Wednesday, November 28, 2012

Happy Birthday Zhariff..!

Assalammualaikum..

Alhamdulillah,hari ini genaplah usian 2 tahun buat anakku yang ke empat ini.
Terima kasih buat rakan2 yang turut mendoakan yang terbaik untuknya...semoga dimakbulkan segala doa..amin..

Dua tahun yang lalu masih segar diingatan saat melahirkan Zhariff...cuma aku masih belum berkesempatan menaip panjang..hehe..
Di sini dikongsikan sedikit gambar Zhariff buat tatapan aunty2 sekalian yang mengenali zhariff dari dia lahir walaupun hanya kenal melalui alam cyber je..

Berusia 2 tahun Zhariff kini semakin lincah tapi belum begitu petah berkata2..tak apa lah..nak ngajuk cakap pun dah ok lah tuu...tapi lasak memang boleh tahan..nonstop tu..huhuuu...alhamdulillah beliau sangat aktif . :-)

Zhariff yang sudah mahir menunggang kuda..eh! rusa.. ko hade nak tunggang rusa..haha..

Lesung pipit pemanis wajah..*bajet manis laa nih..haha..


Termenung merenung masa depan dengan mata yang masih tak berapa nak galak..dah trademark gamaknya mata sepet..huhuu...cepet pun cepet laa kan zhariff.. ;-)

Posisi tidur kegemarannya terutama ketika kesejukan..hehe..

Buat Zhariff..mama doakan segala yang terbaik untukmu.. semoga menjadi anak yang soleh...bijaksana dalam berfikir,dikurniakan kesihatan terbaik sepanjang hayat dan diredhai Allah kehidupanmu dunia akhirat...mama,babah,banglong,kakak dan kak yana sayaannnggg zhariff..muahhhh2!! Sekali lagi,terima kasih aunty2..auncle2 kawan2 sedara mara yang turut wish besday zhariff tahun ini... semoga kalian juga berbahagia selamanya..aminn


P/s: Happy Birthday juga buat rakan blogger masak2...Anna_Qawina yang berkongsi tarikh lahir dengan Zhariff pada hari ni..sibbaik anna tak ngaku kongsi umur kan..haha..kalau dekat senang minta aunty anna jer buatkan kek,kan zhariff..hehe.. Semoga anna sihat sejahtera sepanjang hayat dan semakin dimurahkan rezeki serta bahagia selalu hendaknya..aminn

Monday, November 26, 2012

Resepi Kek Sarang Semut.. mudah dan sedap!

Resepi ni pulak dah buat dulu gak..lepas tu ramai yang mencuba dan alhamdulillah,berjaya menghasilkan kek sarang semut atau kek gula hangus yang berongga seperti yang sepatutnya.. terima kasih juga buat kak nor atas perkongsian resepi arwah ibunya..Al Fatihah..

Hari tu bila ada yang komen kat entri kek sarang semut tu membuat aku teringin lak nak makan kek ni lagi...teringin tu belum laa sampai tahap ngidam..aku suka je nak membuat kek nih kalau ada nak buat kek lain..jadi aku bancuh adunan kek nih dulu,lepas tu peram dalam satu jam jer.. sementara peram tu aku bakar kek keju pulak..oh,resepi dah pernah buat juga sebelum ni...insyaallah,akan menyusul nanti..

Semua pun resepi mudah2 belaka.. jadi buat yang belum berkesempatan nak mencuba resepi kek sarang semut ni ,silakan laa mencuba ya..

Kali ni pun aku buat separuh adunan tapi guna loyang lebih besar dari sebelum ni menyebabkan kek tidak laa terlalu tinggi tapi sedang2 saja..saiz loyang 7x7..
Selepas diperap tu,tak perlu kacau lagi ye adunan kek tu..terus saja bakar dalam oven yang sudah dipanaskan..

Guna lens macro?hahaha.. nampak jelas kan rongga pada kek sarang semut nih.. Dan kali ini juga aku tambahkan sedikit browning sugar untuk warna kek yang lebih gelap..tipical sarawakian.. ;P

Di sini aku lampirkan resepi untuk separuh adunan..untuk resepi satu adunan penuh atau resepi asal,sila klik pada link di bawah..terima kasih kak nor ..oh tak lupa juga buat che mat gebu yang share tips pembakaran api bawah dahulu tu..hehe..

