Resepi asal adalah dari pembuat kek lapis sarawak yang terkemuka iaitu Puan Rabiah Amit..tapi nampak gaya sekarang ni dah banyak diubahsuai ikut citarasa masing2...cuma skill membuat 'sisik' itu masih dikekalkan kerana masih mengguna nama yang sama dan haruslah kreditkan kepada empunya skill asal iaitu Puan Rabiah...
Kek nih aku buat minggu lepas..eh minggu yang satu lagi kot..lupa lak tarikh kejadian,tapi sebelum aku buat kek lapis evergreen tu la..dalam minggu tu jer 2x aku buat...cuma yang mula2 tu aku malas amat laa nak snap gambar lagipun sebab tau dah.. lepas tu mesti ada buat lagi..ada penggemar katekan..hehe
Sebenarnya my laling dah request kek nih since raya aritu...tapi kan sekarang ni susah nak cari hawflakes yang ada logo halal ni haa.
Sebenarnya kalau ikutkan resepi n skill asal tu guna hawflakes yang bulat2 kecik tu..jadi bila dah jadi isu tu kite pun tak yakin laa nak guna dah..guna yang beso ni laa pulak kan..diyakini halal oleh JAKIM.
Jadi nak buat 'sisik' tu,takkan nak cucuk beso2 gedabak gini kan...aku pun,potong 4 ler asam manis tu...
Gini haaa...
Dah dipotong tu..senang laa sikit nak mencucuk2 jadi sisik kannn...tapi aku nih kan buat kerja kekadang ditemani suara orang
Ni nak kongsikan nih.
Kot2 ada yang wondering(tertanya2) kenapa ia dipanggil sisik ikan..tengok bawah nih yer..
Dah tengok? Cam sisik kan pattern tuuu...nih dah dilapis ngan adunan seterusnya nih..dah masak tadi tu kan,2 lapisan..baru cucuk2 ngan asam manis. lepas tu baru buh adunan lagi..
Haa,cuba bayangkan sebelum ni orang guna asam manis yang bulat tu..cucuk2 gini gak..sebab tu laa namanya sisik ikan..jadi aku buat guna hawflakes segi empat ni cam sisik dinasour lak ghupanyer tuh..eh dinasour ada sisik ke? cam sisik tenggiling kot?kakaka..
Haa,cuba bayangkan sebelum ni orang guna asam manis yang bulat tu..cucuk2 gini gak..sebab tu laa namanya sisik ikan..jadi aku buat guna hawflakes segi empat ni cam sisik dinasour lak ghupanyer tuh..eh dinasour ada sisik ke? cam sisik tenggiling kot?kakaka..
Gini laa lebih kurang rupa kek tu bila dah siap..kek aku buat nih tak berapa hensem..korang buat ler santek2 yer..aku buat 3 layer je cucuk sisiknya tu..
Kek ni amat aku rekomenkan kat penggemar kek asam manis..sedappp sangat! ke tekak kitorang la..Perisa horlicks dan asam manis..Tekstur kek gebu yang lembap dan lembut. hah dah macam penjual kek dah ni..Kalau tak gemar asam manis,takyah letak asam manis ler..jadilah kek lapis horlicks aje..
Aku kongsikan di sini resepi yang aku alterkan sikit dari resepi asal sebab resepi asal manis sangat.. lepas tu bahan lain aku ejas2 gak..tapi masih tak lari dari resepi asalnya yer..ehe..nak tengok resepi asal boleh jer korang google sendiri ek..ramai dah mencuba tu..
