Orang2 yang tengah diet atau jaga makan tu,sila tutup mata..hee..
Nih sah2 bukan menu diet yer tuan2 dan puan2.. sekali sekala layan menu gini memang tak sedor diri la kejap kan..anggap jela yang turun 400g tu macam dah turun 4kg..jadi boleh makan rendang tanpa rasa bersalah..muehehe..
Buat rendang ni ..err,bila ek? Dalam minggu lepas laa... yang sadisnya,dah laa buat lauk makan nasik pun sedap..petangnya tu boleh pulak ngukus pulut lagi nak makan bersama rendang nih.. mana laaa si diet nak balik umah kann.. gi mancing ke laut lagi laa gamaknyer..
Masa nak buat tu baru nak gi gali lengkuas belakang umah.. aku suka aroma lengkuas dalam rendang.. tapi sapa2 pernah gali lengkuas pasti tahu bukan macam nak amik serai tau amik lengkuas ni. Aku kalo jumpa orang jual memang beli jek..hehee.. malas nak gali tu,aku tarik(cabut) je batang lengkuas tu..ada laa 2,3 batang aku tarik yang terputus kejadiannya..haha..rosak kebun olehku. Lepas tu baru gali2 sikit..sebab tu dapat sikit jer..tapi yang muda..best2. Lepas tu amik serai kat kebun gak,daun kunyit kat kebun gak..halia je mati masa banjir aritu..*macam banyak sangat kebun bunyinya,padahal semua kebun yang terbiar..hehe..
Bila mula2 tengok resepi ni mula2 tu(eh apsal 2x penggunaan ayat 'mula2' nih,nak edit ke tak..ah tak payah la..gasakk..) ingatkan macam rendang yang macam kakak ipar aku pernah buat dulu..sebab guna bawang besar tu..bila sedang buat tu baru aku teringat balik yang rendang tu ada guna sos cili dan cili giling kalo tak silap.
Tapi yang resepi mak tun yang diperturunkan kepada tun nih boleh tahan sedap woh.. anakku Yana suka jer meratah ayamnya..
Sila laa mencuba.. minta ijin yer tun,akak tepek kat sini lak..nanti kirim salam terima kasih kat mak tun sekali tau,sedap resepi mak tun nih..kalau mak tun yang masak mesti lagi sedap kan.. (pehh,kalo lom kawin leh jadi calon menantu mithali,berbudi bahse sungguh!)*motip puji diri?kakaka..urut dada mak tun kalo terbace nih :D
OH yer..terima kasih kat anak mak tun,yakni tun sendiri..sebab share resepi ni kat blog.. sapa2 tak kenal lagi Tun Telani nih sila2 laa berkunjung ke blog beliau di SINI(klik), comel dan peramah orangnya..tapi perasan gemuk,sibukkk je mendiet..padahal sekeping jek.huh!jeles*paling muke..hahak.. :P
Dah2,jangan dilayan sangat petang2 nih..memang otak menggelegak sikit sekarang ni sebab cuaca panasss jek.. tercari2 air kelapa muda..fuhh!fuhh..
Meh layan resepi rendang ayam yang simple tapi sedap nih..tq skali lagi tun..
Rendang Ayam
Resepi: tun telani@qurrataaayun.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
1/2 kilo ayam- kerat kasar2
2 biji bawang besar*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
3 batang serai*
10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
1 sudu besar gula perang/gula melaka
1 sudu besar kunyit serbuk-hasue tambah sikit kunyit hidup
1 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit- mayang halus
1 kotak santan (200ml)-hasue kurangkan sket
2 kpg asam keping
Garam
Cara2:
Tumis bahan mesin sampai pecah minyak.
Masukkan ayam, gula melaka dan kunyit serbuk. Masak sampai ayam agak empuk.
Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
Perasakan garam.
