Semalam, masa ngemas2 gobok dapur tu kan aku terjumpa ikan sardin with kacang hitam ni..tengok2 tarikh luput bulan 5 tahun ni.. terus laa terlintas nak buat bubur nasi sebab biasa memang kitorang makan dengan bubur nasi je ikan sardin itam nih. Bila terlintas bubur nasi tu,turut melintas juga menu yang ditayang kak nor beberapa hari lepas yakni sambal telur asin ni ha.. terngiang2(eh kalau baca leh terngiang2 ke?) kak nor kate sedapnya diganding dengan bubur nasi...
Jadi,tanpa banyak soal..aku buat la bubur nasi.. simple2 jek,nasi+air+=tunggu nasi pecah. pastu buh lobak merah yang dipotong dadu,pastu aku buh rempah tumix..kalau takde buh kiub pati ayam pun boleh..
Lepas tu,ngadap ler dengan 2 menu ni.. eh sedap tau! Kalau ganti telur asin tu dengan ikan bilis goreng rangup2 pun mesti best tu..aiyohh..pedas2 lak..hiskh.. pastu kan, rasa buah keras tu pun best rupanya kalau buh dalam sambal goreng gini..aroma pun best gak! Aku takde la buh cili api banyak sangat.. buh manja2 jek..macam orangnya jugak...aww! Tapi mesti nak pedasss..kannn
Terima kasih kat penyumbang resepi di sajionline, kak Ayu(blog kak ayu takleh bukak lak..huwaa),kak Nor yang dah mencuba resepi nih dan shereen yang turut jadi penyebar keenakannya di FB..
izinkan share di sini pulak yer.. ^_^
SAMBAL TELUR MASIN
Sources:-From SAJIONLINE
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction & K.Nor@Secubitgaram
By:HaSue
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur masin (rebus)-(Ayu gunakan telur asin 'low-salt content')
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili hijau (tumbuk kasar)-(Ayu tak gunakan ni)
*20 tangkai cili padi merah (tumbuk kasar)-Ayu gunakan lebih lagi)
*3 biji buah keras ~ k.nor skip ~hasue letak
*3 cm belacan
garam + perasa -(Ayu tambah, garam buat syarat aje sebab telur masin dah masin)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan buah keras, garam, belacan dan gaul rata.
3. Susun telur dalam pinggan dan tuangkan sambal yang dimasak tadi.-(Ayu gaulkan sekali dalam kuali)
Assalam sue, semlm akk pun buat nasi air gini tapi mkn ngan kuah sup n telur masin, bila nampak sambal telur masin tu rasa mcm sedap sangat. Akk pernah sekali je terbeli ikan sardin ngan kacang tu, masin kan rasa ikan sardin tu.
ReplyDeletebaru je tekan butang publish komen kat kari nangka tu.. tup2 kuar bubur pulak.. tun xpernah jumpa pulak sardin kacang hitam tu. tp bila tgk ni teringin pulak nk mkn bubur.. bubur ngan sambal lada pedas2. fuh... makan 3mangkuk pun xpe.
ReplyDeletebaru je tekan butang publish komen kat kari nangka tu.. tup2 kuar bubur pulak.. tun xpernah jumpa pulak sardin kacang hitam tu. tp bila tgk ni teringin pulak nk mkn bubur.. bubur ngan sambal lada pedas2. fuh... makan 3mangkuk pun xpe.
ReplyDeletedah abis ke ni sue? akak nak semangkuk!! :)
ReplyDeletesedapnye..nak semangkuk gak la....
ReplyDeletesalam sue
ReplyDeletekalau demam2 mmg nak cari bubur mcmnie..baru lega kat tekak..:)
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam kak..
a'ah..ikan sardin ngan kcg itam tu mmg masin sket..sbb tu sesuai utk makan bubur nasik.hehe
@tun_telani
ReplyDeleteTu kalo layan pedas2 masa demam makin berair hidung yer tun..hehehe...
sardin itam tu byk brand di pasaran skrg ni..ada jenis yg keras ikannya tuh...ikut selera jek nak yg mana
@K.Nor
ReplyDeletedah abis kak..dah abis..hihih ;P
@SufatihaNur
ReplyDeleteala,lambat sikit je dr kak nor..dah abis gak..haha
@zila 4ever
ReplyDeletew'kumsalam
mmg membuka selera di kala tiada selera kan.. :)
mesti kembang je idung ko dapat ngentry bebanyak gini sehari semalam kan. mesti ko ngengada je kan.. meh aku cubit zhariff sikit..aku mmg gitu, kalau budak kecik ni geram aje aku main2.. peh tu bila geram aku cubit sikit... bila nangis aku bagi kat mak dia. mesti mak dia tensen kan kan.. akaka..
ReplyDeleteaku tak buat lagi sambal gini. slalu lupa nak beli telur asin. ikan masin jek banyak.. telur asin tak dak.. meh bagi aku telur yang dah siap rebus ek. malas aku nak bersih2 kan telur tu.. elergik kaler itam nookk.. ;-P