Kalau nak tengok yang Pn Rabiah Amit buat leh dapatkan buku resepinya di pasaran yer.hehe
KEK LAPIS SISIK IKAN
Resepi & skill asal: Pn Rabiah Amit
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
Resepi & skill asal: Pn Rabiah Amit
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
- 10 biji kuning telur
- 2 biji putih telur
- 150 gula halus
- 1 sudu makan ovelet
- 110ml air sejuk(dari peti sejuk)
- 1 tin kecil serikaya-170g)
- 100g horlicks
- 1 sudu kecil esen vanila(optional)-tak letak pun takpe
- 5 sudu makan susu pekat
- 300g mentega
- 200g tepung hongkong/superfine
- Asam manis-hasue guna yg segiempat besar dan dipotong 4
- Dalam sebuah bekas,masukkan mentega dan susu pekat. Pukul sehingga sebati dan berkrim. Ketepikan.
- Dalam bekas lain,masukkan telur,gula dan ovelet dan pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan serikaya sambil terus dipukul lagi. Masukkan horlicks,tepung(sudah diayak) dan esen vanila. Kaup balik/pukul sebati guna kelajuan minima.
- Setelah itu masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil terus dipukul sehingga sebati..
- Gunakan senduk dan gaul(kaup balik) adunan agar benar2 sebati.
- Panaskan oven pada suhu 150c (api atas sahaja). Griskan loyang dengan mentega dan tabur tepung rata2..boleh juga gunakan baking paper untuk alas cam biasa.
- Sendukkan lebih kurang 6 sudu makan dan bakar menggunakan api atas. Bakar selama lebih kurang 5 minit atau sehingga atas kek keperangan.(bergantung kepada kepanasan oven masing2 yer.
- Lapiskan lagi dengan 6 sudu makan adunan. Bakar lagi sehingga keperangan. Keluarkan lagi dan cucuk hawflakes secara condong sehingga separuh tenggelam.
- setelah selesai seluruh permukaan kek,sudukan lagi 6 sudu adunan dan bakar sehingga keperangan. Ulangi langkan 6,7 dan 8 ini sehingga selesai.
- Banyak atau sedikit asam manis terpulang kepada cara susunan hawflakes atau ikut selera masing2.. SELAMAT MENCUBA!
adehhhh....kagum la tgk kek lapis sue ni, terer2..kita jer lum ada seru, kalau buat mesti ntah apa2 rupanya
ReplyDelete@Ida,Japan
ReplyDeleteTQ kak ida..akak try laa buat. Nak gak tengok rupa yang ntah apa2 tu...ntah2 cantik amat tu kak..sebab tak cuba lagi mana nak tau kan..hehe.. :)
Oooooooooooooo.......... gini rupa2nya yg orang wat sisik2 ikan ye.. kakak tun suka beno la makan nih.. dia siap beli online lagi.. tun time raya rajin la buat. kalau x, kt umah ni awal2 semangat la makan, pastu sebulan duk dlm peti.. haha..
ReplyDeletesue....sedapnya ...nak sikit...lamanya tak melapis kek...:D
ReplyDeleteNih sapa yg gigit tuh,uishh da lekat tai* gigi la,hihi..Kak sue oi amboi tayang kek lapis sisik lak,nmpak sedap tuh,xacilah,dah tayang,suh wat sendri lak..Mmg betoi2 respek bom bastik lah kat akak,ngan dak kecik yg panjat lutut,semapt lagi melayer..
ReplyDeletesisik buaya tak sue? hehe..buaya ada sisik ke...tah le...ni aku nak tanya, kalau bt separuh bnyk x? Pastu tpg ganum takleh guna ke ganti tpg hongkong tu? eh ayat aku ni ada gaya nak buat ke yg beria tanya kan..kot2la aku nak buat..hahaha..ko jawab...
ReplyDeletesue..rajin kau melapis....
ReplyDeletemeh 1 loyang..he3
cantik kek lapis kau tu..
Percayalah...Hasue rajin betul melapis..
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteLepas nih suruh kakak tun tu beli offline dr tun jer.hehe..