Siap. Boleh laa dihidang dgn nasi himpit, pulut kuning, or lemang ^^
Resepi yang simple tapi berbaloi untuk dicuba..sapa2 yang sukaaa pedas amat tu sila la tambah cili kering tu yer.. ikut resepi tun ni sedang2 aje pedasnya dan boleh kate tak terasa sangat pedasnya..sesuai sangat untuk sekeluarga ngadap termasuk anak kecik.. jemput laah..jamu mata lagi skali yer..heh :D
Salam Hasue sedap pulak nampak rendang kamu terliur pulak akak, cicah dengan pulut kuning sedap nih...
ReplyDeleteasslm Hasue...kecur dibuatnye tgk rendang ayam...sedapnya
ReplyDeleteAssalam sue, nampak sedap rendang tu, kalo akk buat pun suka yg berkuah sikit baru best mkn kan heheh.
ReplyDeleteRajinnya mengn3 hari ni
Salam.. wahh inilah yang best! mau tak kelaut diet.. rugi.. rugi kalau tak makan hahahaha
ReplyDeleteSalam Hasue.
ReplyDeleteMemang suka rendang basah2 mcm ni,sedap cicah dengan ketupat atau lemang.
Mengancam..bak mai seketul..nak gigit sikit je..
ReplyDeleteAssalam Sue cayang...tqqq tag akak dan jemput akak...Mmg sungguh2 cakap, tengok rendang Sue ni mcm nak nangis akak dibuatnya...terbau2 aroma lengkuas dan kunyit segala...adeeeiii.. Hari kerja mmg x sempat la nak merendang nih..! Xpun buat sikit sempat nih...argghh nak buat jgk laaa... Xpun nak suruh Tun la buatkan eh Sue...haha.. Sedap makan dgn pulut kuning ni...aiseeyy
ReplyDelete*psst..lenkali jgn cabut kuat2 sgt pokok lengkuas ya Sue...korek jer kuat2 kasi dalam2...hahahaa
As Salam Hasue...
ReplyDelete*majok lah* tk tag kite pun :((
Si Tun tuh kecik molek yer...ingat gemok sbb asyik nk diet jer... lain lah ngan mama yg dah gemok nie ha!!! diet ke laut daaa...
sedap nie rendang ayam mkn sama nasi impit!!!
balik dulu ah.. org tak jemput pun...
Rendang ayam pulak di sini... harusssssssss akak pengsan sebab my fav ni, Hasue.. ruginya akak yg tak pandai masak rendang ni, huhuhu
ReplyDeletebetul2 menduga puasa rini..hehhe
ReplyDeletebau gali2 lengkuas tu mmg best! kalau kt kampung mmg tiap2 kali nk guna lengkuas gi amik cangkul nk korek lengkuas. serai pun amik tepi umah.. kt sini gali kat pasar je la.. hihi..
ReplyDeletetun kalau buat rendang mmg cari pulut. jarang betul makan ngan nasi putih. kalau xde stok beras pulut, masak nasi himpit. sedap!
Salam Hasue.. wah wah harus cuba ini resepi Kak Ani baru gak wat rendang ahad lepas mkn ngan pulut kuning.. yummy nyer..
ReplyDeletesalam hasue...emmp sedapnya rendang ayam tuu...kalau dpt dimakan dgn lemang / ketupat peh!!lama akak tak makan rendang..nampak resepi ni simple dan mudah je, nantilah akak nak cuba jugak! kena masuk list dulu :))beratur menjela2 dah ni ^-^
ReplyDeleteGambar rendang tu nampak menyelerakan... nak try la resepi ni......;)
ReplyDeleteKalau takde daun kunyit, nak ganti dengan ape ye?
ReplyDeleteAnak nak makan rendang ayam, orang rumah kerja, resepi tak tahu, cari cari,dapat lah resepi ni, mudah nya!! Nampak mcm sedap!!! Nanti kalau dah masak saya komen lagi
ReplyDelete