Macam kalo order kat restoran nasi ayam juga.tak lengkap laa tanpa sayur kan.hehee..
Tapi biasanya aku guna baby kailan..kali nih guna mummy kailan lak..
Tak kesah ler yer..janji ada kailan...hehee..
Cara goreng nih mengikut citarasa kitorang sekeluarga..
Masakan cara nih hasilnya memang iras2 kat restoran nasi ayam kitorg selalu pergi tu..
Ada orang kata kat restoran2 nih diorang kukus..ermm...x sure plak..
Tapi setakat nih goreng cara nih memang sedap n tiap kali licin sebab anak2 pun suka sangat.hee
Jom tengok resepi nih..tapi bila nak masak sendiri tu kena laa adjust ikut tekak nak letak byk mana ye tak.hehe
Bahan2:
- 300g kailan/baby kailan/siew pak choy
- 2 ulas bawang putih-ketuk dan cincang halus
- 1/2 cawan sos tiram+1/3 cawan air
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1/3 cawan minyak untuk menumis
- Bawang goreng-untuk hiasan
- Panaskan minyak dalam kuali.(pastikan guna api yang kuat).Tumis bawang putih hingga naik bau
- Masukkan sos tiram yg sudah dicampur air. Masukkan gula dan lada sulah..Kacau goreng hingga pecah minyak
- Masukkan kailan dan kacau goreng seketika sehingga masak tetapi jangan sampai layu.
- Padamkan api dan terus cedokkan ke dalam pinggan.
- Taburkan bawang goreng di atasnya. Siap!
Memang tiap kali goreng sos tiram 2 bahan tuh wajib ada..sapa2 suka letak tepung jagung tuh untuk memekatkan kuah,terpulang jer pada selera...hb x suka sangat yang pekat kuahnya,sebab tu aku x letak pun.. :)
Sedap nar jugak sayur kailan ya ekkkk....menyelerakan... minta sepiring heheh
ReplyDeletesalam.. sayur kailan mmg ler peberet kita ngeh3..
ReplyDeleteK Noorhodza > nak mberik laa tok...takut basik jak kelak.heheee
ReplyDeleteK maiyah > wkumsalam..sama laa kite kak