Yang versi akak dah alter nih kurang manis yer tun..kot2 akak tun suka yang manis ke tun ikut ler resepi yan asal
@cik cek
ReplyDeleteDah lama arwah ni kak..ehee..akak melapis sndiri ye :D
@Zaliedana
ReplyDeleteLorr..mana lak bekas gigit2 nih ct payong..tu akak patahkan je..skali ngan hawflakes dier terikut,kalo bekas gigit kompom masih ada hawflake nmpk.hihi..
nak wat camner ct..dah laling nak makan kan..lgpun masa melapis tu kejap je..berapa saat jek lepas tu leh layan dak kecik dah.masa ngah melapis tu je dier merengek..latihan suara la kan
@Anna Qawina
ReplyDeletebuaya tu kan spesis dinasour..keskes..
Mcm ku bilang sebelum ni..tepung gandum bukan takleh gantikan tepung hongkong..tp tekstur dia berbeza na...ko tahu tepung superfine?org buat pau tu..yg tu boleh gantikan hongkong..kire sama spesis la mereka tu...
@Mas
ReplyDeletemana laa tau lepas ni ko tetiba rajin lak melapis kan mas..pembawakan budak katekan.hehe
@rahel
ReplyDeleteYang ringkas2 jer rahel..anyway tQ
kak Sue,
ReplyDeletemana dapat hawflakes halal ni..beli katne? selama ni jumpe yg bulat jer..
@IbuDhira
ReplyDeleteHari tu hb akak beli kat Bintulu.. :)
rajinnya Sue masak yea,cantik kek...Kak Nurul pun dah beli buku Rabiah Amit tp blm cuba agik resepinya....
ReplyDeletewahhh cantik, terbaikla sue....kalau nieza yg buat nanti jadi sisik ikan apa lak yer...hehehe
ReplyDeleteSue..akak bab nk bakar selapis2 tu yg malas...hiihi, tp suka mkn..
ReplyDeleteCantik dn sedap kek sisik ikan ni. Kalau dpt merasa lagi sedap tu. Tak nampak rupa sisik dinosaur pn. Dh elok sgt kek tu.
ReplyDeleteassalam sue...lamanya akak tak mengintai kat dapur kenkawan...tadi terpandang kat fb kek lapis sisik ni...tu yg sampai sini..dah lama kak ima tak melapis..tengok kek sue yang cantik ni teringin lak nak melapis...buku rabiah amit dah lama beli..tapi dok tersimpan je...tunggu sue buat dulu baru ada keyakinan nak cuba...hihi
ReplyDeletesue,agak2 org sarawak ni wajib pandai buat kek lapis ek?..kalau tak pandai tak boleh kawin ya sue?..agak2 kalau ko tak pandai buat kek lapis ni,agak2 en abg tu cari lain tak sue?..agak2 si zhariff tu susah jugak nak cari bini nanti ya sue..wajib pandai buat kek lapis gak bini si zhariff tu nanti kan?..kesian anak sepet ku..makin sepet lah mata ko zhariff nak cari bini yg pandai buat kek lapis..
ReplyDeleteeh!boleh komen lagi tak sue?..
akak kan..mmg rasa tercabar betul tiap kali ko post kek2 lapis nih..sensentap tul rasanya...
agak2 ko kan sue..besan ko yg dok PD tu teragak tak nak buat kek lapis nih...hahahaha ...lariiiiiiik
amboi... menarik resepi ni... :)
ReplyDeleteSalam Sue..
ReplyDeleteAmmpunnnzzz....wajin betul aa sue melapis..jelessszzz...cantik..sedapp.Bila la akak ni nak wajin camni...adehhh...memang konherm beli aje la...:(
Assalam Sue..cantiknya kek sisik ikan sue ni...rupa parasnya mcm yg adik ipar akk beli kat srwk hari tu..mmg sedapkan kek ni masam n manis...nak buat rasa tak terdaya n tak mampu lagi ni kek yg canggih2 gini..heheh ada ke mcm sisik tenggiling gelak akk
ReplyDeleteOoo... rupanya sisik ikan tu guna haw flakes yer... biasa nampak, tp x pernah beli pun... ^__^
ReplyDeleteKmek nang tunggu2 ktak publish kl swak. Kmek ada buku rcp rabiah ya tp sik confiden nak molah. Syg bhn2 ya mun sik jd. Ktak pernah dengar kl kelasi mabuk sik? Terliur kmek dengar org madah kek ya nyaman ko...Mun ktak ada...kongsi.. hehe..
