Thursday, June 14, 2012

Pulut Serikaya.. nyumm!

Assalammualaikum..

Selamat pagi.. dah sarapan lum? Dah bersenam ke? Korang jangan malas2 nak bersenam tau..sekurang2nya 3x seminggu..paling tidak korang jalan kaki ke hulu ke hilir ke,kan..janji kuar peluh..
Aku ke? Err..kita teruskan dengan menu pagi ini..(hahaha..)

Nih first time laa buat kuih yang macam serimuka tapi bukan serimuka cuma adik beradik ia kot. Proses pembuatan tu saling tak tumpah laa kan..jadi takde la masalah sangat sebab dah biasa buat serimuka..cuma nak membuat tu asyik tangguh2 jer sejak terpandang kat dapur kak Rosaliza dulu.. mujur aritu kak liza post lagi sekali,macam mengingatkan jugak laa..'sue,bila nak buat nii...'gitu..kikiki..
Jadi,moral of the story, sebagai blogger masakan..jangan takut nak masukkan post ulang tayang..kadang2 ia membantu mengingatkan.. lagipun kan,pengunjung blog kita tak semestinya orang yang sama ajer...ada juga orang yang baru pestaim jejak kaki.. lagi satu,menu jer ulang tayang,hasil dan gambarnya of coz lain2 kan kan..! Tapi jangan laa berderet hari2 menu yang sama lak..pepandai laa adjust timing kan..hee..

Dari segi rasa memang best! Rasa pulut tu macam biasa la kan..yang atas tu rasa kuihnya lembuttt...akuk sukakk! Cik abang aku dan anak2 pun sukak jugak.. tapi dia fikir memula tu serimuka..pastu tanya napa tak buh kaler hijau. Lepas terangkan baru dia faham.. kiranya ni adik beradik serimuka tapi tak sama emak..yang serimuka tu kawin ngan orang kampung,yang ni kawin ngan orang bangla..-ni idea tambahan jelah,kot2 masih ada yang tak paham kan..huehue..marah kak yatie.

Kenapa kak yatie nak marah? Sebab ni resepi beliau.. tapi takde la kak yati tu pemarah,dia manis2 ayu jer.. sapa laa tak kenal ratu talam kann..*bodek takut kena marah..
Pastu resepi dikongsi oleh kak Liza kat blognya..aku lak nampak resepi ni masa kak liza tayang..see? see? gitulah macam mana resepi antara blog masakan ni tersebar.hehe..

Terima kasih buat kakak2 berdua ni.. rasanya ramai lagi dah cuba. Minta izin nak kongsi resepinya yer kak..

PULUT SERIKAYA
Resepi : yatie memories
Sumber: embunrosaliza.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

Bahan lapisan bawah
* 2 cawan beras pulut
* 1 1/2 cawan santan cair( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je)
* 1/2 sk garam
* 1 sb minyak

Cara Untuk Lapisan Bawah

Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. Alas loyang dngn plastik.
Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 utk lapisan atas.


Bahan lapisan atas
* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar tepung beras
* 3/4 cwn gula merah/brown sugar/gula melaka-hasue letak 1/2 cawan gula apong
* 1/2 cwn gula pasir
* 2 biji telur
* 2 cwn santan pekat
* 1 cwn air (utk di masak bersama gula merah dan gula pasir) - akk tambah daun pandan
* 1/2 sk garam
* sedikit coklat emulco(warna gelap sikit) - akk tak letak

Cara Untuk Lapisan Atas

Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cwn air dan tapiskan....sejukkan sebentar.
Satukan tpng gandum, tpng beras dan tepung jagung ke dlm mangkuk besar.
Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam.
Di ikuti dgn air gula yg telah sejuk.
Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit saja.
PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin

Close up sikit teksturnya yang lembut..hmm..sedappp!

Pulut tu biasanya aku rendam dari jerang air pengukus tu sampai ia mendidih baru toskan dan masukkan santan.

