Sunday, December 2, 2012

Resepi Light Blueberry Cheese Cake

Assalamualaikum..
Asal balik kampung jer baru nak mengupdate..Ni pun kena tunggu masa terluang baru boleh menaip selajunya. Nasibbaik tenet laju kan.hee
Maklum laa, balik kampung ni banyak agenda tersembunyi ..nak borak ngan family lagi..nak melantak durian lagi di kala musimnya nih..dan banyak lagi agenda yang lain laa seperti tidur dan berehat tu pun agenda gak kan..huhu..

Kek keju ringan2 ni walaupun ringan2 jer,tetap sedap untuk penggemar keju sebab tak cepat muak.. Memang sesuai la untuk minum petang atau bila2 masa pun.. Sesuai juga kalo nak deko untuk majlis tertentu..

Bagi anda yang baru belajar nak baking kek jenis ni,boleh laa rujuk tutorial tak seberapa yang ada kat entri di SINI(klik) ya..harap serba sedikit dapat membantu..
Tips nya,part paling penting tu..meringue betul2 jadi,dan ketika menggaul adunan ketika hendak dibakar hendaklah betul2 sebati dan adunan masih ringan(kaup balik perlahan sampai sekata) dan bukan mencair..kalau adunan cair masa nak bakar tu,besar kemungkinan kek anda akan jadi padat..jadi,sila cuba lagi...samaada meringue anda tidak jadi,ataupun anda kacau terlalu kuat sehingga meringue tadi merajuk..ehehe.. Cara membuat meringue tu boleh rujuk link tutorial tadi tu ye.


Resepi asalnya dari resepi yang dikongsikan oleh Ros kat Myr..tapi aku olah sukatannya agar tekstur lebih moist dan lembut ikut selera sendiri.hee...terima kasih buat ros yang share resepi jepun tu ye.. dan terima kasih buat kawan2 yang dah cuba resepi versi ini...

Kek ni buat pertama kalinya aku pernah tayang dah kat SINUN(klik)

LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE

Olahan dari resepi Onigiri@Ros dari website jepun..
Oleh:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft / 150g cream cheese
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Teksturnya lembut,moist dan gebu..tidak terlalu berat rasa keju.. selamat mencuba!

41 comments:

  1. salam... cantik kek & suka tengok dot2 blueberry tu...

    ReplyDelete
  2. memang kek peberet ni...
    family aku suka sangat......

    lawa lak aku tengok dot2 blueberry ko tu sue.....
    cantik sekata...
    gebuuuu....moisttt...
    pendek kata kek yang tak jemu2 dimakan...
    terbaikkkkkkkkk laaaaa... ^_^

    ReplyDelete
  3. oh kak sue nak jgk..gebus gebas je tgk..adoh post ckit ya..

    ReplyDelete
  4. sedapnya kek nie hasue sungguh gebusss, resepi hasue yg sebelum nie pn akak tak buat2 lg.....hasue dh buat berkali2, mesti sedap sgtkan......

    ReplyDelete
  5. Hu..hu mengoda qalbu!!! Baru je lepas buat kuih sarng semut yang ke 3 dlm masa 2 hari..dasyuut!!!.kejap jadi sarang semut..kejap lagi sarang anai anai!!! tapi tetap sedap..thanks Hasue!!!nekcik suker sesangat!!

    ReplyDelete
  6. Cantik kejadiannya.Rajin la sue ni.

    ReplyDelete
  7. Mengancam lh kek ktk mem....kmk lupak ndh engkh blubrry masa mlh ria...kmk mlh 250 creamcis mem....nyamn...kaya jak rasa cis nya...diat kek ktk tok rasa nk mlh lg lh....:-)
    Cuti2 blit pkg ya ingt2 juak org jauh tok mun mkn buah best2...hihi

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan hasue... saya slalu jd silent reader.... tapi komen nie ..sy minta izin ye ambil resepi n copy resepi coklat kek bal... terima kasih ye...


    kalau Hasue rajin singahlah kat sini yek : zniez.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Sy Mmg nk Cuba wat kek ni nmpk cam HaSue punye resepi menarik ..tq 4 sharing

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. kehadapan kembali besan kedua ku.. kekekeke.. oiiii! mana ade mentennn! gemok gedempol sudaaaaaaaaaa.... mencik taww! ce citer sape sape sape sumber yg langsung tak ley dipercayai itu.. aku rs dier mimpi jer tuh.. kehkehkehkeh.. lain la ko! mentennnnnnn.. anak 4 jugakkk! huH! jeles!