ReplyDeleteAssallamualaikum Sue..
ReplyDeleteHik..hik.. Dinasour pun ada sisik eh Sue??
Betullah Sue.. Lepas ada isu tentang asam haw flakes dulu tu, memang wajib kita cari sumber yg diyakini halal utk buat makanan.. Di sini pun akak dah survey haw flakes yg ada cop halal pun mmg yg beso-beso.. Lagi bagus.. Senang kerja..hehehe..
Sue, kalau akak dekat dgn Sue, mmg akak nak minta sikit kek2 lapis yg sue buat.. Terliur lah.. Nak buat sendiri malas tau Sue..huhuhu...
sedappnya..lamo bebenor xmkn kek lapis srwk ni..mtk ckt k.sue..huk3
ReplyDeleteHasue suka sangat tgk kek lapis awak.. sedap2 semuanya.. lawanya.. kagum tau remeh je nampak pembuatannya tu
ReplyDeletewaa..menggoda btul kek lapis k.sue ni..nk buat sendri riso x menjadi cenggini..tunggu baby besar sket la kot huu..dah t byk telor nk guna ni hehe
ReplyDelete@Nazayiena
ReplyDeletetq kak nurul.. byk lg resepi pn rabiah lum cuba sndiri.hehe
@Nieza
ReplyDeletemesti jadi sisik ikan omputih kot nanti sbb duk negara omputih.heheee..kat sana ada jual ke hawflakes ek?siyes x tau nih
@Liza
ReplyDeletesbb cik abg suke mkn tu yg suke buat tu kak..hehe
@Adry@Daun
ReplyDeletetrm kasih incik daun..hehe..nak merasa kena dtg srwk dulu ler..x pon suh mem buatkan..ke nak order kat kak liza..hihi
@ima
ReplyDeletew'kumsalam kak..tu la,dah lama x nmpk akak jenjalan..akak sihat ke?
buku rabiah amit jilid berapa akak beli tu?hehe..pasni leh laa try eh kak..
@anymz
ReplyDeletehahaha kak anim..sy aritu dah baca komen akak tergelak golek2.nak mereply x nyempat2..tu yg gi ngomen bnyk2 kat dapo akak tuh.huhh..
tak wajib laa kak,dier umpama org nismilan..haruskan semua org nismilan tau masak lomak cili api?aa..gitu laa jwpn dier..jwpn dlm bentuk soalan..dan jwpn bg deretan soalan yg lain gak.,.hihi
eh besan tu reti buat kek lapis kak..kek lapis oreo dah berapa kali dier buat..heheee..cer akak try lak :D
@dela
ReplyDeletesila2 laa mencuba kalo ada masa eh.. :)
@CA
ReplyDeletew'kumsalam
nih versi x berapa rajin ni...dpt 3 layer sisik jer kak.hehe..
kalo yg beli tu bukan x sedap..cuma kdg2 nak ejas manis tu yg susah..pastu harga pun leh thn.. :D
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam
ahaa..betul tu kak.yg itu laa..hehe..
camner rasanya kak?sedap x?hrp2 yg diorg beli tu bukan yg guna marjerin sbb kalo guna marjerin kek sarawak ni mmg kering sket n tekstur pun berderai ler..
