Sunday, August 30, 2009

Sambal Goreng Mempelam Muda

Sambal mempelam yang ditumbuk dan digoreng bersama belacan nih memang 'kaya' dengan rasa masam2 dan pedas2 juga terserlah ke'belacan'an nya..hehee..
Pendek kata,penggemar semua perasa yang disebutkan tadi pasti terbuka selera bila merasai menu nih...
Ohh..sebenarnya menu nih peberet kitorang adik beradik(yang pompuan) kat kampung.
Memang menyelerakan tambahan lagi kalo lama tak merasa..

Bahan2:
  • 2 biji mempelam muda(bukan mangga muda ya)-kupas dan potong/hiris
  • 2-3 cili merah
  • 5-10 biji cili padi/api
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih-kalo suka
  • Segenggam ikan bilis yang dah dikupas
  • 1 sudu makan (penuh) belacan-bakar dulu jika suka
  • 1 sudu kecil garam dan sedikit perasa
  • Sedikit minyak untuk menggoreng/menumis
Cara2:
  1. Tumbuk cili sehingga agak lumat,masukkan bawang,tumbuk lagi,ikan bilis dan belacan. >boleh juga kisar semua bhn menggunakan pengisar bhn kering kecuali mempelam dan pindahkan ke lesung batu barulah tumbuk mempelam bersama
  2. Masukkan juga mempelam muda dan tumbuk semua sekali sehingga agak lumat.
  3. Panaskan minyak dalam kuali,masukkan semua bahan2 yang sudah ditumbuk dan tambahkan garam dan juga perasa.
  4. Kacau goreng hingga bahan2 kelihatan sebati an bertukar warna.
  5. Sedia untuk dihidangkan panas2
Kalau adik aku yang sorang tuh pulak siap perahkan jus limau kasturi lagik...suka tul benda2 masam nih..hehe

2 comments:

  1. Sambal pon boleh goreng ye kak..macam best pulak nie..huhu

    ReplyDelete
  2. blogresipi/ijan > memang membuka selera nih ijan..terutama kalo suka sambal masam2 nih...bestt :D

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^