Wednesday, December 28, 2011

Resepi Gebulicious Butter Cupcakes..

Assalamualaikum.. ^_^

Dah semakin ke hujung tahun ni bertambah2 kerja kat rumah ni rasanya..kalau orang yang bekerja makan gaji sibuk nak clear cuti,kita yang duk umah ni sibuk nak clear stok bekalan di rumah la kot..kalo ada bahan2 masakan yang agak2 dah lama beli tu,baik check bila tarikh luputnya..kot2 leh lagi diselamatkan kan...tidak laa membazir.

Kesibukan bertambah gak bila anak2 dah nak masuk sekolah semula minggu depan, waduh..si abanglong yang nak masuk tingkatan satu dan si kakak yang nak masuk darjah 2 sungguh teruja nak pergi sekolah.. semoga segalanya dipermudahkan laa nanti..aminn..

Baiklah,resepi kali ni nak kongsikan hasil skodeng dari myresipi sana.. alhamdulillah,sedap.
Buat mereka yang suka2 nak deko2 cuppies, resepi ni pun boleh la dibuat sebab kos pun ekonomi jer sebab guna buttercup.. kek cawan yang terhasil pun lembut gebu..

Buat yang baru berjinak2 nak belajar baking pun boleh laa cuba yer..insyaAllah jadi punyalah! Cuma jangan lupa ya,kalau membuat kek atau apa2 yang melibatkan telur ni,pecahkan lah telur di tempat berasingan terlebih dahulu..jangan nanti korang pecahkan terus ke dalam adunan gara2 malas nak cuci banyak bekas..terkena telur busuk lak habis ler kan..kalau dapat diselamatkan ok la..huhu..tapi for safety purpose,dont try it at home ok!

Versi aku buat ni buh coklat rice dan sebahagian lagi aku buh pati pandan.. cik abang aku prefer yang perisa pandan..manakala anak2 suka yang ada coklat rice.. korang boleh jer buat versi kesukaan masing2 seperti nak buh coklat chips ke..kelapa parut ke..blueberry filling ke.. ikut stok dan anak tekak masing2 lah yer.

Jadi inilah resepi asasnya untuk menghasilkan cupcake yang gebus dah lembut ni..terima kasih CHA dari myresipi.com untuk perkongsian resepi dan tips di bawah ini..minta izin nak share pula kat sini yer..

Gebulicious Butter cupcakes
Resepi: Cha@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( menghasilkan 25-30 cupcakes menggunakan souffle cup.. :) )

250g Buttercup
5 biji telur (gred B)
200g gula castor
210 tepung self-raising (ayak)
1 sk esen vanilla
sedikit pewarna kuning (optional)-hasue tambah coklat rice
-sebahagian lagi hasue buh pati pandan

Cara-cara
  1. Pukul butter dan gula hingga gebu
  2. Masukkan telur sebiji dan kacau sebati. Ulang proses ini hingga telur habis.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit..gua kaedah kaup balik.
  4. Panaskan oven 180c (10 minit)..bakar selama 15 minit..(bergantung saiz paper cups)
TIPS:
Psstt..petua kek naik cantik,ringan dan gebu ialah anda perlu panaskan oven pada suhu maksima di oven anda selama 10 minit. Selepas oven dah panas,tukar suhu kpd 180c dan bakar selama 15 minit..jgan lupe turunkan suhu..klu x hangit la kek mu itu..hope it helps..

Sesuai untuk minum petang atau buah tangan buat rakan2 atau orang tersayang.. nak best lagi,sila laa deko2 ngan buttercream..ehehe.. :D

Selamat mencuba!!

P/s: Zhariff dah genap setahun sebulan dah hari ini.. sedang berusaha sendiri menggunakan kaki untuk berjalan.. :D

18 comments:

  1. sue!! you're back!! yeyeye...sila jgn menyepikan diri lagi iye...hehehe...nmpak sedap cuppies ni nanti senag2 lehla cube :)....aku nak cop yg ade cekelat rice tu..heheheh..klo ko ade deco ngan buttercream td kan, sah2 buttercream tu aku ketepikan...ahakz!