23 comments:

  1. salam,
    hemmm pulut serikaya..akk pun x penah buat lg....kalau mkn tu ada lah hehhe..cun le kejadian pun menarik..cute negok potongan x melekat pun....kalau dekat mmg nak mintak kiki :-)

    ReplyDelete
  2. salam hasue

    nampak sangat menarik =)

    ReplyDelete
  3. woooooo.best nyaaa.. baru ni aku buat gak seri muka pandan. tapi lembik atas. hohoho slalu mcm kene sumpah tau bab seri muka ni. tersilap aku sbb terlebih masa nk lap tudung pngukus. air dah nitik. sue.. best ek yg ni. aku ingat nak buat half la. ke ko nak bagi half loyang yg ko tu pun ok gak. hehee

    ReplyDelete
  4. sudah keluar sudahhhhhhhh...mesti lembut n nyaman ooo..kelak kmk mlh juak..;-)

    ReplyDelete
  5. wowwww...menyelerakan sungguh kuih HaSue ni, pepagi tngk kuih mcm ni buat akak tak keruanlah..he3..terliur yg amat sangat..

    ReplyDelete
  6. wow ! sedap...sngt suka la kuih muih cam nie...bila la agaknya dpt buat....
    resepi k.yatie mmg mantap2....sy pun suka...:)

    ReplyDelete
  7. suka sgt dgn kuih ni..tapi kadang2 tu skit nye malas nak buat..hehhehe

    ReplyDelete
  8. @Sheila Shafeareen
    w'kumsalam.. tu potongan sembarangan tu kak..tengok potongan kuih kak liza n kak yatie lg menggode.hii..

    ReplyDelete
  9. @Tina Othman
    w'kumsalam.. mmg menarik utk dimakan..hehe

    ReplyDelete
  10. @izahdaut
    best jah..ko buat ler half.. wat seloyang bagi jiran atas bawah tu pun ok gak..hehehe..ko kan rajin thp gaban

    ReplyDelete
  11. Hai sue..pekabo? Cantik ko rini..kot2 dpt seri muka yg kaya raya tu..hii..
    Aku sukak jugakkk..tp buatnya kureng sukak..nk wat half jela kot, tp Izah nk wat half tu pekata ko soh beliau wat bnyk, aku tumpang2 lalu gitu..kehkeh

    ReplyDelete
  12. @sury_masury
    nyaman eh..coba ktk polah. mun nyaman anta sitok setgh loyang ah

    ReplyDelete
  13. @Yatie
    ala,akak boleh jer buat anytime..pejam mate pun leh buat gitu..hihi

    ReplyDelete
  14. Assalam sue, waduh sue, sungguh mengoda pulut serikaya ni, anak2 akk teramat menyukai kuih ni, kalo buat kompem licin. Memang sedap n yang penting mmg menjadi resipi Yatie memori ni. Cantik potongan pulut sue mcm guna pembaris akk tengok.

    Izah buat satu adunan pun ok boleh akk kongsi dengan anna qawina hehe

    ReplyDelete
  15. Sue nak sikit, nak serikan muka akak ni..hehe

    ReplyDelete
  16. Nampak kemas sangat pulut serikaya ni...semestinya sedap sampai tak mo berhenti makan..hehe..

    ReplyDelete
  17. Assalam.
    Pulut serikaya....sis pernah makan mmg sedap tapi belum pernah buat sendiri.Terliur sudah.

    ReplyDelete
  18. lamanya tak makannnnn.....
    tun pernah buat serimuka je.. tp nmpk mcm lebih kurang je bahan2 dia.. kalau tun kerat comot momot gitu. hehe

    ReplyDelete
  19. cantiknya Sue pulut serikaya tu kemas dan tertib je duduk nya tu macam anak gadis yang sangat bersopan santun hee kalau dpt lah benda ni mesti berbaloiii ni,sbeenonya akak tk pernah buat tunggu permintaan anak2 baru lah leh buat..

    ReplyDelete
  20. salam sue, biasa akk buat pulut serikaya ni guna telur bnyak....mayb org kelate suka makanan yg berlemak n manis kot kan....

    ReplyDelete
  21. cantik moleknyerrr..terpikat terus org nk merasa

    ReplyDelete
  22. bab pulut memulut ni memang fail. tak pernah nak try buat kuih serimuka. tapi suke je makan. huhuh...kene tunggu kak hasue tayang kali kedua jugak la kot. hihih

    ReplyDelete
  23. Wow!!!!! cantik!!! sedap dan menarik kejadiannya itu... nak kena cuba jugak ni.. masuk dalam list.. tq hasue..:)))

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^