    nantu dah pandai jalan tapi buat2 malas nak jalan! akibatnya aku jugak yg jd mangsa! mangsa pen'dukung'! grrrrrr...

    meh campak kek sepotong! penat taip pjg berjela ni.. jela ke? hehehehehe

    ReplyDelete
  12. hambik ko! btol2 pjg punyer smpi tersend 2x.. sengal punyer tenet! grrrrrrrr

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. slm HaSue...sy dh buat kek ni ikut resepi HaSue..Walaupn 1st time buat mmg betul cam xcaya jer..gebus n sedap!!cayalah

    ReplyDelete
  15. Salam ukhwah..owh,jutaan tengkiu buat hasue coz sudi buh resepi kat cni dolu2..berkurun daku peram resepi mu itew,sehinggalah ptg smalam mendpt hidayah tuk wat ciskek yg memang mabeles tahap delta ni!syiookkk...makaseh yew..take care!

    ReplyDelete
  16. Assalam Sue, nampak sedap n gebu sangat kek ni, terliur rasa n teringin nak buat gebus gebas mcm sue ni, cis n bluebery ada lagi. Cantik sangat kek sue tu

    ReplyDelete
  17. errrr tak baper paham yg letak filling tu, picit sekeliling tu.. buat dot2 keliling, pastu letak adunan, pastu buat dot2 lagi....camtu ke?

    ReplyDelete
  18. Cantik la pulak tengok dot dot tu tersusun elok aje... gebuss aje kejadiannya..

    ReplyDelete
  19. salam su...nampak sedap dan comel...baru beli b,berry,mesti cuba..thanks foryour nice recipe

    ReplyDelete
  20. Nampak best jer kek tu.. Thanks for sharing the recipe..

    ReplyDelete
  21. hi~! kek tu nampak seddaaappp sangat and texture die pun gebu~ nak tanya if tak bakar kek but guna method kukus boleh ke?

    ReplyDelete
  22. assalam sue, sy dah cuba buat kek ni..alhamdulillah menjadi..kek ni mmg sgt gebu & moist..terima kasih berkongsi resepi

    ReplyDelete
  23. Kena cuba ni.. Lepas ni ajarkan buat krim cheese blberry :)

    ReplyDelete
  24. salam sue
    mula2 nak bg tau rcp ni akak nak simpan nak buat bila entah taun depan kot..malas nak beli cis.

    Agak2 sampai bila nak letak gambo kek cis nih..dah 2 bulan dah ni.

    kalau org mengandung mesti sdg alah teruk ni kan?..entah2 ko peknen ya sue..hah tau dah ko peknen kan?..sbb tu tak berapdettttttt
    lariikkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  25. salam..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. bila gna kaedah boil..adakah bakar guna api bawah aje..mcm karemel pelangi,,,atau yg ini boleh gna api atas bawah....

    ReplyDelete
  27. Banyaknyer blueberry cheese...hihi...nak cube buat laaa...

    ReplyDelete
  28. Thanks so much for the tutorial and tips sebab finally cheese cake yang dah lama saya cuba, try dan test jadi!! LOL
    Tapi kenapa kek saya blueberry dia tak dot-dot macam 'akak punya?
    Saya guna blueberry filling yang beli kat kedai dan teksure dia macam smooth jelly. Salah ke? Kenapa?Tapi kek tetap sedap.

    ReplyDelete
  29. Wah. Cantiknya blueberry cheesecake! Mesti sedap kan. Anyway, nice blog. Jemput singgah ke blog saya www.mummycherrie.com

    ReplyDelete
  30. dugaan sebab tengah puasa masa tengok gambar ni..

    ReplyDelete
  31. Thanks for sharing this yummiieeee recipe,....:)
    It is looking Delicious.

    Ristoranti Italiani a Chiang Mai

    ReplyDelete
  32. nyaman... thank for d info...
    satu hari satu resepi...

    ReplyDelete
  33. Hi Ha Sue! Terima kasih sebakul! PH dah cuba dan kek ni betul-betul mabeles!!

    ReplyDelete
  34. Halo, salam kenal:)
    Saya baru menemukan blongnya, keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Kami tidak terhapus filenya dengan waktu batas. Tolong coba servis kami tanpa registrasi dan tolong kasih tahu pendapatannya.

