Dengan menggunakan kamera yg agak bermasalah sekarang ni bukan senang nak ambil gambar seperti yang sepatutnya ia kelihatan...tetapi setelah beberapa kali tembak dan pelbagai pesen tunggang terbalik amik gamba..akhirnya ia menepati kehendak demokrasi yg terpimpin..aheh
Seboleh2nya memang nak menunjukkan rupa paras sebenar kek ini sebab kalau salah tunjuk kek ini tidak kelihatan seperti yg sepatutnya.. Jadi mungkin nanti lain bayangan sekelian yang belum pernah melihatnya pula..
Kek nih rasanya dinamakan sempena rupanya yang seakan2 belacan..diulangi,'seakan-akan' belacan yer...bukan sama. Kelembutan kek ini masih mengekalkan ciri2 kek kukus sarawak..'spesis2' yg seakan kek ini adalah seperti kek puteri dangdut, kek mata kucing, kek negro..dan lain2
Tapi setiap kek ada keistimewaan tersendiri..
Kek belacan nih dah femes di sarawak beberapa tahun lepas..rasanya memang sedap,lembut dan agak berkrim
Yang interfrem kat belakang tu ketupat pulut..maklum,gambar nih diambil masa raya haji baru2 ini..kek ini pun hasil tangan kakak sulungku ituu...
Resepi kek belacan nih pun nampaknya dah keluar pelbagai versi.. dah try check kat myR, resepi tak sama lak...kalau tak leh laa copy paste jek kan..aheh..Sebelum nih ada seorang pengunjung yang bernama mak uda(maaf kalau silap) yg meminta resepi kek belacan yg ditayangkan masa raya aidilfitri lepas...jadi akan diupdate dalam masa terdekat ye..
Sebab resepi asalnya menggunakan bahan2 yang agak banyak dan menggunakan loyang 9" x 9" atau 10x10..kek nih akan naik menggunung dan kembali turun setelah diangkat dari pengukus..
Yang biasa dibuat nih pula sudah diejas mengikut piawaian loyang yang biasa digunakan dirumah 8 1/2 x 8 1/2" namun bahan2 tidak ditukarganti untuk mengekalkan keasliannya..ehe,cam iklan jek
Kek nih dikukus selama 4 jam.. kalau yang tak biasa dengar mungkin ada yang seram sejuk dengar kek kukus lama2..hehe.
Ini resepi kek ini bagi sesiapa yg ingin mencuba...kalau nak dalam gram,akan diedit lagi kemudian yer.. :)
Bahan2:
- 16oz mentega
- 10 biji telur
- 1 gelas gula halus
- 1 tin susu pekat manis
- 1 tin kecil serikaya
- 1 tin kecil nestle cream
- 1 peket kecil horlicks
- 2 gelas tepung gandum
- Browning sugar secukupnya
- satu sudu kecil nescafe (dibancuh sedikit air panas)
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu teh esen vanila
- Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
- Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
- Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
- Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
- Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
- Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
- Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
- Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
- Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
- Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
- Sejukkan sebelum dipotong..Selamat mencuba!
Salam Sue...
ReplyDeleteterkejut gak akak mula tu bila tengok tajuk...ingatkn de cmpur belacn ke..hihi...
nmpk cm sedap la...kalo leh ambik seketui dh lm akak amik...kukus lama cam buat kek buah kukus lama tu ye...jenuh nk menunggu tapi hasil tentu tip top..
salam HaSue wooo akk pernah mkn kek ni mmg sdp pemberian jiran yg dok s'wak...tp nak membuatnya mmg x pdailahhh..walaupun namenya x seindah rupa tp rasanya memang memukau tekak...bilah nak dpt rasa lg niiiii...
ReplyDeletesalam kak sue...terkejut saya bac kek belacan..ingatkan kak sue buat belacan tadi...ekekekekek
ReplyDeletenampak sedap je...bole try buat...tapi mana resepinya?
ReplyDeletekak deeja > wkumsalam kak..terkejut ek..hehe..kek nih tak laa lama cam kek hati pari tapi fungsi mengukus lama tu nak bagi lagi moist tapi tahan lama kak..
