Jangan meroyan diet lak asyik2 makan udang nih..diet tetap diettt..ahahak
Udang nih pun dah berapa hari kena awet dlm esbox tuh..
Kali nih cuba resepi kak fida yang femes kat myR tuh..
Sebenarnya resepi kak fida nih lebih kurang cara aku msk kari gak,cuma aku jarang letak kerisik(sebab hb x berapa suka) dan daun kari..yang lain tuh memang bahan2 yang rutin nak masak kari..KARI lagii..huhuu
Cuma,nih aku x letak daun kari sebab pohon kari lum bertumbuh kat laman sebab lum tanam..heheee
Terasa kerisiknya..santan pun kurangkan juga..
Tapi memang mabeless..sedap!diulangi,SEDAPPP...rendang ni cam kari gak kan..hubby sukee tuuuu..ehe
Nih sempat meratah sekor tadi sebab nak tggu bebudak balik sekolah baru nak lunch sama..
So lepas ni tinggal nak masak sayur campur jelah..hikz!
Jom tengok resepi kak fida nih..c n p jer..thanks kak fida :)
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan
- 1 senduk cili kisar
- 1 biji bawang besar *
- 4 ulas bawang putih *
- 2 hiris halia *
- 4 sb serbuk rempah kari
- 2 batang serai - dititik
- 2 lembar daun kari - dipetik2
- 1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
- 3 sb penuh kerisik
- garam dan gula secukup rasa
- 1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
- minyak utk menumis
Cara-cara
- Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan santan,garam,gula,asam dan kerisik,gaul rata,tambah sedikit air dan masak mendidih.Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap utk disajikan.
Siapa lambat kena cuci pinggan!heheheeee... :P
Udang tu betul2 ngancam...sedapnya nampak
ReplyDeleteohh tidakk.....meleleh air liur ku...
ReplyDeleteLEEN & cikmanggis : suka ek mkn udang?(soalan sengal)heheee
ReplyDelete