KEK SARANG SEMUT / KEK GULA HANGUS
Resepi dan sumber: Kak nor@secubitgaram
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com


125gm mentega
4 bj telur A*hasue guna 5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat -hasue letak 1 sudu teh
hasue tambah esen vanila
hasue tambah 1 sudu teh browning sugar

Cara2:
Cairkan mentega dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 1 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jangan dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)-hasue peram 1 jam saja..
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..


Nota tambahan dari kak nor:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.

Atas permintaan seseorang yang ingin melihat 'rongga'nya jika dipotong secara melintang..hehe.. Kek ni sedapp tau..selamat mencuba!!

Resepi Karipap Rangup Ros

Assalamualaikum..
Bertemu lagi kita.Menu yang bakal ditayangkan ini sudah dicuba resepinya sendiri oleh aku sebanyak dua kali..tapi baru laa terkedek2 nak berkongsi kat sini lantaran kesibukan dengan tugas harian dan kemalasan nak meng'update' blog yang saling bercampur baur..hehe..

Tapi tak mengapa lah ya,kita update mana yang sempat..
Resepi nih dah dicuba juga ramai blogger masakan yang lain dan pasti ramai yang berpuas hati hasil doh pastry yang rangup ni...walaupun dah sejuk maintain je rangup.. pastu inti karipap ni depend la jugak dengan hasil tangan masing2 ek..kalo dah sedap intinya,maka karipap pun insyaAllah laa sedap..

Tapi aku kan terlebih rajin,jadi aku guna acuan karipap jer...macam membazir je beli acuan tapi tak nak guna kan(haha..padahal malas dan tak mahir mengelim).. bila nak mahir ni pun tak tau laa..ala,janji cepat siap dan sedaappp*pujuk diri sendiri
Pastu aku suka sebenarnya karipap yang berjerawat tu..tapi kali ni cuba laa buat wajah karipap ni halus mulus cam kawan2 yang lain buat.. kira ok laaa tu kan..kiki.

Jom layan resepi lak..terima kasih buat Ros,yang share resepinya..izah yang sebar virus..dan mas..aku amik dari dapo ko ni mas..mintak halal ye..hee..
Resepi di bawah berkaler biru yang dah dibuat oleh kitorang eh...tak panjang sangat nak tulis 'izah,mas dan hasue buat gini'...kang ponin korang nak paham..hehe


Karipap Ros Sedap
Resepi  : Ros Jintanmanis
Sumber : Izahdaut dan Mashitah
 By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam
Untuk Inti Keledek* guna kentang
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari *3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
garam

Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti karipap.
Buat Inti Karipap
1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.

Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

Sunday, November 18, 2012

Durian ini hanya ada di Sarawak kah?

Assalammualaikum.. Entri pertama bulan ni dan yang pertama juga tahun ni(tahun islam) Saja nak buat tayangan amal durian yang femes di sarawak nih..

Asal balik kampung jer nak tayang buah2an..ek?huhuu...
Eh sebenarnya tak bole nak celoteh pepanjang la..jap lagi ada program lain pulak..
Saja memanaskan kembali enjin blog..heh. :-D

Nama panggilan durian nih bagi penduduk tempatan adalah durian ukak,durian puluk,durian pakan atau nyekak..aaaa,see?see? banyak nama untuk  sarawakian namakan durian yang sama..tu ada lagi nama yang belum diketahui kot..hihi...maklum laa,banyak kaum kan!

Sebenarnya,isi durian ni tak semestinya dapat yang sedap dan memenuhi citarasa masing2...macam durian putih biasa tu jugak..ada yang sedap,ada yang kureng..kalo first time merasa dapat yang rasa kureng...nasib badan lerrr..kan..hee

Ada yang isi tebal,biji nipis..ada yang isi nipis jugak..ahh,macam durian biasa jer..cuma tak creamy laaa kan..sesuai juga buat kuih muih ni.. contoh wat pisang goreng..eh!pisang goreng pulek..durian goreng..hee

Contoh hidangan menggunakan durian nih..hehe... Nak buat durian crepe harus diblend sekali dengan whipped cream baru ngam kot sebab tekstur tak creamy kan

Tak kotor sangat tangan kita bila makan durian nih tau..

Persoalannya,ada tak durian nih kat tempat korang?

oklah..jumpa lagi.. ^_^