ReplyDeletesalam kak..nak tanya.jika kita buat loyang 7/8,sukatan nya macam mana?
Deletekak sheila > dah pernah rasa pasti akak dah tau camner rasanya ek..nak membuatnya macam kek2 lain gak kak..nanti sue tepek resepi eh..insyaallah
ReplyDeleteK Ham > takpe kak..satu2 ler..list panjang2 jer dulu..hihi
ReplyDeleteSalam sue, bak sini seloyang nak rasa kek belacan tu, mcm2 nama kek kt sana ye sue. Tunggu akak cuti2 ke sana nnt baru leh rasa... :)
ReplyDeleteSalam sue..sedap n moist je nmpk kek belacan sue tu...rasanya macam mana sue.....yg kaler itam2 tu milo ke apa ek. Menarik je nama kek ni n mmg seiras ngan nama dia
ReplyDeletecik Sue, kek "ni nampak sedap, hitam, pekat, melekat... tapi takde resepi, takde makne".. ekekekke.. gurau ye cik sue.. cikliz tiru citer Ahmad Albab tu.. i'm drooooooling....
ReplyDeletesalam hasue..
ReplyDeletesama ke kek ni ngan kek hati parek tu..
kalo yg tu kite pena mkn kt sini..
ada kwn wat..
Alimaz > ekeke...takde udang geragau la skrg nih zila...lom dpt buat belacan lagik.hehe
ReplyDeleteE-na Zarina > jap ehh..ngah diusahakan..tp yg ada nih sukatan gelas..nak convert tu yg maleh bebeno...bz jek rasa..ahaha..sabar2 :D
ReplyDeleteKak Azura > Kira simple dah nama tuh kak..leh bayang rupa kek nih...lom dengar lagi nama2 lama kek lapis sarawak..mau pening nak bayangkan...kemain jiwang lagi lainnya..hehe
ReplyDeleteKak rosaliza > kek nih sebenarnya extra moist kak..namun gitu kek nih kelihatan padat tapi lembut.. yg hitam tuh browning sugar,perisanya guna horlicks tp dr segi rasa x sepenuhnya horlicks mcm kek lapis holiday inn..nanti sue dah tepek resepi akak leh try sendiri eh
ReplyDeleteCikLiz > maknanya kena telan air liur jelah cikliz..hehee...terbayang gg a.r tompel kat citer tuh..huhu
ReplyDeletemummyseri > kek nih memang berbeza dengan kek hati parek tu seri..dari segi tekstur dan rasa memang berbeza.kek nih tak guna buah langsung dlmnya..teksturnya pun halus jer. rasanya pun tak seperti kek yg lain..pendek kata kalo yg tahu tu,sekali rasa dah tahu kek nih kek blacan.. ada juga resepi yg seakan kek belacan tapi sebenarnya bukan.. :)
ReplyDeletesalam sue...lama tak jengah page sue ni. terkejut gak akak mula2 baca nama kek sue ni. upernya gimik je. nmpak sedap betul kek belacan sue ni!! moist sungguh!!
ReplyDeletehehe.. ingt kek tu letak belacAN tadi
ReplyDeletehuhuhu...ingatkan ada rasa belacan...nasib baik tak...hehehe,bolehlah cuba nanti...mesti sedap..
ReplyDeleteHasue..nanti jangan lupa bagi resepi dalam gram pulak.Nak try gak ni
ReplyDeletekak ain > wkumsalam kak..welcome back..hehe..nama kek nih femes kat sini..senang nak ingat...hihi
ReplyDeletekak maiyah > kalo letak belacan mesti rasa belacan eh kak..hehe
ReplyDeletekak ima > kalo nak try letak belacan leh gak kak..kot2 sedap kan..hihi.nanti akak try laa eh..ada kelainan dr kek kukus sarawak yg biasa ;)
ReplyDeleteJieda > ok..nanti2 kite convert ke gram ek.. kalo lama x update ke gram tolong remind yer..tq :)
ReplyDeleteAda orang kata, kek ni letak prune. Tak tau la, kot-kot kita salah dengor ke.
