Maaf lah yer tak sempat jugak entrikan di siang hari tadi..
Banyak hal agaknya kot..lepas tu baca berita pasal pelajar perempuan kelar anak kat asrama tu..Ya Allah..gerun yang amat..tapi taknak ulas panjang2..huu..sedih!!
Nih kesinambungan daripada entri sebelum nih..ramai yang teka betul walaupun aku tak suruh teka pun..ada yang teka cupcake betik tu sabor jelah..tapi satu idea bagus gak kan..kot2 sedap! ;)
Resepi cupcake ni tengok aritu kat dapur kak Nor Ganu..aritu ada je pisang,lobak merah takde.. bila cik abang dah belikan carrot tu cepat2 laa aku buat cuppies nih semalam sebelum pisang tu dimamah usia..
Meh layan gambar..
Enak dimakan ngan creamcheese frosting.. cawan kertas ni pemberian adik blogger dulu tu,aritu ada gak guna sebahagian,tapi tak amik gmbr lak.apa2pun,mekasih kat dia..u know who u are :D
Yang ni pemberian akak blogger..yang segiempat tu pun pemberian orang gak..seorang rakan blogger
Nanti leh laa gi bakery carik untuk stok lagi..dah lama tak berlama2 kat kedai bakeri tu..asyik sepintas lalu je kan,mana sempat nak ushar benda2 comel..huhuu.
Lembut jek n lembap..aroma masa dibakar tu ala2 bakar kek pisang n carrot..eh memang 2 bahan utama pun kan.hehe..
Terima kasih kak Nor Ganu untuk resepi nih. Boleh klik link kak nor untuk tengok cuppies yang comel dalam mould yang comel(dengan nada irama penuh kejelesan)
Mintak ijin kopipes kat sini yer kak...kak Sheila(nshafea) pun dah cuba..sila tengok juga ye
CARROT & BANANA CUPCAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
By:HaSue @ sue-hasue.blogspot.com
Bahan: (menghasilkan 14 bj cupcake)
150gm tepung gandum *
1 1/2 sudu teh baking powder *
1/2 sudu teh garam * (*diayak)
170gm carrot yg disagat
50gm badam (optional) ~ dicincang dan disangai sekejap
2 bj telur A
95gm gula perang
100ml minyak sayur/bunga
2 biji pisang ~ dilecek (lebihkurang 1 cawan)
1/2 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh esen vanila
papercup secukupnya
Cara:
Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam yg dah diayak kedalam sebuah mangkuk.
Masukkan carrot dan gaul rata.
Dalam bekas yg lain lecek pisang bersama soda bikarbonat (ini akan menghasilkan pisang yg sedikit berbuih)
Pukul telur bersama gula perang hingga pekat kemudian masukkan vanila.
Masukkan campuran tepung dgn carrot dan badam. Gaul dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
Masukkan pula pisang yg dilecek dan juga minyak, gaul hingga sebati.
Aturkan papercup dlm loyang dan skop adunan kedalamnya lebihkurang 85% penuh. (lebih mudah jika menggunakan skop aiskrim)
Bakar dlm oven yg dah dipanaskan dgn suhu 170C sehingga masak (lebihkurang 35min bergantung pd kepanasan oven dan saiz cup)
Bila dah masak, keluarkan dan biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan frosting/topping keatasnya.
*
- kalau nak buat dlm bentuk sebiji kek, gunakan loyang 8" yg digris terlebih dahulu.
- bakar dgn suhu 175 - 180C sehingga masak atau lebih kurang 45 - 50min.
- cucuk dgn lidi utk lihat kek dah masak atau belum.. jika belum masak tambahkan masa membakar lagi..
- kacang badam boleh digantiikan dgn walnut ataupun hazelnut.
- minyak sayur/bunga boleh digantikan dgn minyak masak biasa ataupun boleh juga digantikan dgn butter yg dicairkan.
