Masa nih tenet mmg thp kritikal...agaknya musim ujan nih kot..huhu
Apa2pun komen/mesej2 anda akan cuba direply sebaik saja tenet ok yer...tq2
Berbalik pada menu yang sedang diperagakan, dah habis pun yer..
Lama x tayang menu kari, jadi nak jugalah masuk blog skali sekala walaupun sebenarnya menu kari acapkali menjadi pilihan kat umah nih... :)
Kali nih tak masak cam biasa,tak letak santan dan kerisik(memang jarang letak),susu cair pun x letak(yg nih kadang2 letak) ..biasa tak letak rempah lain selain kari,kali nih tambah 2 jenis rempah lak..sedap jek..(sori,puji2 lak ek..hehe)
apa pun kari pilihan keluarga nih tak suka yang pekat sangat tu..
Tapi kadang2 layan gak..aheh..
Saja nak kongsi resepi untuk rujukan anak2 masa depan... :D
Bahan2:
- 600g daging - potong,bersihkan dan toskan
- 3-4 ulas bawang merah*
- 1-2 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 2 inci lengkuas*
- 1-2 batang serai*-boleh juga diketuk shj
- 3-4 sudu mkn kari daging**
- 1/2 sudu mkn serbuk jintan putih**
- 1/2 sudu mkn serbuk ketumbar**
- Asam gelugor / jus asam jawa secukupnya
- Bahan tumis 4 beradik-1 jenis setiap 1
- 1/3 cawan minyak untuk menumis
- Garam,gula secukupnya ikut selera
- Bahan2 * dikisar
- Bahan2 ** disatukan dan dibancuh dengan setengah 1 cawan air menjadi pes
- Panaskan minyak,tumis bahan tumis 4 beradik sehingga naik bau
- Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau dan kekuningan.Kacau sedikit
- Masukkan pes kari campuran tadi dan masak dengan api perlahan supaya kari benar2 masak dan pecah minyak. Kacau sekali sekala dan gunakan api perlahan sahaja
- Masukkan daging dan kacau sebati bersama bahan2.
- Tutup periuk dan tunggu daging mengeluarkan jus dan sedikit kering barulah ditambah jus asam jawa/ asam keping
- Tambahkan air dan sedikit garam.
- Masak menggunakan api sederhana sehingga daging benar2 empuk
- Apabila daging sudah empuk,perasakan dengan bahan2 perasa dan tambahkan sedikit susu cair atau santan jika suka.
- Sebatikan rasa dan padamkan api. sedia untuk dihidangkan..
samalah menu kita. akak buat kari daging gak semalam. cecah roti putih je.
ReplyDeletesalam sue..akak tak pernah pulak msk kari tanpa santan, agaknya mcm daging kicap tapi versi kari kut sue,
ReplyDeletekak ain > nak rasa kari daging akak masak,blehhh?? ;)
ReplyDeletekak rosaliza > wkumsalam kak..sue jrg boh santan..kalo bubuh pun sket jek..ada masanya suke gak yg pekat kak.hehe..lbh kurang gitu laa kot kak.. :)
ada lagikkah daging ya Sue??? sik sabar nk makan tok...dh pegi sitok sia sambil mkn2 sik juak kenyang tok eh...hehe
ReplyDeletedayang_jack > dah abis dah tok eh..kitak lambat 5 saat jak tek..hihih..kelak kamek ngidang kek gik kak tok merik ktk kenyang..hehe
ReplyDelete