ReplyDeletekak gerau > kek belacan kukus sarawak ni memang tak letak prune.. agaknya kek yg akak kate tu kek hati pari kot? yg letak kismis? :)
ReplyDeletehah? Kek hati pari pulak dah...Bila pulak kak akan post resipi kek hati pari?
ReplyDeleteHope kak cepat cepat post sukatan dalam gram ye untuk kek belacan nie.
Thank you berbanyak banyak.
akhirnya jumpa gak resepi kek belacan ni...mmg dah check banyak versi resepi ni...tp yang betul rasanya yang sue punya. ayu dah pernah buat kek ni masa kat sarawak tp masa pindah balik semenanjung buku resepi kek sarawak tertinggal kat sana. huhuhu... anyway thanks utk resepi ni ya....
ReplyDelete@HaSueSalam kak...saya nk try la buat kek ni...ade sukatan dlm gram tak?terima kasih in advance...
ReplyDeleteAssalamualaikum Sis Hasue..Tiqah nk tya,kek belacan nie dapat brapa acuan erk??
ReplyDeletebiasanya kalu cam tikah buat kek sembilu(dapat 2 acuan)
Waaalikumussalam.. Resepi ni dah diubahsuai menjadi satu loyang 8.5x8.5.. Tapi hasil kek ttp sama spt resepi asal.
Deletesalam...makseh sue...ahe nya temu juak resepi kek belacan tok setlh bapa hr nanyak ngan pkcik google.... ;-)my peberet kek mun blt kchg....
ReplyDeleteNampak macam sedap jer
ReplyDeleteNampak sedap jer
ReplyDeleteNak try resepi nie..tq :)
ReplyDeletePengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK
Saya cadangkan kukus tu tak perlu lama lama sangat sbb kek tersebut akan lesap paling cepat setengah jam lepas di masak...paling lama pun sehari...jadi x perlu kukus lama lama..kecuali lah kalau mak mertua khabor kan dia nak datang rumah minggu depan...boleh la kukus lama lama
ReplyDeleteSaya cadangkan kukus tu tak perlu lama lama sangat sbb kek tersebut akan lesap paling cepat setengah jam lepas di masak...paling lama pun sehari...jadi x perlu kukus lama lama..kecuali lah kalau mak mertua khabor kan dia nak datang rumah minggu depan...boleh la kukus lama lama
ReplyDeleteBoleh bagi resipi dalam gram x? Terima kasih bnyk2!
ReplyDeleteNestle cream tu cmne rupenye ea?kt semenanjung ade jual ke?
ReplyDeletesalam sis...mun nestle cream xda apa gik bagus k ganti sis,,,sebab nestle cream bnyk tempat xda stok...pls reply tq...
ReplyDeleteButtermilk ada jumpa x?
DeleteSalam, tumpang tanya, saya dah 2-3 kali buat kek ni , tapi sgt la basah sampai mcm melekit. kenapa ya ?
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. Melekit sgt ke? Dah sejuk ok kot.. Kalau setakat basah2 tu mmg tekstur dia gtu ye..dan itu yg disukai ramai. Rasanya lemak2 manis. Kalau time raya d sarawak mmg laku keras la kek ni.hehe
DeleteHi!! berapa loyang kak gunakan untuk resepi original tanpa ubahsuai? kalau tak ada browning sugar bolehkah rasa kek masih sama? also, apakah berat satu peket kecil horlicks??
ReplyDeleteterima kasih krn share resepi ini!
Tgh kukus atas dapur. First time buat. Raya kat kl.
ReplyDelete16 oz tu bersamaan dgn brpa gram ye?
ReplyDelete16 oz tu bersamaan dgn brpa gram ye?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSangat sedap kek ni. Tp klu xda nestle cream atau buttermilk, boleh digantikan dgn bahan apa ya dan brapa sukatannya?
ReplyDelete