Selamat pagi Isnin di minggu yang baru setelah bercuti panjang sempena perayaan hari raya cina.. seminggu budak2 cuti sekolah..tapi bapak budak aritu dapat cuti sehari jer..huh..kejam je rasanya bila dapat cuti raya satu hari jer walaupun bukan perayaan kite..ehee..saje ngengada nak demand kan. Padahal tak plan nak ke mana2 pun..
Orang cuti,aku sibuk2 gak nak cuti blogging kan..haha.. ni gara2 terlebih ambil cuti baru terupdate balik resepi kek coklat yang aku dok tayang aritu. Buat yang dah biasa buat kek coklat tu memang pandang sebelah mata jerlah ek. Ni khas untuk mereka yang belum mencuba resepi Chef Zubaidah ni...nak kongsikan sekali lagi resepinya di sini..
Oh yer,kalau sebelum ni kek ni aku main bakar jer..kali ni aku bakar dan kukus..yeaa, satu adunan tu aku bahagi 2 loyang..satu aku bakar dalam oven dan satu lagi aku kukus dalam pengukus..
Terus terang aku katekan,resepi ni (yang hasil percubaan aku laa ek)hasilnya tak jauh beza dibakar dan dikukus. lebih kurang sama jer kelembapan kek tu.. aku rasa lenkali kalo malas seperti selalu tu aku nak bakar je.hehe..memang dasarr :P
Untuk deko yang ngengada tu aku gunakan ganache yang sama untuk aku curahkan atas kek tu jugak..cuma aku tunggu ganache tu sedikit keras,boleh simpan dalam peti sejuk atau tunggu je pada suhu bilik beberapa jam..masuk dlm piping bag yang dah pasang nozzle bintang tertutup,picitkan aje yer..teknik picit tu,picit-tarik-tekan..aa gitu laa lebih kurang.ehee.. simple ye puan2.
Baiklah,untuk resepinya..terima kasih sekali lagi buat penyumbang resepi asal chef zubaidah dan rakan2 yang share kat blog masing2..tak silap dulu aku terpaut hati nak cuba masa tengok kat noorsha..tq2.. :)
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dalam tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
P/s: Warna kek coklat bergantung kepada jenis serbuk koko yang digunakan.. sebelum ni serbuk koko yang aku guna lebih gelap maka hasil kek coklat pun lebih gelap gitu..bolehh rujuk di sini.(klik)
Untuk ganache, terpulang masing2 nak guna resepi mana2 yer.. aku sebenarnya main letak jek coklat masakan dan cairkan..lepas tu tambahkan whipping cream dan kacau guna hand whisk sampai sebati dan licin. Tunggu sejuk sedikit baru tuang atas kek coklat. untuk resepi secara spesifik, boleh rujuk link atas ni ek..
Snap gambar mana2 yang sempat jek..janji bukan dari blog orang kannn.. hee..apa2pun,resepi ni memang kelass dan memanggg sedappppp!!!
sedap! nak nak...
ReplyDelete@sYiRa LoKMaN
ReplyDeleteTu dah bagi,tuu.. :P
sedappppp.....
ReplyDeletesuka kek coklat...
ko ni...buat air liur aku meleleh jerk pepagi ni....
mmg dasar! Meleleh tau tak? Antara resepi yg tersyidapp...ni top 5 dlm list... Tq laling sbb tegar membiarkan ai gumuksssd... Do i care gumukss?? Janji enjoii!!!
ReplyDeleteAs'sala Sue
ReplyDeleteAmboiii tayang kek cekelat, nak 2 potog kalau ada lagi lerrr. lama juga tak membaing kek cekelat ni Sue...hihi. Macam termengidam pulak nak makan mengalahkan orang yang mengandung macam Mas tu erk..hahaha
cantiklah deko k.ct ni bab2 deco outtt!..hihi
assalam ha sue..maaf acik tanya..sebab keliru..susu sejat tu..susu cair ke,mula acik ingat susu pekat..tapi ada pulak susu pekat nya ....
ReplyDeleteacik nak mencuba nanti..insyaallah..sebab suka tengok kek coklat yang nampak lembab..dah tentu sedap
fuyoooo.. berkilat topping kek tu mek sue.. comel2x.. dh makin terrer arr deco kek.. hihihi..
ReplyDelete@Mas
ReplyDeleteCuba ko guna alasan baby yg nak makan,mas..baru aku terpikir nak bg..tp yg ni dah abis laa mas..haha
@Chah
ReplyDelete5 top list?belum terbuat2 lagi?memang dasarr..hahaha..
welkam laling..dah buat anta sekerat yer,bior sama2 gumukks!hehe
woiii..sedapnya nampak kek mu tuh..eh..rajin ko deco tu, siap layer lagik..bak aku separuh..
ReplyDeletealahai .... tergoda tengok kek coklat!
