Satu lagi menu kentang..
Nawaitu asal masa merebus kentang tadi memang nak men'try' kedua2 resepi nih..
Masing2 ader rase tersendiri(perencahnya),kentangnya masih sama laa rasa kentang kan...hihi
Ermm..Lebih kurang jer rasanya cuma yg nih letak sos tiram n madu(madu aku x letak) dan best rasa krup krap ikan bilis..hehe
Resepi dari Lina_pg...c n p jer nih..thanks yer :)
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 4 biji kentang
- 1 cawan ikan bilis belah
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
- 2 sudu makan sos tiram
- 1-2 sudu makan madu (option)
- Minyak utk menggoreng & menumis
Cara-cara
- Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
- Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
- Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
- Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang
- SELAMAT MENCUBA
pagi2 nie aku dah lapo tgk gmbr .. huhuhuhu
ReplyDeletenampak selera kentang ngan bilis ni, makan ngan nasi panas2..memang layanla..
ReplyDeletehai sue...
ReplyDeletewah sedapnyer..
sungguh menyelerakan sekali..
nie baru tengok jek lom rasa lagik..heee
kentang nie febret anak2 idah..:)
lehla cuba t..
nmpk sedap je...selalu gak buatcmni..tp resepi lebih kurang sama ..nnty try yg ni
ReplyDeleteymn>lapo tadi tuh lom bekpes kot..hehe
ReplyDeleteAinazli>betul tuh..tp kite ratah jer..heee
c-idah>haii..bleh laa cube yer,simple jer tuu
safiyyah>a'ah bleh la try yg nih plak :)
Wow...ni kena buat lagik nih...Love minat sambal nih!!! sedappp! ;)
ReplyDeletesedapnye hasue..
ReplyDeleteklu sy suke campur ngn sosej hiris2 fuhhh..ratah je