Monday, December 28, 2009

Ikan Tongkol Goreng Kicap

Dah lama KIV resepi nih...dah cuba masa tenet buat hal hari tu...
Ramai dah cuba resepi ni kan..memang sedap,rasa pedas2 manis masam sket...suka2!
Lenkali nak try 'rendam' semalaman lak..mesti lagi sedap n rasanya meresap..

Resepi sedap ni c n p dari makyong..tq2 :)

Bahan-bahan
  • >>Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka
  • >> Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram
Cara-cara
  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas
Lenkali nak buat kuah pekat sket..sapa2 lum cuba tu..cubalah yer....pasti tak menghampakan..hehe

20 comments:

  1. salam sue...mcm ni lah yang akak cerita kat sue hari tu..goreng ikan sardin ( selayang )rebus tu...sedap sangat. nanti sue cuba ikan lain pas tu goreng garing gitu je pun sedap. yg berkicap ni...lagiiii sedap heheh

    ReplyDelete
  2. Ya ya ya ya..Kite pun pernah cuba jugeeee..Memang sedappppp sangat...Bertambah nasi dibuatnya...Lagi2 nasi panas2....

    ReplyDelete
  3. Kak rosaliza >wkumsalam..ooo..yang gini ek kak..ha'ah memang sedap..ok,lenkali sue try ikan sardin lak ek..err,ikan sardin maksud kita ni ikan yg sama ke ek?ikan sardin yg mcm tongkol ni jugak,kan?tp ader belang2 sket...cam sardin dlm tin cuma saiz besar..hee

    ReplyDelete
  4. Sue@Nenie > sedapp kan..ratah gitu jer pun sedappp...heheee

    ReplyDelete
  5. bole la kmk join ngn ktk mkn ikan tongkol ya...sb kat umah mek xda org suka mkn ikan ya koh...huhu

    ReplyDelete
  6. Salam kak hasue,
    hi, mesti sedap neh. Dulu, saya pernah makan ikan masak macam ni.

    ReplyDelete
  7. cik hasue, cikliz mmg suka sangat kat cik tongkol ni.. especially yg goreng bodo je tapi jarang dapat makan sebab jarang jumpa kat kedai.. nak wat cemana, cikliz masak nasi 2x setahun je kot.. ekkekeke..

    ReplyDelete
  8. ikan msk kicap mmg fav anak2. lg2 klu guna kan merah.

    ReplyDelete
  9. Hi Hasue...sedapnya ikan tuh!!!

    Love not good with fishes...makan pun kurang...:)

    But I like to eat if others cook! hehe ;) So, pls gimme some!

    ReplyDelete
  10. kalo pedas ada manis masam itu mmg sdp

    ReplyDelete
  11. dayang jack > jom laa join makan sitok...oo,sidak kat umah ktk sik suka tongkol kah..huhu

    ReplyDelete
  12. indahhouse > wkumsalam..ha'ah..mmg sedap..ada masa cube laa..hehe

    ReplyDelete
  13. CikLiz > amboi cikliz...nih mesti slim melim ni..jarang2 makan nasik ek.hehe..tapi ikan tongkol ni ratah gitu jer pun sedap...

    ReplyDelete
  14. noor afzan > ha'ah..suruh mak cuba.mesti sedap mak masak nanti..hehe

    ReplyDelete
  15. kak ain > budak2 memang suka jek masak yg kicap2 nih kan..hehe

    ReplyDelete
  16. Mr PenyuBiru >ha'ah.. nape ek?hehe

    ReplyDelete
  17. LOVE2COOK >ye ke love..meh laa try yg ni..kot2 kena selera.hehe..
    Sibbaik eyana x kena cubit kali ni...she's napping..hihi

    ReplyDelete
  18. kak maiyah > memang sedap..hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^