1/3 adunan pengat pisang tu aku buat laaa menu nih..
Perghhhh..sedap dari roti canai woo..hehe
Terbayang wajah2 nostalgia,arwah mak,arwah nenek,nenek sedara..wajah2 yg x dikenali pun ter interprem same.hehee..
Cara2 nembuatnya:
- Hamparkan daun pisang,letak adunan dan ratakan.
- Tutup dengan sehelai lg daun pisang.
- Bakar di atas kuali panas dengan api sederhana sehingga masak,balikkan dan tggu masak sambil ditekan2 sedikit.
- Hanguskan sedikit untuk keenakan yg tak terkata..hehe
Bagi yang tak pernah makan menu kampung nih,cubalah..memang tak menyesal.. =)
Ini pisang yg daku gunakan..
Korang biasa jumpa kan?
Memang sesuai sangat untuk pengat dan lempeng sebab aroma dan rasa yang sungguh istimewa..
Sedapnye... boleh try ni..tp takde daun pisang pulak :p
ReplyDeletesue, sangat nostalgia lah..he he he. thanx sharing
ReplyDeleteblogresipi:Takde daun pisang gak??takpe2,letak jer direct dalam kuali,rata2kan..lg mudah hangus n berkerak.hehee...
ReplyDeleteSofttouch [Hanim]: mmg nostalgia kan?hehe..thanks 4 ur respon.. :)
300% confirm sedap. memg rugi la kalo tak try nih. lau org kg memg agak pelik kalo tak tau.hihi..ape pon leh cube dulu :)
ReplyDelete