ReplyDeletearitu dah cuba kek ni, buat kukus, tapi xde rezeki nak makan, terjatuh ke lantai... mengalir air mata... huuuuuu, tgk kek nih, tergoda eh
ReplyDeletebila lak ko membuat header yang cantik di atas tu. nanti buatkan tuk aku boleh? hahah.. eh kagum aku ko mengupdate. cepat update menu2 yang lain. best nyer kek coklat ko tu. kek ni mmg sedap
ReplyDelete@CT DELIMA
ReplyDeletew'kumsalam kak..wahhh,jgn2 dlm diam berisi gak tak kak?baik gi pregnancy test..kikiki..jgn mrh kak ct..guraww!hehe..
deko tu wpun ke laut jer ghupanya tp tetap best nak jilat ganache tu bila melekat di tgn.hehe
@Acik Erna
ReplyDeletew'kumsalam..
yer,betul..susu cair dlm tin tu..hehe.selamat mencuba yer acik. nanti kan,masa panaskan bahan2 atas api tu jgn sampai mendidih yer,biar sampai gula cair dan kacau sebati jer.. kalau sampai menggelegak nanti hasil kek x berapa lembap..
Mak ai menggiurkan sungguh.
ReplyDeleteSemalam buat nasi hujan panas yang ada kat dapur hasue ni. Memang best tq. Nanti kita tayang nasi hujan panas terik tu.
@Anna Qawina
ReplyDeleteko mcm x tau kek ni mmg sedap kan..haha.. ko nak? wat sendiri boleh?anta sini separuh?hee :P
@mala
ReplyDeleteapa lagi,jom mengekek!hehe
Assallamualaikum Sue..
ReplyDeleteSue, kak Naz rasa akak pernah cuba kek coklat chef zubaidah ni. Akak amik dr blog maklang azie rasanya.. Tp mmg sodap kek ni.. Selamat bersua kembali ye Sue.. Lama tak borak2 dgn Sue..
@Cheq Sue
ReplyDeleteMak aii..tu memang bukan rezeki laa tu kan.. bak kate n.d lala..kalau sudah bukan rezeki kita,dalam mulut pun boleh keluar balik.. ini kan pula kuar dr pengukus..hehe..sabar jelaa ek..sila la buat lg.. mesti bertmbh best! nak bagi yg ni dah abis
Assalam sue, cantik rumah baru, comel semua yg ada dlm pic famili tu.
ReplyDeleteAkk pernah buat kek ni, memang sedap sangatkan, cantik deko sue tu
@izahdaut
ReplyDeleteheader tu lepas aku update minggu lepas aku menggodeknya..lepas tu aku kembali kebizian.hehee..buleh jer wat header ko..emel je ek..ahak
kek ni lebih kurg ngan kek munira baharom tu kan..,ke sama?
@Kak Sam
ReplyDeletemmg menggiurkan lg2 dah merasa.hehe..
nasi hujan panas satuuuuu!!skali ngan lauknya yer kak.hee
@Naz / Nadz COSK
ReplyDeleteKak naz..mmg dah lama menyembang..maklom laa,berok memasing buat hal,kan kak..hehe..
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam kak..
Trm kasih kak.ehehe..
Tu deko sembarangan je kak..saje buat lebih ganache tu,ngengada nak deko.hehe
Menggoda dan tergoda....masuk list dulula kan..tq sue...:)
ReplyDeleteAs-salam Hasue...
ReplyDeleteJgn gelak guling2 ek baca soklan ni...
1) nape kalu kukus @ bakar kek dia mesti naik tinggi menggunung, kadang2 jadi gunung berapi (kek terbelah), hehehe...so nmpak x cantiklah bila nk tuang ganache tu kan, nk deko pun xcantik sbb x rata...kena tarah dulu ke gunung tu?
-ROSE- (silent reader)
tenung lama2 kat choc cake tu dgn harapan akn rasa kenyang...hihihihi
ReplyDeletegambo yg atas tu kasik 5bintang!! nasib baik x menitik air liur atas keyboard, kang x pasal2 kene sun-bathing laptop usang ni. sian die.
ReplyDeletetun nk masuk kelab datin chah.. kek ni masuk list dh lama, tp x terbuat2 jugak. huhu.. nunggu org anto dumoh je nih.
sedapnya dan sgt cantek... bolehlah k.gee try buat untuk besday Eqa Khamis ni...thanks sue
ReplyDelete@cik cek
ReplyDeletemasuk list jgn lelama kak..kang jd tapai..hihi..
@ROSE
ReplyDeleteW'kumsalam..
hehe..ni soalan biasa sebenarnya..takdenya nak gelak guling2,yg bg gelak tu sebab siap warning awal2 x suh gelak.hehe
Ni jwpn sy laa ek..kalo kek yg merekah ni mungkin sebab bekas yang digunakan tu kecik..kek tu x cukup ruang nak membesar(mengembang..so ia marah laa sampai pecah perut..ingat gelak je leh pecah perut.ehe..
sebab lain,mungkin suhu oven yg digunakan terlampau panas.. oven kan,lain brand lain suhu panasnya..so kena kaji selidik laa ek,kalo dah sekali buat ni suhu gini,merekah..jgn diulangi lg peristiwa lalu. cuba rendahkan suhu sikit..contoh sebelum ni guna suhu 180c,guna ler 165c-170c jek.