- sukatan gula bolehlah dikurangkan sedikit jika menggunakan pisang yg masak agak ranum kerana biasanya pisang gini lebih manis.
CREAMCHEESE FROSTING
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
125gm creamcheese
60gm butter
60gm gula icing ~ ayak
Cara:
Pukul cheese dgn butter hingga kembang.
Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
#ni utk spread atas kek tp kalau nak deco/bentukkan apa2 boleh tambah gula icing supaya lebih kental
P/s:Kak nor kena amik sebijik..kang tak bagi pengeras,blog kena block lagik.heeee...
Kak sue,nih mai memalam nih siap bwa syifa lagi nih,mehla 2biji,nana dah tido,syifa x lagi nih..Amboi rajin toi wat deko2 gitu,ni mesti kes xde kja sgt lah tu,hihi..Rajin akak deko2 gitu eks..MMG NMPK SEDP KAK..Keret da,pisang xda..Nnti2 leh la try juga..
ReplyDeleteAssalamualaikum Hasue..menarik lah cupcake sue ni.bekenan akk negok kat tang bunga2 kecil timbul tu hehehh..dlm npk gebus dan lembap2 yg akk buat x letak pisang tu npk x gelap...nnt akak nak buat yg letak pisang pulak....mcm nak yg sue punya je buat rasa....
ReplyDeleteAssalamualaikum sue..
ReplyDeletecantiknya cupcake tu sue... mmg mengoda sgt... akak pun dah beli semua bhn2nya tp d sbbkan migrain melanda.. x bole nak buat lg... huhuu... tumpang cuci mata jer yer kat cnie sue... :)
hihii.. betul la sangkaan ku smlm! tu yang kat apakah.. apakah tu.. heheh.. dah agak dah sbb tengok dr teksture dan rupa cupcake tu.. hehe..
ReplyDeleteuishh.. patutnya kena la bg 2 bj.. tuan resipi kan.. yg lain2 sebj jer udah la.. hehe
(takut ya blog buat hal lagi, tu yg cepat2 bg pengeras ya.. hahha)
ehhh lupa.. mekasih sue cayang sudi try resipi ni.. mmmmmmmmuah! :)
ReplyDeleteamboi meriah nye cup tu.. macam2 bentuk ade.. hehe.. dah lama tak buat carrot cake nie.. masuk list lah.. :DD
ReplyDeleteFinger licking good! Sedap dowh!
ReplyDelete@Zaliedana
ReplyDeleteAmik seketul buat bekpes udah..kang syifa tu mkn frosting jer kann?eh akak lak cam tau2 yek..hehe...tu bukan xde kerja ct. deko paling senang,smbil kelek zhariff je buatnyer..gitu ler kalo x berapa lembut tgn.hehe
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletew'kumsalam kak..lenkali akak try letak pisang lak eh..ada kelainan rasa...jap2 mkn kek carrot..jap2 mkn kek pisang..pastu terasa rangup badam..beshh..to cik abg kate badam tu kaco je masa gigit yg lembut2.haha
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteTu laahh..sian kak diana kena migrain lak..takpe akak rehat laa cukup2 dulu nanti dah migrain tu benar2 ok n x rasa lg leh laa try kak..
@K.Nor
ReplyDeleteHa'ah..dah agak dah yg kak nor dah boleh agak apa yg patut diagak..ekeke..ni kire lulus laa nih kan kak nor kannn...yelah2 akak amik 2 bijik yer..tuka skali ngan silikon mould akak yg comel tu buleh?kikiki..
sama2 kak..muahhhh
@nurul huda
ReplyDeletemeriah2..sedapp je mkn x hengat..hehe... nanti leh try yer nurul
Waaaahh....bila letak frosting cantik camgitu terus akak terliur la Sue...masalahnya tukang makan kat rumah ni, kurang gemar kek carrot nih...akak jek yg suka...mintak seketuii la Sue.. :))
ReplyDeleteAssalam sue, cantiknya hiasan yg sue buat tu, resipi simple2 je, tapi mcm ummi gak umah akk ni bdk2 ni tak suka lak kek carrot, rasa mcm nak buat, baik akk buat setengah adunan kan, boleh gak mkn2
ReplyDeletesalam Sue..nmpak pun menyelerakan,Liza rasa kalau buat mcm ni, mst anak2 xperasan yg tu kek carrot kan..
