memandangkan semalam tak boleh connect internet..
So paksa diri gak duk depan laptop nih masukkan n3 ..
Korang biasa makan tak pengat/lepat pisang(kat sini panggil lain nama..banyak namanya)
Biasa orang letak gula melaka pun ader,gula apong pun ader..
Tapi aku letak gula biasa ajer..malas nak godeh2 gula lain tuh..heeee..
Tapi aku memang sukaaaaaa pengat pisang....PISANG LEBIH TAUUU...
Rasa pisang lemak2 manis gitu..besttt
Yang nih masa nak kukus selepas diserkup ngan daun..hehe..
Main hantam jer cara bungkusnya tuh..janji adunan x terkeluar ye tak..
Guna resepi simple aje..bahan2 tu nk tmbh atau kurangkn ikut selera..
Bahan2:
1 cawan pisang dah dilecek
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan pati santan
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan gula(bergantung kemanisan pisang)
Daun pisang/daun irik secukupnya
Cara2:
- Campurkan kesemua bhn dalam 1 bekas dan gaul sebati.
- Jika menggunakan daun pisang,layurkn dahulu di atas api supaya ia mdh dibentuk. jika menggunakan daun irik,tidak perlu berbuat begitu kerana ia sudah lembut dan mudah dibentuk
- Masukkan sedikit adunan ke atas daun dan bungkus kemas, sematkan dengan lidi/pencungkil gigi.
- Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
- Selamat mencuba ya..
sama macm abah cikfrogy..
ReplyDeletemesti beli lepat pisang..menu utama hari sabtu
haha.. bangun je bukak saji mesti ada lepat..
pdahal kitorg xmakan sgt.. huhu.
princessfrogy: hehee...abah peminat lepat ehh...kena minta mama cikfrogy belaja wat lepat ler cenggitu ekk..nak tmbh pisang n bhn2 len ikut suke jek...hihi
ReplyDeletemekasih yek. dapat la hasben saya makan lepat pisang idamannye hari ni.
ReplyDeleteummu hanis: sama2..selamat mencuba yer :) kalo suka leh letak gula melaka sedikit juga ikut selera..
ReplyDelete