Friday, July 24, 2009

Sambal Kentang

Harri ini..kita tukar selerra sikits..
Taq adda nasik2 yea..
Kite makkan itew kenteng..tapi champur belachann..
ini versi tekaq melayew champur oreng putey..ahahakk..aduhh2.. :D

*terbayang aku pelakon omputeh yg berlakon dlm drama2 melayu mesti nama John... tak pun,Smith..hihi

Okeh2...nih resepi amik dr myR..
Pernah gak masak gini tapi tak guna cili giling..nih lagik power gitu.
Sedapp...memang sesuai untuk diratah saja..
Nak jadik lauk akan nasik pun sodappp!!

Resepi oleh rahman_bestari..(orang sarawaq tok ehh..)hehe.thanks :)

Bahan-bahan ( boleh ikut kreativiti dan citarasa masing2 )

  • 5 - 7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 - 2 inci belacan - ditumbuk
  • 50 gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
  • 1 buku kiub ayam maggi / knorr
  • 3 sudu makan cili giling
  • minyak masak untuk menggoreng dan menumis
  • serbuk perasa (kalau perlu)

Cara-cara

  1. Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
  2. Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang.
  3. Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
  4. Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
  5. Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil.
  6. Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.
  7. * Tak perlu bubuh garam sebab kentang sudah direbus dengan kiub ayam dan menggunakan belacan yang sudah sedia berperisa masin.
P/s: Dah lama x nampak rahman bestari nih kat myr ekk.ehe..

8 comments:

  1. Rajin btul lah sue ni...
    memacam dia cuba ek...
    bilalah akk nak jadi mcm ni...
    tak mungkin rase2nya...heheh

    ReplyDelete
  2. yuhuu... dah tak jd minah siam ker.. dah tukar channel jd omputis celup plak.. :p

    ReplyDelete
  3. Kak eyna>kak.. suka cuba resepi baru,
    resepi lama disimpan jangan,
    kalo kak ina nak tahu,
    rajin tu pun sebab nak makan!heheee...berpantun lak yer.hiii..apa plak x mungkin kak...kalo dah minat atau ader org yg nak makan automatik jek..heee

    Kak Nor>ahaha..mrs charles..ekeke..minah siam dah kena fayed..hii

    ReplyDelete
  4. kentang je ke hasue..nasi nan ado?syiokk gak kan...skali skala skip nasik....klu ada campur tempe skali musti beshh ni...

    ReplyDelete
  5. Sedap je nampak sambal kentang dgn ikan bilis nie... cam cikmin kate, kalau ade tempe pun tambah lah sedap nie yer... heheh

    ReplyDelete
  6. sue...idah kalau uwat sambal kentang nie
    mesti tambah tahu+tempeh+soon+kacang panjang+tahu kering=sedapppp..

    yg sue masak nie pun dah terliur..:)

    ReplyDelete
  7. CikMin>mmg sedap kalo ader tempe join skali ek kak...hehe

    Love2cook>yummy2!

    blogresipi/Ijan>betul tuh..tp sue nih jrg ade menu tempe sbb ssh nk dpt..heheh

    c-idah>mesti lagi shedapp kan kalo ltk byk bahann..hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^