Sekarang memang banyak versi kek batik di serata malaysia..hehe
Kali nih aku berpeluang mencuba resepi mak budak yg chumel dr sabah nih haa..
Wazzuppp2...hehe...
Pada pendapat peribadi aku la, kek nih memang sedap dan rasanya best..
Kaya dengan rasa coklat..bahkan amat senang nak buat dengan bahan yang minima..
Yang alergik telur pun leh cuba..sebab x guna telo pun..
Tak ada oven? Tak ada pengukus? Ada kuali kan? Dahh...gi buat sana!jangan ada alasan..hikhik.. jeling2 kak ieda..ekeke..ampunn kak...gurau jek
Rupa paras kek yang belum dipotong...sori la gambar agak gelap,kalo terang sangat kamera lak wat pe'el...hehe
Nih kek yg sudah dipotong sejurus keluar dari peti sejuk.. rasanya lagi best semasa baru keluar dari peti sejuk..yg penting biskutnya masih rangup lagi..dan keknya moist..
Resepi kopipes jek dari myR..susu pekat akak kurangkan skit milla sebab nak kurang manis..nda apa kan..hasilnya amat berbaloi2..hehe...thanks Milla..halal ya..
Bahan-bahan ( 1 kg )
Bahan-bahan ( 1 kg )
- 200gm milo
- 250gm butter
- 3 sudu makan serbuk koko > sue guna brand van houten
- 1 tin kecil susu pekat manis> sue guna 3/4 tin jer
- biskut meri secukupnya
- cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- setelah cair masukkan susu,millo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur masukkan milo dan seterusnya koko....
- gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
- setelah pekat susun biskut meri lapis ngan coklat selapis demi selapis sehingga habis...siap...dan biarkan semalaman....
- potong dan siap dhidangkan...kalau ndak cepat keras masukkan dalam aisbox dan bila keras potong dan hidangkan...
Amacam milla? Ok ka ni?hehe...Rasa coklatnya nih memang caw-caw kaw-kaw, ala2 coklat cloud 9 pun ada...ala2 jer...kan milla kann....
Kalo rasa2 malas nak buat tu,korang leh tempah terus kat milla ya.. leh tengok koleksi kek batik coklat beliau kat
Bukan takat nak order kek batik ja,order kek lain pun boleh..cantiq2 ba kek si milla tu..(bcakap pun ala2 sabahan nih)hehe...jgn mara aa..promo jap ba,org dah kongsi resepi tu..mudah2an makin murah rezeki ya... :)
P/s : Kalau guna/ lapis banyak biskut tu,tak perlu kurangkan susu pun takpe yg penting jangan guna biskut marie yg dah sedia manis ya..untuk elak terlebih manis..Selebihnya terpulang pada selera jek..
*n3 berjadual..sebab tenet masih mereng..
Salam Sue wahhh skrg tren kek batik timbul pulak yeee akk pun buat jual ..mmg sdp ken kek ni..mmg betul kalau manis sgt payah nak mkn ...anyway kek Sue megancam betul lee
ReplyDeletesedapnyee... dulu buat asik tak jadi jer. merajuk dah nak buat kek batik. hahaha.. pasni bole la copy resipi sue pulak
ReplyDeleteklik samsung
ermmmmm nampak memang sedap !
ReplyDeletekak sheila > wkumsalam kak..hehe..mcm2 pesen kek batik nih kan...tq kak :)
ReplyDeletekak h4ni3 > lepas nih leh laa cuba eh kak..hehe..tq2
kak ieda > tuh nak gi buat ke tu kak?hehe
salam kak Hasue... tQ ngetest resepi kek batik coklat ku ya hehehe...campin sudah tu cakap bahasa Sabah...bagus2...apa pun cantik betul kek batik coklat yang kak buat tu huhu... tQ jua tlg promotekn blogku ya kak...muahksss....
ReplyDeletebakewithmilla > wkumsalam..sama2 kasih..hehe... nanti buleh laa milla order ngan akak pula ya.hahah.. :D
ReplyDeleteoooo patutlah nampak apartment tersusun rapi.. rupanya mmg kene susun ye.. cikliz selalunya masukkan terus biskut marie tu & gaul rata.. & selalunya dah tak crunchy dah biskut tu..
ReplyDeletetenkius ye ajar cikliz ajaran yg tak sesat ni.. jasamu ku kenang..
CikLiz > Resepi sebelum nih biasa letak skali gaul ngan adunan selepas ia pekat..pun masih rangup gak cikliz...cuma pastikan adunan tu benar2 dah 'masak' dan pekat..insyaallah x lemau biskutnya..yg tuh keknya lain,yg nih lak lain..masing2 punya rasa sedap yg berbeza... apa2 pun selamat mencuba ya cikliz.. :)
ReplyDeleterash sgt suke kek batik nih tp tggu mak wat slalunye... jd tukang kacau jer... huhuhu
ReplyDeleteRash > jadi tukang kacau pun dah ada kemahiran tuh rash..hehe..jadik tukang makan pun yer jugak ek?hikhik
ReplyDeletebila nak buat ni!!! resipi punya lah senang!!
ReplyDeleteSue, nak kek batik 4 ketul!!! Plsss...owh, looks so tasty ya! yummy!
ReplyDeleteDah cubit Eyana nih! Lari plak! ;)
kak ain > tu la kak...resepi kemain senang lg..bila akak nak buat nih?sue nak dtg ngendeng kang..hehe
ReplyDeleteLOVE2COOK > 4 ketul?here..just 4 u..hehe....tak bawak ashika dtg skali ke? *wink2
OOO ni versi lain ni...nampak sedap dan cantik posing tu..Brp ml susu pekat tu satu tin?
ReplyDeleteE-na Zarina > ha'ah e-na,versi lain nih...susu pekat tu 388g(siap check lagik)hehe...tin paling kecik tu..kat sana ade brp saiz?
ReplyDeletesalam kak. thanks a lot for the recipe. nampak sedap sgt :) akak, nak tanye, tin yang kecik tu berapa saiz? sebab kat sini banyak yang jual saiz biasa 505g tu je. kalau yang tu, nak gune berapa ye? :)
ReplyDelete@ArxarNadhirah
ReplyDeletewkumsalam...sian adik comel nih,dkt setahun tanya baru akk nak jawab..hehe..tak perasan sbnrnya ada soalan.
Tin kecik tu 330g kalo x silap..skrg jrg ddapatii kn..kalo guna yg 500g lebih tu guna half pun dah ok..terutama kalo guna susu pekat manis..
@ArxarNadhirah388g tin kecik..sorry. :-)
ReplyDeleteKek nya cantik... saya ubahkan milo kepada coklat bar. Rasa nya mengancam.. Thanks for the recipe.
ReplyDelete