Monday, December 14, 2009

Kari Daging

Minta maaf sangat2 pada pengunjung2 blog yang dah tinggalkan komen sebab semalam tu seharian memang x dpt view blog sendiri walaupun duk ngadap pc jek..nak jawab cbox pun sekat2..kejap ok,kejap failed..
Masa nih tenet mmg thp kritikal...agaknya musim ujan nih kot..huhu
Apa2pun komen/mesej2 anda akan cuba direply sebaik saja tenet ok yer...tq2

Berbalik pada menu yang sedang diperagakan, dah habis pun yer..
Lama x tayang menu kari, jadi nak jugalah masuk blog skali sekala walaupun sebenarnya menu kari acapkali menjadi pilihan kat umah nih... :)

Kali nih tak masak cam biasa,tak letak santan dan kerisik(memang jarang letak),susu cair pun x letak(yg nih kadang2 letak) ..biasa tak letak rempah lain selain kari,kali nih tambah 2 jenis rempah lak..sedap jek..(sori,puji2 lak ek..hehe)
apa pun kari pilihan keluarga nih tak suka yang pekat sangat tu..
Tapi kadang2 layan gak..aheh..

Saja nak kongsi resepi untuk rujukan anak2 masa depan... :D

Bahan2:
  • 600g daging - potong,bersihkan dan toskan
  • 3-4 ulas bawang merah*
  • 1-2 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 2 inci lengkuas*
  • 1-2 batang serai*-boleh juga diketuk shj
  • 3-4 sudu mkn kari daging**
  • 1/2 sudu mkn serbuk jintan putih**
  • 1/2 sudu mkn serbuk ketumbar**
  • Asam gelugor / jus asam jawa secukupnya
  • Bahan tumis 4 beradik-1 jenis setiap 1
  • 1/3 cawan minyak untuk menumis
  • Garam,gula secukupnya ikut selera
Cara2:
  1. Bahan2 * dikisar
  2. Bahan2 ** disatukan dan dibancuh dengan setengah 1 cawan air menjadi pes
  3. Panaskan minyak,tumis bahan tumis 4 beradik sehingga naik bau
  4. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau dan kekuningan.Kacau sedikit
  5. Masukkan pes kari campuran tadi dan masak dengan api perlahan supaya kari benar2 masak dan pecah minyak. Kacau sekali sekala dan gunakan api perlahan sahaja
  6. Masukkan daging dan kacau sebati bersama bahan2.
  7. Tutup periuk dan tunggu daging mengeluarkan jus dan sedikit kering barulah ditambah jus asam jawa/ asam keping
  8. Tambahkan air dan sedikit garam.
  9. Masak menggunakan api sederhana sehingga daging benar2 empuk
  10. Apabila daging sudah empuk,perasakan dengan bahan2 perasa dan tambahkan sedikit susu cair atau santan jika suka.
  11. Sebatikan rasa dan padamkan api. sedia untuk dihidangkan..
Jangan lupa buang lebihan minyak dipermukaan daging yer...
Boleh juga tambahkan kentang jika mahu...


Haa..ada belen bun pandan berkaya tu seketui, layan jugak makan ngan kari daging nih..hehehe

5 comments:

  1. samalah menu kita. akak buat kari daging gak semalam. cecah roti putih je.

    ReplyDelete
  2. salam sue..akak tak pernah pulak msk kari tanpa santan, agaknya mcm daging kicap tapi versi kari kut sue,

    ReplyDelete
  3. kak ain > nak rasa kari daging akak masak,blehhh?? ;)

    kak rosaliza > wkumsalam kak..sue jrg boh santan..kalo bubuh pun sket jek..ada masanya suke gak yg pekat kak.hehe..lbh kurang gitu laa kot kak.. :)

    ReplyDelete
  4. ada lagikkah daging ya Sue??? sik sabar nk makan tok...dh pegi sitok sia sambil mkn2 sik juak kenyang tok eh...hehe

    ReplyDelete
  5. dayang_jack > dah abis dah tok eh..kitak lambat 5 saat jak tek..hihih..kelak kamek ngidang kek gik kak tok merik ktk kenyang..hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^