Tak tahulah kuih ni ada kena mengena ke tidak..hehehe
Kuih ni pun aku 'kenal' dari seorang abok yg aku respeklah...banyak jenis kuih beliau tahu buat..cuma aku jek tak rajin bertanya agaknya..huhu...
Kuih ni paling simple nak buat,kalo nak letak dalam daun pisang pun boleh...tapi yg ni kukus dalam acuan lompang ajer..
Tapi kuih ni sedap tau..lagi2 guna kelapa parut fresh...rasa lemak2 gitu.. sebab tu laa tinggal seketui baru ingat nak amik gambo...blur plak tuh.hahah..
Bahan2:
- 1 cawan gula > kalau nak campur gula melaka pun boleh juga
- 2 cawan biji sagu hijau / pink
- 3 cawan kelapa parut (putih sahaja)
- sedikit garam
- Panaskan air kukusan.Rendam biji sagu lebih kurang 20min atau sehingga kembang,toskan.
- Dalam bekas,gaulkan biji sagu tadi bersama kelapa parut dan gula serta garam
- Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan letakkan adunan biji sagu tadi sehingga penuh.
- Kukus selama 10 minit atau sehingga biji sagu jernih sepenuhnya.
- Selamat mencuba!
sedap kuih ni.. mak pernah buat
ReplyDeletesedap kan kak..walaupun simple jek nak membuatnya..hehe
ReplyDeletesalam sue...akk pernah buat kuih ni...sedap sangat..tapi anak2 tak suka dia kata kristal heheheh
ReplyDeleteKak Rosaliza > wkumsalam..hahaha.lawak laa anak2 akak tu..hehe..
ReplyDeleteooo ni panggil abok2 yer..kalau kat semenanjung ada gak yg panggil Kuih mata ikan atau kuih sagu jer!
ReplyDelete