lapis yang perlu dilapis2..ikut jer step kat resepi tu ye..pastu nak hasil yg halus jgn lupa tapis.. slmt mencuba :)
@Masni
ReplyDeleteW'kumsalam..ohh,yg kelihatan berlayer tu sebab sy potong guna pemotong agar2 yg beralun2 tu..bila dipotong terhasil la bentul tu..kalau guna pisau biasa rata jer..hehe
salaam hasue, saya teringin nk buat kueh ini saya tak ada tepung hongkong tapi boleh tak gunakan tepung gandum atau self rising flour. tks
ReplyDeletesalaam hasue, saya dah buat kueh ini. sedap, lemak dan lembut. saya guna tepung gandum sebab tak ada tepung hongkong. terima kasih byk2 nk minta halal yea.
ReplyDelete@Roxane
ReplyDeletew'kumsalam..sori lambat reply ye..trm kasih sbb dah cuba..mmg resepi asal buh tepung gandum..sy guna tpg hongkong supaya teksturnya lebih halus..hehe..
insyaallah..sama2 roxane
dah berbulan entry resepi ni tapi saya mintak izin copy ye resepi ni. nampak menarik dan lain dari yang lain
ReplyDeletenampak menyelerakan.. kena pakai susu pekat atau susu cair?? klu pakai susu cair brp sukatannya?? adunan ni sesuai utk loyang brp inci??
ReplyDeletebp lm ye spatutny bkar bingka ni ??? :)
ReplyDelete@aiza
ReplyDeletesilakan. selamat mencuba!
@Anonymous
ReplyDeletekan ada bgtau kat resepi tu..guna susu pekat..dgn sukatan sekali :)
@ain's
ReplyDeletesila rujuk resepi yer.. ia dibakar dlm 45 minit atau sehingga 1 jam..sebab ada oven yg panas dan ada jenis oven yg kurang panas pd suhu sama.tq
assalamualaikum, tumpang tanya cawan metrik tu cawan yg cmana???
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete45 minit to 1 hour tp suhu brapa ye? 160 ke?
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletejust nak make sure..semua adunan tu perlu tapis before dimasukkan ke dlm loyang..just curious..kenapa nak kena tapis eh?
*sorry soalan mengong..saya budak baru belajar..
Waalaikumussalam.. maaf lambat jwb tp nak jwb juga..tujuan ditapis agar adunannya bnr2 halus agar teksturnya nanti halus juga bila sudah masak :-)
Deletemcm best, nanti nk try lah.
ReplyDeleteNelan aik lior
ReplyDeletesalam....sy nk ucapkn terima kasih byk2 sbb sudi share resepi ni.sy dh cube buat aritu tp tak bakar,sy kukus.pastu bwk la ke sek.bg cikgu2 lain rs n tak sangka diorg suka n byk plak tempahan yg diterima.terima kasih skali lg.mmg terbaikla bingka cheese ni,nk buat pun senang.
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
DeleteSama2..alhamdulillah..semoga bisnes bertmbh maju :-)
salam kak hasue...
ReplyDeleteterima kasih atas resepi akak ni..dh lame sy mengidam...alhamdulillah,dpt juga sy merasa bingka cheese ni...
http://mytravelmyfood.blogspot.com/2012/09/bingka-cheese-from-sarawak.html
Waalaikumussalam.. akak paling suka blogger anta link report hasil percubaan sendiri.. tahniah dh berjaya buat n trm kasih :-)
Deletesalam, nak gak cuba tapi saiz loyangnya berapa?
ReplyDeleteSalam pkenalan. Nk tanya...bakar biasa atau double boiler?
ReplyDeletesalam sue...kalau kukus je boleh tak?sebab takde oven kat umah nie.. :(
ReplyDeleteCaroline........
ReplyDeletesaya vegetarian tidak makan telur....kalau tak masuk telur boleh tak?
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletetimakasih banyak kongsi resepi ni. semoga Allah membalas keikhlasan Ha Sue dengan pahala di dunia & akhirat.
ReplyDeleteSalam, saya nak tye boleh tak bg gmb agar agar cap ros tu?
ReplyDeleteSlm hasue..nk tnya sikit..selepas pukul tlr spai kmbang....butter perlu di pukul dulu atau terus mcm tu je...tq
ReplyDeleteWkumslm.. butter tu masukkan saja terus baru dipukul sebati ya
DeleteSis bingka betawi traditional punya resepi x De ke
ReplyDeleteAssalam..nak tanya..bingka cheese ni selain bakar boleh dikukus tak? Kalau boleh kukus anggaran berapa jam ye?
ReplyDelete