Fuhh..setelah puas nyelam sambil tangkap ikan..
akhirnya ter'update gak jap...
Nih nak wat tayangan amal Apam mekar projek malam tadi yer..
Setiap kali buat apam yg gini..
Mesti kite saspen jer nak bukak tudung pengukus kan...
Ntah mekar/senyum/merekah ke tak apam tuh kang..
Alhamdulillah,bila buka pengukus jer..TARAAAAA!!
Semua mekar setaman..puas hati tul ler..
Tak cukup dengan mekar,rasa pun sedap n gebu...hehee
Tips utk mereka yg pernah try wat apam..kena pukul betul2 putih telo n gula sampai nak jadi meringue pun x pe..lagi gebus lerr..
Sebenarnya kat rumah nih bukan penggemar apam,
Tapi aku suke buat lak sekarang nih.
Sukaa laa tengok apam nih kalo menjadi mekar gini..heeee
Resepi Apam Mekar oleh Chef Hanieliza..
nih c n p dr myr ..oleh k rossitamz..thanks yer kak ita :)
Bahan2:
- 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 200 ml susu segar
- 300 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil ovallate
- Pewarna (ikut suka)
- Acuan kertas (paper cup) secukupnya
Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
- Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!
btl2 mekar apam tu...kaler pn cantik..rasanye msti la sedap ye x
ReplyDeleteneezareef:sedap apam nih..sebab lembut jerk..hehe
ReplyDelete