Pernah makan udang lipan tak?
Sebelum ni aku dah pernah post pasal udang ni..kalo kat tempat kitorang dipanggil satak(sebutan q).
Isi tak banyak..tapi dulu aku pernah tengok kat tv rancangan makan2 tu saiz dia besar isi banyak..nak makan,masaj2 kat belakang tu pastu selak aje.
Tapi saiz kecik ni takleh nak wat gitu...kena hati2 nak buka tu..kulit ada yang tajam.
Aku goreng berempah pastu makan ratah ramai2 begitu aje..
Dijual murah jer ni..err,tak..ada dua tempat yang jual aritu..yang setempat tu jual rm10 sebekas...yang satu lagi jual rm5 pastu offer kat kitorang rm3 jer..huahua..
Saja je beli sebab masih fresh lagi.bukan mengidam yer.hehe..
Ni kalo kakak n adik aku tengok aku makan udang spesis ni mesti dorang kagum neh..ahahak..sakan dorang gelakkan aku sebab geli itu geli ini yeaa..dorang lum tentu leh makan kalo nengok ke rupa udang yang tak berapa nak hensem ni haa..agaknya ler..ke dorang yang meratah lebih kann..eh nanti aku tag dorg kat FB.haha..
Sebenarnya aku baru beberapa kali makan ni..aritu kitorang goreng gitu2 jer...kali ni jer buh berempah..best gak..sedap jer meratah..nak goreng tu aku buang kepala jer..sebab kat kepala memang takde isi..pastu cuci bersih sebelum campur n gaul dgn bahan2..dah tu goreng sampai masak.siap!
Buat korang yang pernah makan tu,biasa korang masak camana?
kmk org nunggah udang tok 'laka'..penah makan mee kari udang lipan kat perak dolok, nyaman..tp mun d kuching salu polah masak rebus jak..hihi..
ReplyDeletehasuee.. sesungguhnya aku tak pernah makan udang ni.. makan isi ngan kulit2 ke? hehe... bertuah koo duduk dibumi yg fresh dengan hasil laut yeee
ReplyDeletekak sue.. dgr nama pun dh mcm xberapa berani nk makan.. haha.. setakat ni belum penah jumpa lg udang lipan ni kt bintulu..
ReplyDeletekak hasue..
ReplyDeletesy pernah makan dlu tp rebus serai biasa aje tuh pon org masak,sy xpandai nk masak benda wpon kat perak byk udang lipan nie...lgpon mmg xtaw mcm mn nk siang udang nie..tlg ajar sikit cara nak siang udang nie
cikNor penah makan,memang murah udg nikdg tu klu tgk kat pasar mcm xlaku jer...besenye cikNor goreng jer.boleh gak nak rebus (bwg putih+serai+halia+garam+asm keping)cicah ngan sos tapi kalau rebus jgn ltk banyak air...sikit jer sbb nnti air udg tu kuar jd byk lak.
ReplyDeleteAssalam sue, akk mmg sah2 x pernah mkn udang ni sue, apa taknya kalo beli udang tu, mmg cari yg bentuk udang original je heheh, kalo pesen lain tak pernah cuba beli n mkn heheh. nampak sedap udang goreng berempah tu
ReplyDeleteSAlam Ha Sue.. erma pernah makan time tu bujang lagi jiran masa kat kuaters dia kata panggil Udang Ketak.. isi memang x banyak kita orang ratah ngan kulit2 skali.. pernah jumpa kat pasar borong tapi harga sekilo 25 mahal n jarang ditemui setakatni pernah makan sekali jek... tupun dah siap masak... he he he
ReplyDeletesue...aku pernah makan 3 kali...
ReplyDeleteitu pun masa aku kecik2...
rasanya mak aku goreng gitu jerk..
kami cicah ngan sos cili..
sedapp wehhh....
salam... udang lipan ni selalunya x laku di Penang... makna kata xde harga.... selalunya peniaga2 Mee Udang guna udang lipan ni untuk buat stok/kuah Mee udang....
ReplyDeletetengok udang ni teringat pulak kenangan masa zaman muda dolu2, hik hik. masa tu study kt kedah pastu duk hostel/kolej mana boleh masak. tp punya la gigih kami nk msk tom yam dalam periuk nasik. maka beli la bahan2. ada kawan belikan udang lipan ni la. tu 1st time nengok dan makan udang ni. mula2 tu cam pelik jgk nengok rupanya konon2 geli tp bedal jugak akhirnya, hehehe. sedap la, rasa mcm udang la hihihi...
ReplyDeletesis, kitorang pn pgil satak gak........
ReplyDeleteAs salam HaSue,
ReplyDeleteKata kwn saya, nk bagi isi udang lipan ni lembut kita belah blkgnya secara memanjang.. Betoi ka??
kAK sueeee,Uwaa feberet hb n sy nih,selalu wat mee udang guna isi udang nih,kalo xpon rebus gitu cicah sos,kekadang kat sini da gak jual yg dah sia perisi,kira isi jer panjang2 gitu,blk umah sy xyahla teruk2 nak buang kulit bagai,pastu wat goreng tepung ,fuhh sedap yg amat,dah meleleh ayaq liuq nih..Baru nih da la nmpk kat psr,msih idup g,rasanya 1ekor pon dah nak kat 1kg,tanya2 rega 15hengget sekoq,teruih xjadi,amik yg kecik2 jerla,Mmg sedap lah kak sue udang nih..
ReplyDeletePernah makan,tapi nak tunggu Sue belanja lagi...
ReplyDelete@Kathy Tuah
ReplyDeletebyk juak nama udang tok duhal tek eh..hehe...kmk baruk jak berani coba mkn kedong malar jak nangga org berjual sitok eh.hehe
perna makan.... sedap... tp jiran yg bagi ari tu... dia dah siap masak... nie tgk yg sue masak tu terliur lg tgk... :)
ReplyDeleteKakak sekeluarga panggil udang ini ' udang ketak '...Kadang2 ade jual d pasar tapi tak pernah pulak akak cuba beli..
ReplyDeleteINFO VIRAL :
ReplyDeletePOKERBINTANG
CUMA BUAT KAMU YANG HOBBI SAJA YA, ABAIKAN JIKA TIDAK BERMINAT ^^
BONUS DEPOSIT 10% BUAT KAMU YANG MENDAFTAR SEKARANG .
BONUS ROLINGGAN TANPA SYARAT 0,5% SETIAP MINGGU (asal bermain)
BONUS REFFERRAL 10% (SEUMUR HIDUP)
FREE T-COIN UNTUK TURNAMENT
GLOBAL JACKPOT TERBESAR
7 PILIHAN GAME TERPOPULER
- POKER, DOMINO, CEME HINGGA GAME TERBRU LAINNYA.
MINIMAL DEPOSIT & WITHDRAW IDR 20.000
JOIN SEKARNG JUGA
DAFTAR AKUN SEGERA DI LINK RESMI KAMI :
* WWW.BINTANG-QQ.COM
* WWW.POKERBINTANG.CLUB
* WWW.POKERBINTANG.XYZ