    Jika ada pertanyaan hubungi saya aja (dewi.aja@kumpulbagi.com)

    ReplyDelete
  35. saya pun sediakan kek ni untuk customer.

    Jemput singgah ke blog http://rayyanshopz.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. SALAM KOMPAK SELALU….dan selamat buat yg JUPE hari ini.
    KALAU ANDA INGGIN TAU INFO TOGEL, KENAL,KAN NAMA AWA IBU KUMALA DARI MALAYSIA, KAMI TINGGAL DI SARAWAK PEKERJAAN KAMI CUMA USAHA KECI-KECI LAH, SELAMA KAMI KENAL YANG NAMANYA AKI SARO NASIB KAMI TIDAK SEPERTI YANG DULUH… KAMI SANGAT BERTERIMA KASIH KEPADA AKI SARO BERKAT ANGKA YANG DI BAGI SAMA BELIAU.DAN ALHAMDULILLAH TEMBUS.DAN KAMI MINTAH ANGKA,4D…5D…DAN 6D…
    ANGKA NAIK YAITU,DI.
    SPORTS,TOTO, 6D , 071-621
    SIAPA TAU AWA SEMUA MAU SILAH KAN GABUNG SAMA KAMI,DI BOCORAN RAMALAN TOGEL, AKI SARO …
    DAN KAMI BERSUKUR HASIL PASANG TOGEL TGL,24,06,2015…
    ….
    SEMUA UTANG UTANG DLM KELUARGA KAMI KINI DPT TERLUNASI SEMUA,KAMI PUN BISAH MEMBUKA USAHA KEMBALI,WALAUPUN ITU DGN CARA PASANG TOGEL, ITU MERUPAKAN RESKI BAGI KAMI SE- KELUARGA ,JADI YG SERING KALAH DLM PERMAINAN TOGEL HUBUNGI AKI/SMS KE NMR INI, ,( 085-334-171-115 ) —KESUSAHAN ANDA DALAM MAIN
    TOGEL DI,JAMIN [3] KALI PUTARAN…
    ATAU, KUNGJUNGGI, BLOG, AKI SARO …KLIK --http://togeltogel88.blogspot.com >>>
    DAN SUKUR ALHANDULILLA MENANG LAGI, …
    Terima kasih yang amat dalam kami ucapkan kepada AKI SARO yang telah memberikan kebahagian bagi keluarga kami…berkat Beliau kami sekarang udah hidup tenang..sudah tidak di kejar-kejar hutang …Kami di berikan Angka Ritual Ghoib Dari AKI SARO yang sangat sangat Jitu 100%…hingga kami sekarang merasa tenang lagi…terima kasih KI …Jika Anda ada yang merasa kesulitan masalah Nomer Toto apakaH 2D.3D.4D.5D.6D.7D 9D,itu semua terserah anda, silahkan HBG ATAU SMS Aja Pada AKI SARO …di nmr hpnya [,( 085-334-171-115 )] pasti anda akan merasakan apa yg selama ini kami rasakan…Salam Bahagia dan Sukses..!!
    DENGAN ANGKA GOIB ,ATAU ANGKA RITUAL// ANGKA MAHLUK HALUS….
    angka GHOIB: singapur 2D/3D/4D/
    angka GHOIB: hongkong 2D/3D/4D/
    angka GHOIB; malaysia
    angka GHOIB; toto magnum 4D/5D/6D/
    angka GHOIB; laos
    angka ritual gaib kuda lari
    TOTO, 2D, 3D, 4D, 5D, 6D…
    SUPREME TOTO 6/58,/MEGA TOTO,6/52,POWER TOTO 6/55…
    MAKNUM 4D,/STS,/88,/DA MA CAI 1+3D,/ DAN LAIN-LAIN parah pencinta togel.
    DAN LAIN-LAIN,ITU SEMUA TERGANTUNG PERMINTAAN KAMI…ATAU SEPESIAL DEROH 4D ANGKA RITUAL ADA PADA AKI SARO …..
    Di jamin anda pasti menang seperti kami >>>>>>JIKALAU ANDA BERMINAT MEMBELI TUYUL HBG AKI

    ReplyDelete
  37. Nice information on this blog.i liked
    For tech information you can visit our blog https://www humbaa.com

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^