Lagi satu kemungkinan,bahan penaik seperti baking powder dan bikarbonat yg digunakan mungkin pengaruhi gak..sebab byk jenama kat pasaran kan,jd efek pun berbeza..ada yg guna lbh sedikit dr sukatan pun dah elok naik..
tp kalo biasanya standard jer ok kot..ni kmungkinan jer.
Tapi kalo ditakdirkan masih gak merekah,tarah sikit yang menggunung tu..pastu terbalikkan kek,baru curahkan ganache. sebab sebelah bawah tu kompom x merekah kan..elok rata jer.nanti cantik molek la kek rose tu.hehe..
Hrp dpt membantu yer..slmt mencuba!
@Aida Lela..
ReplyDeletewehhh..lama x nampakkk!!ehehe..
Dari tenung lama2,baik dibuat..kejap jer dah siap..hiks :D
@Tun Telani
ReplyDeleteLaptop usang yer tun..tu kena sebut kuat sikit depan cik abg tu.hahah..
Lor,tun pun x terbuat lg ek..kate peminat ceklat?hihi
@Gee®
ReplyDeleteselamat mencuba kak..harap eqa sukakannya nanti :)
cantik dan sedap nampak...guna serbuk koko brand apa nampak lebih gelap yg sebelum ni.
ReplyDeletesaya cuma nak tahu kek ni akak bakar kan....tapi saya tak nampak akak tulis bakar dalam suhu berapa? cuma ada 40-45 min je...
ReplyDeleteandaikata kalau nak di kukus pula..berapa lama harus dikuku?..
saya budak baru belajar...salah silap tolong tunjukkan...
assalam kak
ReplyDeletesy baru buat kek ni jumaat minggu lepas...memang bancuhan kek ni cair ye..saya 1st time try nk guna loyang spring form..sekali masa tuang tu awatla ada bunyi air tumpah huu..rupa2nya dah meleleh2 ke lantai adunan kek nye..hehe..terus tukar loyang
kek ni memang moist cuma sy kompius awat kek ni mcm cepat basi ye? saya letak kek dlm oven je..hari ahad mlm nk makan..da macam lekit2 dan bau lain sket dah..xkan kena simpan dlm fridge kot?..before ni penah buat kek coklat n letak kat luar ok je..hope akk dpt bantu..^^
@mimi
ReplyDeleteSy beli kat kedai bakery ingredient,diorg dah pek kecik2 dalam 400g kalo x silap.jadi x tau lak guna brand apa..baru2 ni nak beli takde lak..yg ada cuma yg x berapa gelap tu..
@salammie
ReplyDeletemaaf yer lambat reply.
akak bakar suhu 175c..ada jenis oven bakar pd suhu 180c..kena fhm dgn oven kite sndiri.. :)
kdg2 xleh ikut resepi sgt sbb oven ni kepanasan lain2..kalo tgk belum msk tu,tmbh la masa pembakaran yer..
kalau kukus,kukus dlm masa 1 jam..atau selepas 1 jam,cuba cucuk dgn lidi.kalau lidi kuar bersih tanpa ada kek melekat padanya,maksudnya kek dah masak
@azy
ReplyDeletew'kumsalam..
lahai,sian adunan kek tumpah lak yer..satu kejelak nak lap lantai kan.hehe
kek ni kena letak dalam peti sejuk supaya thn lama..tengok tekstur kek yg lembap2 basah gini mmg akan cepat basi kalo simpan suhu bilik..kalau setakat sampai mlm minggu tu mungkin ok lg.kalo dah masuk malm isnin tu rasanya dah lama kot..kalo dlm esbok dia boleh thn la lama sket..seminggu pun ok lg..
mungkin kek coklat sebelum ni bhn2 lain sikit n tekstur kek krg lmbp bnding kek ni kot? lg satu kek ni lg sedap buh dlm peti sejuk.hehe.
hrp dpt bantu yer azy
thanks kak sudi reply..^^
ReplyDeletetula..sayng jugalah sebab kek ni mmg sedap moist gitu..next time kena simpa trus dlm esbox huu..1/3 kek kena buang la..dh basi kn..
tp mcm mana org yg jual kek moist choc ni tahan semiggu?
Dah buat setgh adunan nang super2 sedap.nak cuba lagi.cik yg x minat kek pun komen nyaman juak.gembiranya rasa hati dpt compliment dari hasben.tq hasue kerna share kek yg sedap ne.
ReplyDeleteLain kali mau buat lagi utk hari raya ke.sedap sangat2tq yah kerana share resipi kek yg sgt2 sedap.ne yg buat bdn makin kembang.seblm tdo pun sempat mengubit kek yg sedap tok.,
ReplyDeletetq kongsi resepi. saya dulu tak pandai buat kek pun, rasa macam susah jer.tapi sekarang baru nak belaja buat kek. tengok gambar macam sedap.emm nak kena cuba nih.
ReplyDeletewah sedaynya..nk try buat la..heehe
ReplyDeletesalam.tgok luaran cntik,klu rase msti sdap nyer.secantik Cek sue gak.
ReplyDelete