Ramai dah cuba resepi ni kan..memang sedap,rasa pedas2 manis masam sket...suka2!
Lenkali nak try 'rendam' semalaman lak..mesti lagi sedap n rasanya meresap..
Resepi sedap ni c n p dari makyong..tq2 :)
Bahan-bahan
- >>Bahan untuk rebus
- Ikan tongkol
- asam keping
- lengkuas
- garam
- manisan/gula melaka
- >> Bahan untuk goreng kicap
- bawang besar-hiris
- bawang putih- hiris
- cili padi- hiris
- kacang panjang
- kicap
- sos tiram
- Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
- Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
- Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
- Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
- Sedap dimakan ketika masih panas-panas
salam sue...mcm ni lah yang akak cerita kat sue hari tu..goreng ikan sardin ( selayang )rebus tu...sedap sangat. nanti sue cuba ikan lain pas tu goreng garing gitu je pun sedap. yg berkicap ni...lagiiii sedap heheh
ReplyDeleteYa ya ya ya..Kite pun pernah cuba jugeeee..Memang sedappppp sangat...Bertambah nasi dibuatnya...Lagi2 nasi panas2....
ReplyDeleteKak rosaliza >wkumsalam..ooo..yang gini ek kak..ha'ah memang sedap..ok,lenkali sue try ikan sardin lak ek..err,ikan sardin maksud kita ni ikan yg sama ke ek?ikan sardin yg mcm tongkol ni jugak,kan?tp ader belang2 sket...cam sardin dlm tin cuma saiz besar..hee
ReplyDeleteSue@Nenie > sedapp kan..ratah gitu jer pun sedappp...heheee
ReplyDeletebole la kmk join ngn ktk mkn ikan tongkol ya...sb kat umah mek xda org suka mkn ikan ya koh...huhu
ReplyDeleteSalam kak hasue,
ReplyDeletehi, mesti sedap neh. Dulu, saya pernah makan ikan masak macam ni.
cik hasue, cikliz mmg suka sangat kat cik tongkol ni.. especially yg goreng bodo je tapi jarang dapat makan sebab jarang jumpa kat kedai.. nak wat cemana, cikliz masak nasi 2x setahun je kot.. ekkekeke..
ReplyDeletemak cuba la nanti..sedap nih..
ReplyDeleteikan msk kicap mmg fav anak2. lg2 klu guna kan merah.
ReplyDeleteorg ganu cakap ikan aye. hehe
ReplyDeleteHi Hasue...sedapnya ikan tuh!!!
ReplyDeleteLove not good with fishes...makan pun kurang...:)
But I like to eat if others cook! hehe ;) So, pls gimme some!
kalo pedas ada manis masam itu mmg sdp
ReplyDeletedayang jack > jom laa join makan sitok...oo,sidak kat umah ktk sik suka tongkol kah..huhu
ReplyDeleteindahhouse > wkumsalam..ha'ah..mmg sedap..ada masa cube laa..hehe
ReplyDeleteCikLiz > amboi cikliz...nih mesti slim melim ni..jarang2 makan nasik ek.hehe..tapi ikan tongkol ni ratah gitu jer pun sedap...
ReplyDeletenoor afzan > ha'ah..suruh mak cuba.mesti sedap mak masak nanti..hehe
ReplyDeletekak ain > budak2 memang suka jek masak yg kicap2 nih kan..hehe
ReplyDeleteMr PenyuBiru >ha'ah.. nape ek?hehe
ReplyDeleteLOVE2COOK >ye ke love..meh laa try yg ni..kot2 kena selera.hehe..
ReplyDeleteSibbaik eyana x kena cubit kali ni...she's napping..hihi
kak maiyah > memang sedap..hehe
ReplyDelete