Monday, December 28, 2009

Udang Goreng Oat

Udang goreng oat nih selalu nengok orang lain buat..teringin juga nak buat.sekali makan,memang sedappp.. sebelum ni kalau udang yang kurang segar tu malas sket nak buat goreng2 gini.. hb beli udang ni punya laa fresh..terus jek buat.hehe..makan gitu jek.

Bahan2 pun senang didapati..cuma aku gantikan minyak bijan ngan minyak ikan kod sos ikan..

Resepi nih asal dari 14sept kat myr..thanks ye...ha,anak sapaa laa yg lahir 14sept tu ek...hurmm .. :P

Bahan-bahan
  • Udang (dibersihkan dan dibuang kulit)
  • Putih telur
  • Tepung jagung
  • Oat
  • Garam
  • Minyak bijan
  • Minyak masak
Cara-cara
  1. Udang diperap sekejab dengan minyak bijan dan garam.
  2. Celup udang ke dalam putih telur dan salut dengan tepung jagung.
  3. kemudian celup semula udang tadi ke dalam putih telur dan golek²kan udang ke atas oat.
  4. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kekuningan/garing.
Isi udang yang fresh manis rasanya...nak cicah ngan sos cili thai pun sodapppp...

22 comments:

  1. salam kak hasue,
    hmmm...yummy! yang fresh mesti saangat sedap.
    bole mintak seketul ya? hihi

    ReplyDelete
  2. x penah di buat org nye kamu.. bagus la pencetus

    saya zu-
    www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  3. indahhousen > wkumsalam..jangankan seketui..berketui2 pun boleh kalo masih ader tadi..hehe

    ReplyDelete
  4. bobhandburry > hai zu...tak pernah makan ke?leh la try lain kali ye. :)

    ReplyDelete
  5. Len kali nak cuba buat juga lah..Kena cari udang besor sikettt kat pasar...Silap-silap nanti dah tak jadi lauk nasi lagi...

    ReplyDelete
  6. Whoa Sue sll dpt udang besar2 kan? I want 3pcs pls, not for me..but for Rishie. Bolehkan? Kekekeke!

    Mana Eyana nyorok nih?

    ReplyDelete
  7. SedAp keP gOweng nGn oAt/. . .eEei~. . . windO sYame k.sUe

    ReplyDelete
  8. apa kes ni.. sorang tayang udang.. 2 tayang udang.. bak sini sepiring..kalau dah abis goreng yg laint tau!

    ReplyDelete
  9. nyaris nko tak guna minyak petrol cam kak noorsha. kakakakkakakakkaka!

    ReplyDelete
  10. asal minyak jadi je yer...nnt buat lagi ye, bgtau awal2 nak dtg ratah je!

    ReplyDelete
  11. Sue@Nenie > Memang tak makan ngan nasik dah ni nenie..makan gitu jek..hihi

    ReplyDelete
  12. wa wa wa wa x leh tahan nieh .. sedappppnya nampakkkk

    ranggup jerk .. ehheh tgk udang baru jerk smlm makan mee grg udang besor di kontan nieh

    ReplyDelete
  13. sedapnya kak..irst time dengar resepi ni..boleh cuba gak ni..

    ReplyDelete
  14. LOVE2COOK > besa2 pun still shrimp..not prawn..hihi..wooo,rishie like udang yer..rishie nyer pasal amik 10 ekor k..

    eyana dah redi for aunty love.hihi

    ReplyDelete
  15. mintang_telip2 > tuh nak ceko laa ek?kalo nak gi wat cendirik..hikhik

    ReplyDelete
  16. K Nor > nih baru nak gi buat ni kak..tp akk sibuk lipat baju mana sempat nak makan kan..lenkali jelah ek..hihi

    ReplyDelete
  17. Jiya > tu laa..maklum,minyak petrol mahal skrg..haha..guna minyak angin pun sedap kot?hahah

    ReplyDelete
  18. E-na Zarina > dier takleh buat banyak kali..takut naik minyak.haha..kena org len lak yg buat.. :P

    ReplyDelete
  19. kak ieda >kalo goreng lagi garing lagi rangup laa agaknya kak..hehe..tu nak seketui laa tu...dah abiss tauuu..hihi..akak dtg awal leh simpankan utk akak tadi

    ReplyDelete
  20. Solehah > sila2 laa mencuba yer..senang jek tu kan.. :)

    ReplyDelete
  21. Amboi..sedapnya..kalau kita masak udang ni sure anak2 suka..nanti boleh la try kan?/

    ReplyDelete
  22. sedapnya kak...
    hehe..nak cuba buat kejap lagi! :-D

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^