    ReplyDelete
  2. sue..
    sungguh ku rindu kamu
    tak sangka dah besor panjang anak kamu.. dah sekolah menengah...

    ayu nak 10 biji buat sarapan esok pagi.. hehhehee

    ReplyDelete
  3. alamak!! tetiba terr rasa nk mkn kap kek lak..huuuuu

    ReplyDelete
  4. Assalam sue, zhariff genap 13 bulan baru dpt tgk sue n3 pulak, sukkan tgk dak kecil bertatih, comel je, bajet2 pandai sangat jlnnya tak bagi org tulun dia hehe.

    Cupcake yg sangat gebus dan comel, mesti sedap lembut. Resipi pun senang je, nak buat je yg M banyak heheh

    ReplyDelete
  5. Sue.. Aku nak dua2 sue. Ni kalau buat dlm bentuk keknpun sodap kan. Hai la busy maknya ye clearkan stok. Hehe

    ReplyDelete
  6. Zhariff....mommy Ayu ni dah genap 32 tawuuuun hari ni...jom kita lumba jalan sama2 nak? He3....

    Welcome back Ha Sue.....:) winduuuuu arr.....

    ReplyDelete
  7. weh...kakek inti kelapa parut? hehe..ko ni kan..sayang kelapa parut aku nak boh dlm kapkek..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Sue...ini boleh dijadikan basic cupcake resipi ya...pas tu nak masukkan apa-apa pun boleh. Memang best macam ni boleh color2kan

    ReplyDelete
  9. @nOOrsha
    mekasih2..hihi..smngt je aku baca komen ko nih..
    ko tau,aku kemain lg smngt nak ngentri lg pagi ni sekali celcom takde coverage,sekali dgn signal tepon pun xde coverage...potong betul..haha..ni baru ade ni,semangat ada lg,tp aku nk masak dulu..ekeke..

    tu la,kalo ada buttercream aku pun ketepikan gak..ada masa jek teringin.hehe

    ReplyDelete
  10. Hasue...gue kangen ama kamu..hehe..
    klu stok belum clear..boleh bah post ke sabah..biar kami tolong kasi abis..hihi..

    ReplyDelete
  11. @Citarasa Rinduan
    aku rindu sama kamu juga ayuuu..bz jer ujung2 tahun ni ek..hehee..
    yelah ayu,anak dah besar..kite pun makin besa gak..haha

    ReplyDelete
  12. @I'm Cida- This Is My Photo Blog
    hehe..mmg itu boleh berlaku :)

    ReplyDelete
  13. @EmbunRosaliza
    w'kumsalam kak..a'ah mmg suka je tengok..dia gelak2..pastu jatuh.
    Tula,ngengada tul xnak org pegang..haha...

    ReplyDelete
  14. @izahdaut
    a'ah..buleh gak bakar dalam loyang cam kek biasa..ko buat laa marble ke..ko kan rajin.hehe

    ReplyDelete
  15. @Ayu Safieza @ Humaira'
    Owhhh..happy birthday to youuu..!!eh dah belated lak..semalam nak mereply tu asyik kuar error,x larat berlama2 depan lappy..hehe..
    x aci laa ajak zhariff lumba,ajak laa mama dia baru adil.. :D

    miss u toooo ayuu.. wink!wink!

    ReplyDelete
  16. @Anna Qawina
    Bukan buh inti kelapa parut yg cam kuih ketayap tu mek.. maksud aku gaulkan sekali dengan adunan kek..jadi ala2 kek hujan panas laa kalo ko kaler malerkan kelapa parut tu..tu bagi yg suka kelapa laa..sedap tu,kalo guna kelapa fresh terasa lemak2 giteww..ahaks

    eh ko jrg jumpa kelapa parut ek kat sana..hehe

    ReplyDelete
  17. @Paty's Kitchen - Cook with passion.
    w'kumsalam
    betul tu kak..ikut kreativiti n selera masing2 jer..hehe.. saya ni buh plain jek sebab buat cantik2 xde yg nk mkn kang x best gak.hee

    ReplyDelete
  18. @Rahel
    gue kangen ama kamu jugak!
    tak dpt nk pos..org dah cuti tahun baru.haha

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^