Bahan2 pun senang didapati..cuma aku gantikan minyak bijan ngan
Resepi nih asal dari kat myr..thanks ye...ha,anak sapaa laa yg lahir 14sept tu ek...hurmm .. :P
Bahan-bahan
- Udang (dibersihkan dan dibuang kulit)
- Putih telur
- Tepung jagung
- Oat
- Garam
- Minyak bijan
- Minyak masak
- Udang diperap sekejab dengan minyak bijan dan garam.
- Celup udang ke dalam putih telur dan salut dengan tepung jagung.
- kemudian celup semula udang tadi ke dalam putih telur dan golek²kan udang ke atas oat.
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kekuningan/garing.
salam kak hasue,
ReplyDeletehmmm...yummy! yang fresh mesti saangat sedap.
bole mintak seketul ya? hihi
x penah di buat org nye kamu.. bagus la pencetus
ReplyDeletesaya zu-
www.zuwairiaiman.com
indahhousen > wkumsalam..jangankan seketui..berketui2 pun boleh kalo masih ader tadi..hehe
ReplyDeletebobhandburry > hai zu...tak pernah makan ke?leh la try lain kali ye. :)
ReplyDeleteLen kali nak cuba buat juga lah..Kena cari udang besor sikettt kat pasar...Silap-silap nanti dah tak jadi lauk nasi lagi...
ReplyDeleteWhoa Sue sll dpt udang besar2 kan? I want 3pcs pls, not for me..but for Rishie. Bolehkan? Kekekeke!
ReplyDeleteMana Eyana nyorok nih?
SedAp keP gOweng nGn oAt/. . .eEei~. . . windO sYame k.sUe
ReplyDeleteapa kes ni.. sorang tayang udang.. 2 tayang udang.. bak sini sepiring..kalau dah abis goreng yg laint tau!
ReplyDeletenyaris nko tak guna minyak petrol cam kak noorsha. kakakakkakakakkaka!
ReplyDeleteasal minyak jadi je yer...nnt buat lagi ye, bgtau awal2 nak dtg ratah je!
ReplyDeleteSue@Nenie > Memang tak makan ngan nasik dah ni nenie..makan gitu jek..hihi
ReplyDeletewa wa wa wa x leh tahan nieh .. sedappppnya nampakkkk
ReplyDeleteranggup jerk .. ehheh tgk udang baru jerk smlm makan mee grg udang besor di kontan nieh
sedapnya kak..irst time dengar resepi ni..boleh cuba gak ni..
ReplyDeleteLOVE2COOK > besa2 pun still shrimp..not prawn..hihi..wooo,rishie like udang yer..rishie nyer pasal amik 10 ekor k..
ReplyDeleteeyana dah redi for aunty love.hihi
mintang_telip2 > tuh nak ceko laa ek?kalo nak gi wat cendirik..hikhik
ReplyDeleteK Nor > nih baru nak gi buat ni kak..tp akk sibuk lipat baju mana sempat nak makan kan..lenkali jelah ek..hihi
ReplyDeleteJiya > tu laa..maklum,minyak petrol mahal skrg..haha..guna minyak angin pun sedap kot?hahah
ReplyDeleteE-na Zarina > dier takleh buat banyak kali..takut naik minyak.haha..kena org len lak yg buat.. :P
ReplyDeletekak ieda >kalo goreng lagi garing lagi rangup laa agaknya kak..hehe..tu nak seketui laa tu...dah abiss tauuu..hihi..akak dtg awal leh simpankan utk akak tadi
ReplyDeleteSolehah > sila2 laa mencuba yer..senang jek tu kan.. :)
ReplyDeleteAmboi..sedapnya..kalau kita masak udang ni sure anak2 suka..nanti boleh la try kan?/
ReplyDeletesedapnya kak...
ReplyDeletehehe..nak cuba buat kejap lagi! :-D