Bertemu lagi kita.Menu yang bakal ditayangkan ini sudah dicuba resepinya sendiri oleh aku sebanyak dua kali..tapi baru laa terkedek2 nak berkongsi kat sini lantaran kesibukan dengan tugas harian dan kemalasan nak meng'update' blog yang saling bercampur baur..hehe..
Tapi tak mengapa lah ya,kita update mana yang sempat..
Resepi nih dah dicuba juga ramai blogger masakan yang lain dan pasti ramai yang berpuas hati hasil doh pastry yang rangup ni...walaupun dah sejuk maintain je rangup.. pastu inti karipap ni depend la jugak dengan hasil tangan masing2 ek..kalo dah sedap intinya,maka karipap pun insyaAllah laa sedap..
Tapi aku kan terlebih rajin,jadi aku guna acuan karipap jer...macam membazir je beli acuan tapi tak nak guna kan(haha..padahal malas dan tak mahir mengelim).. bila nak mahir ni pun tak tau laa..ala,janji cepat siap dan sedaappp*pujuk diri sendiri
Pastu aku suka sebenarnya karipap yang berjerawat tu..tapi kali ni cuba laa buat wajah karipap ni halus mulus cam kawan2 yang lain buat.. kira ok laaa tu kan..kiki.
Jom layan resepi lak..terima kasih buat Ros,yang share resepinya..izah yang sebar virus..dan mas..aku amik dari dapo ko ni mas..mintak halal ye..hee..
Resepi di bawah berkaler biru yang dah dibuat oleh kitorang eh...tak panjang sangat nak tulis 'izah,mas dan hasue buat gini'...kang ponin korang nak paham..hehe
Karipap Ros Sedap
Resepi : Ros Jintanmanis
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam
Untuk Inti Keledek* guna kentang
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari *3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
garam
Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1.
Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam
tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul
halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung
tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2.
Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air
jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi
doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik
bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah
ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai
nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin
diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti
karipap.
Buat Inti Karipap
1.
Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan
bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar,
cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2.
Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir
sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan
keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti
agak kering, tutup api dan sejukkan.
Proses Mengelim
1.
Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil,
ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa
ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan
isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun
boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan
minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar,
goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat
Mencuba.
Amboi cantik sungguh kejadian karipap ini... halus mulus jer... akak selalu gagal dalam menghasilkan karipap :(
ReplyDeleterasa nak meleleh air liur aku nengok karipap ko ni sue.....
ReplyDeleteterbaikkkkkk la...
aku dah nak dekat 10 kali dah buat...
tak jemu2 lagi guna resepi nie....
gambar last tu...
apa motif ko tunjukkan gambar karipap ngan inti...
sajerkkkkk kasi aku terliur..
mentang2 karipap frozenn aku baru jerk abisss...
tapi serius aku cakap...
cantikkk la karipap ko nie..
tergoda abisss aku nengoknya...
dapat kat aku..
10 biji pun tak cukup...
makan masa panas2 best wooo...
hmm..dah byk bebel..
karipap tak dapat2 la juga..
balikkk la...
sambil pegang tapaware kosong...huhuhu
@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
ReplyDeleteCantik ke kak? Terima kasih ye...tu kebetulan je tu..selalunya memang tak buat halus2 gini..suka lak yang berjerawat..goreng masa minyak panas..nak halus gini jangan tunggu minyak panas sangat la kan..tapi jangan juga belum panas langsung,takut serap minyak.. nanti akak cuba resepi ros ni pulak..insyaallah sedapp.. :-)
@Mas
ReplyDeleteEh! Mas..suka lak aku bace ko bebel panjang2.. tadi aku jenguk blog ko takde entri baru..mesti banyak mende ko nak bebel kan..kekeke..
Tu laa mas,sapa suh ko gode2 aku..kan aku dah terbuat ni haa..lenkali ada resepi best ko gode laa lagi ekk...aku ni mudah je nak mencuba..haha.
Trm kasih mas atas pujian ko tu..walaupun aku rasa tak layak dipuji sebab guna acuan jer banding korang yang rajin mengelim..thi hi hii... ko memang stok karipap frozen manjang ye mas? bagus2..senang aku nak makan karipap kat umah ko..haha...
Ko letak je tupperware ko tu atas meja tu ye mas..sekali ngan penutup dia tau...sebenier katekan.. :D TQ la mas..susah2 je ko bg sebenier..
Uikkk....xda karan sempat juak on9 cik kak...kacak karipap....hntr ctok ju....lpr mek diat..lamak juak dh x mlh karipap....:-)
ReplyDeleteassalamualaikum haSue, nani pun kalau wat karipap kulitnya pakai minyak panas dan air sejuk.. rangup sangat.. better than pakai butter tu.. cepat rasa muak je.. :)
ReplyDeleteanyway.. last weekend dah buat karipap sampai puas makan.. 70 bijik gak.. 3 days selesai.. tak sempat nk frozen pun.. hahahahahahah giler betul hantu2 karipap..
tengahahri terpandang karipap ni aduhh macam nak terbang di sinunnnn lapar ni wlaaupun baru ja makan heee
ReplyDeletenampak sedap... kulit karipap yang licin...
ReplyDeleteMcm mn nk sukat 400 gm tepung kalau tiada penyukat...agak2 dlm brp cawan...huhu..br nk belajar ..
ReplyDeleteBaru buat tadi..sedap sgt, lebih setahun x mkn sbb duduk oversea..thanks utk resepi..first time buat kuih, terus jadi..husband suka sgt.. :)
ReplyDeletesalam ,
ReplyDeletekak mohon keizinan nak share resepi ni nampak sedap:)
tqvm
Sy da cube..kene cube smpi jd..hihi suamiku suke!
ReplyDeletetrima kaseh sbb kongsi resepi. sy dah buat utk sarapan pagi ni.. mmg rangup dan sedap. pdhal br pertama kali sy buat karipap. terbaik la awak.. tq vm.
ReplyDeletetrima kaseh sbb kongsi resepi. sy dah buat utk sarapan pagi ni.. mmg rangup dan sedap. pdhal br pertama kali sy buat karipap. terbaik la awak.. tq vm.
ReplyDeleteNak Duit Poket dgn guna FB tak??
ReplyDeleteRM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)
KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91
Salam....wahhh...mmg terliur tgk karipap awak buat ni....saya suka makan karipap. Tapi malas saya ni tahap gaban. I will make sure will try the resepi. Tq
ReplyDeleteAmboi2..sedap nyeww..terliur tgk karipap tue..huhuuu~
ReplyDelete