@Nurul
ReplyDeletepasni leh try buat sndiri jer kalo teringin nak rasa ekk.. :D
@Orang baru
ReplyDeletektk ada bukunya jilid berapa tek? kmk baruk berkira2 nak molah beberapa resepi gik..tp nang ada jak perlu nak ejas rasanya kalo ke citarasa mek org.hehe..
kek lapis kelasi mabuk ya lom ada gik ko.. cne ktk nengar ya..x ktk mintak ngan sidak?leh kmk coba skali..hihi..
@Naz / Nadz COSK
ReplyDeletewaalaikumussalam..
dinasour alaf baru..ada laa sisiknya kak..hahaha...*sekeh kak naz
betul2..mmg saiz besar gedabak aje yer kak. aritu ada yg separuh saiz ni kan,tp x jumpa dah.tp s kalo buat kek biasa2 tu sy ramas kasi hancur sket kak..x suke nengok ia beso2 nih dalam kek.hee
jgn malas2..gi wat sana!ahak
@ayunalisa
ReplyDeleteayuu...kek tu dah lama arwah.gi wat sndirik sana!hehe
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletetrm kasih ita..pembuatannya tu nampak jer rumit..tp sebenarnya cam nak buat puding n kek lain2 gak..hehe
@azy
ReplyDeleteinsyaAllah menjadi jer azy.. cer buat dulu.. :)
baby umur berapa?kalo masa baby duk tidur manjang tu lg sng nak buat kerja..baby akak ni duk bertenggek ngan akak je tu yg susah sket..hehe
takpe la guna telur byk tu sebab kite nk mkn gak kn..hehe..kalo xnak buat 1 adunan cer buat separuh adunan dulu. tapi guna laa loyang yg kecik yer
InsyaAllah akn dicuba tp lambat lg kot huu..
ReplyDeletebaby sy 6 bulan..jenis tidur kejap2..tu yg susah huu..
Kmk mun psl buku rcp sik alang2. Semua jilid kmk ada. Molah yg sik...kl kelasi mabuk ya kmk dengar dlm cats fm. Ada lah 1 caller ya cita psl peberet kek yg mesti nya polah msa raya...ya lah kmk dok tcari2 tok..mauk ya rcp bru kali o...
ReplyDeleteSori x perasan komen ktk.. resepi kelasi mabuk ya ada dlm blog tok. dh bertaun komen tk..mesti dh molah pun nak 😁😁
Deletekak mana nak dapat haw flakes ni berapa harganya?
ReplyDeleteAkak beli kat pasaraya di Mukah Srwk.. harga lupa pulak..sekitar rm2 kot sepeket..ms tu.. maaf lmbt beno reply..hee
Deleteassalamualaikum,
ReplyDeletesaya pun nak tanya mane sue beli hawflakes ni, saya x pernah jumpa. lepas tu nak tanya jugak, kalau kek ni kita kukus, boleh jugak ke?
waalaikumussalam..walaupun soalan dh lama dtanya tp sy nk jwb jugak.. hawflakes tu sy beli kat pasaraya Mukah srwk dulu tu rasanya.. kek ni bukan tak boleh kukus..mmg boleh tapi hasil rupa parasnya x sama mcm dbakar..kukua tak hasilkan garis coklat tu..dan akan nmpk haw flakes je.. :-)
DeleteWah, jadi teringin saya nak cuba buat di rumah.
ReplyDeleteMaksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.
Assalammualaikum.....
ReplyDeleteDi manakah boleh kakwan dapatkan haw flakes yg halal mcm tu?
Assalammualaikum...sue hasue ☺ mun sik pakei air dalam adunan ya boleh sik?
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
DeleteAik sejuk ya utk menghasilkan kek yg lembap.kmk lom pnh try sik ngkah.... ;-)
assalam, kat mne bole dapat haw flake yg ada logo halal?
ReplyDeletesori nak tanya guna loyang saiz brp
ReplyDeleteTerima kasih puan atas resepi. Mohon izin. Alhamdulillah kek sedap sangat
ReplyDelete