ReplyDeleteamboii..sedapnyeeeee nengok!! terliuq rasa..lawaa n cute2 gitu
ReplyDeleteAs'salam Hasue
ReplyDeletememang sedap bila tgk cc ni. tapikan..tapikannn anak2 k.ct kalau makan ada perasa ynag kurang digemari mesti sekali jer amik. pastu yang lain mama dia tukang jadi tong sampah tak bertauliah kasi habis..hahaha
assalamualaikummmm~~~
ReplyDeleteknock! knock!! kak sueee.. oooo kak sueee.. haish, lambat sket sampai dh tutup pintu ye..
majuk ah, nk balik laa...
.
.
.
.
....
patah balik..
alaaa.... nak laa jugak cupcake nii.. dh habis ke?
wah mcm best aje.blm pernah cuba lg resepi mcm ni gayanya kena cuba ni.kita kopi yer.lain kali kita bwk teh pulak
ReplyDeletesalam hasue - menarik yg amat...tak pernah buat bunga2 yg cantik gitu.
ReplyDeletewahhh memang mabeles ni tgk topping tu dah terliur dah...kek lawa cup cake lawa..tuan yg buat pun lawa...ekeke
ReplyDeleteKak cek lewat sampai...ada lagi ke...nak rasa seketul...:D
ReplyDeletesue..sedapnya cup cake ni....akak tak reti buat cake...selalu buat tak pernah jadi...tengok sue nyer terliur betul la...^_^
ReplyDelete@Ummi
ReplyDeletetu saja nak menarik perhatian org2 kat umah ni nk memakannya kak..hehe..meh ler amik sketul..crop kat gmbr tu ek..haha
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam kak kat umah ni pun krg gemar kek carrot..skali skala layan gak sikit sorg..tp cupcake gini sng
mkn atleast seketul sorg.hehee
@Liza
ReplyDeletew'kumsalam..
Kalo x bgtau kompom x perasan..hehe
@chikadakbiru
ReplyDeletelawa2 n kiut2 cam pengirim papercup tu jugak kn :D
@CT Delima
ReplyDeletew'kumsalam
itu sememangnya betul kak..anak2 sy pun sama..mana x bajet nak diet tu lari kan..jenuh kejar..kekeke
@tun_telani
ReplyDeletew'kumsalam.. ni apsal patah balik nih?kan nak majuk...tp bagus gak laa reti pujuk diri sndirik kan..ahahak.. udah2,gi beli carrot sana..hihi
@~~DAPUR KECIL KU~~
ReplyDeleteselamat mencuba yer..
lenkali nak bawak teh tu bawak teh susu buleh?..teh tarik ke...ehee... err,teh dr arab xde?kehkeh..demand ;P
@lina
ReplyDeletew'kumsalam..tq..
pasnih leh laa buat..teknis asas je..hihi
@Nieza
ReplyDeleteTq cik puan nieza kite nih...pasrah jelah ye kena puji lawa tu..muehehe
@cik cek
ReplyDeletedak aihh..ada lagi kak cek....kalo akak buat sndiri laa..yg dlm gmbr tu tinggal kenangan je..hehe
@Yati
ReplyDeletealolo kak..kek apa akak buat x jadi tu?serius ni nak tau..kot2 leh tolong ke?
dah buat jugak kak tapi tuan punye resipi nye lain lah.. bahan-bahan lebih kurang sama kot.. huhu.. sedaaaaap jugakkk.. :D
ReplyDeletehttp://hoodacakura.blogspot.com/2011/11/carrot-cake-nyummy.html