Monday, December 19, 2011

Resepi Sup Tulang Pedas Masam








Assalamualaikum.. ^_^ 
 
Sebenarnya aku masih duk terhegeh2 lagi duk kat kampung ni..sedang sibuk berkemas sibuk juga aku nak ngentri..ngengada sungguh aku rasa.
Ni pun menu minggu lepas ni haa..cuba laa kelainan dalam mengesup(rosak bahse) dengan meletak cili padi dan limau nipis..aku takde stok limau nipis jadi aku hentam buh limau kasturi so beza tu mesti ada laa kan tapi nak buat camner dah kemaruk nak mencuba resepi DJ nih,sebab masa dia tayang tu kebetulan aku memang nak mengesup gak jadi berdesup la aku buat gak kan..walaupun guna bahan2 yang ada jer..

Pasal sup masam ni sebelum ni aku pernah gak tengok abang aku,abang kandung aku ek..bukan cik abang aku..cik abang aku tu seingat aku dia lom penah masak sup lagi..walaupun suka makan sup yang bini dia masak..ahaks! Aaa..sambung balik,abang aku kan,dulu la..aku penah tengok dia masak buh asam jawa..tapi masakan sup tau.tapi buh asam. sup tulang masam yang pedas kata adik aku.. aaa,ni lebih kurang laa kot cuma rasa masam yang berbeza la kan.. yang abang aku masak tu pun pedasnya ya ammpunnn..sampai nak hirup pun ngeri..bak adik aku kata kalo dia(abang) masak pedas2,mesti pikir banyak kali nak hirup kuah..begitu juga kalo dia buat sambal belacan..hahah.. tapi kalo kita masak sendiri,sendiri jela adjust pedas masamnya...tul tak DJ? tuh Dj sengih tu setuju laa tuh.heee..
 
 


Sup Tulang Pedas Masam (resepi II)
Bahan-bahan :
  • 1 kilo tulang lembu (DJ campurkan sekali dengan beberapa ketulan daging biasa)
  • 1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok)-hasue tak letak
  • 1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
  • cili padi secukupnya (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)-hasue guna limau kasturi,limau nipis takde stok
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)-hasue tak letak
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran
  • air secukupnya
Cara-cara :
  1. Masukkan tulang bersama air dan sedikit garam di dalam periuk. Jerangkan dengan api sederhana. Masak tulang untuk beberapa ketika sehingga lemak-lemak dan minyaknya keluar. Kemudian dengan menggunakan senduk atau sudu, buangkan atau cedok keluar minyak-minyak tadi hingga habis. 
  2. Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka). Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan). 
  3. Masak hingga hampir empuk. Sentiasa tambahkan air panas jika sudah berkurangan. 
  4. Masukkan ubi kentang, karot dan bahan-bahan selebihnya. 
  5. Setelah masak dan empuk, tutupkan api. 
  6. Hidangkan sup ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  7. Makan panas-panas, sedaaapp!


Terima kasih DJ..err, bukan dj radio yer..tapi DayangJack iaitu Mem kat Dapurku Sayang  coz share resepi nih.. Cara2 masak tu aku ikut keselesaan sendiri jer..derhaka sket2 takpe kan Dj..ahaks..
Best jer tuh hirup sup pedas2 masam..cuma yang buh cili api nya tuh setelah sup ni masak ler,aku rasa Dj pun guna cara yang sama bukan buh bahan2 tu masa ngah dimasak ek..jadinya nak asingkan untuk yang tak suka pedas dan masam pun buleh,terutamanya untuk anak2...fuhh..semput aku bercakap.eh.menaip..hee

So korang apa lagi..sila2 laa mencuba yerrr.. 

P/s: Sebenarnya aku guna muka baru blogger nih..aritu pernah ngetest..tadi test punya test sampai ke sudah aku guna wajah baru ni...masih lum biasa lagi ..kekok yang amat!tapi cam best pun ada gak..
korang(blogger) guna yang baru ke atau masih wajah blogger yang lama?

18 comments:

  1. kak cek dtg ni...nak tumpang makan sup pedas2...lagi pedas lagi baguss...slurp..slurp...sedapnya....
    :)

    ReplyDelete
  2. Sue,
    mendung ajer sekarang kat rembau.kalau hirup sup memang bagus berpeluh2..akak suka makan ngan sambal kicap power!!!..kick gitu..ritu baru buat sedap nyer laa kan..

    ReplyDelete
  3. hujan2 sejuk ni mmg best dpt mkn sup panas2.. akk mask sup daging korban hr ni.. tulung2 dah abis dikerjakan dulu

    ReplyDelete
  4. hujan2 sejuk ni mmg best dpt mkn sup panas2.. akk mask sup daging korban hr ni.. tulung2 dah abis dikerjakan dulu

    ReplyDelete
  5. waduhh sedapnya ada sup tulang kat sini..time sejukx2 kat sini memang suka bangat buat sup..suka hirup kuah tu:)

    ReplyDelete
  6. Salam rindu Hasue :)

    Alahai kalau dpt hirup2 sop masam2 time sejuk2 begini alangkah indah nyer dunia ni hehehehe

    ReplyDelete
  7. hujan2 nih mmg sedap pekena sup panas2.. sbb xmakan daging, so tun duk jauh2 je laa hirup sup ayam. hehe...
    nmpk langsir je baru nih.. lay out sama je kan.

    ReplyDelete
  8. oowwh! ini bukan leleh sebarang leleh ni...semua akan meleleh...sodap!

    ReplyDelete
  9. salam hasue.. sup yang pedas dan masam macam ni tentu sedap.. hirup kuah panas2 boleh berpeluh makan..:)

    ReplyDelete
  10. salam sue...akak dtg bawak periuk ni, nk bawa balik sup tulang ni...hihihhi
    akak suka sup tulang yg pedas dan masam cmni...sedapppp

    ReplyDelete
  11. Kak Sue,salam rinduuuuu kak,uish langsir baruuuu..Wow sedapnyer slurp sup kalo yg tgh panas,cicah roti pon best nih,leh kebah demam kalo hirup sup gini..

    ReplyDelete
  12. Asalamualaikum Sue..
    Wahh..rindunya dgn Sue...Sihat ke Sue?
    Sue, di tmpt akak ni, kalau sup tak kiralah sup apa pun, cili padi & asam limau nipis ti mmg kemestian. Tapi biasanya, kita perah asam limau tu bila nk makan dan adjust ikut selera masing2. Sebab ada org suka yg masam2.. Ada yg suka sedang2 aje. Cili padi tu, lenyek jer dlm sup.. Pergh... Sodappppp...

    ReplyDelete
  13. ermm...kecur air lior akak... sup ala thai kan...pedas & masam... pergh!!

    ReplyDelete
  14. Assalamu'alaikum Sue...

    Wah! Mengancam sup ni. Pekena dgn roti msa lunch sdap nih. Bak smangkuk, nak share ngan Zhariff.. tp Zhariff tukang nengok je la, he3..

    ReplyDelete
  15. Ha suee..........

    Waaaaaaaaaa terkebetulan menu kita sama daaaa......yum yum yum......

    ReplyDelete
  16. salma hasue..apa kabar?K.atie pon sukerrr mkn pedas2.mmg satu umah suka pedas,klu xder pedas..xselera nk makan.
    K.atie pon pernah cuba sup yg DJ ni..mmg sedap!

    ReplyDelete
  17. Assalam sue, baru dapat jewnguk sue, pas blk dari penang.

    Sedapnya sup masam pedas tu...panas panas badan sikit mkn pedas2 heheh. zhariff sihat ke tu

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^