Selamat hujung minggu buat semua..mesti tak ramai yang ngadap komputer arini lantaran kesibukan dengan aktiviti masing2 kan..
Alhamdulillah,Khamis lepas ujian UPSR telah berakhir..semoga banglong dan rakan2 serta anak2 rakan cyber yang lain memperolehi keputusan yang membanggakan..
Oh ye..aku sekarang bersiaran langsung dari kampung..jadinya line tenet tu berdesup laa dengan kehadiran wi-fi si Ryo nih.hee.bahagia cyber seketika ku rasa..
Hari ni pulak plan nak hadiri reunionn ke 2 sekolah kitorang..bunyi jer cam reunion sekolah tapi yang nak datang hanya beberapa orang jer..tapi kitorang tetap semangat nak datang sebab memang rindu dengan kawan2 lama..yang hadir tahun lepas ada yang tak dapat hadirkan diri tahun ni tapi nak buat camana kan..masing2 ada komitmen tersendiri..mudah2an segalanya lancar nanti...tapi reunion yang dirancang tak bertukar menjadi ramah tamah aidilfitri merangkap lunch aje lah nanti insyaallah tapi masih di tempat yang sama tahun lepas.
So,memandangkan line tenet laju berdezup nih aku nak entrikan laa dulu menu kitorang aritu..
Biasanya kalau ketam jer kitorang suka masak sweet n sour atau masak sos tu.. tapi kali ni masak lemak laa pula..saja nak menambah lemak di badan yang sedia ada..bukan sebab tak cukup lemak..nak bagi lebih lemak supaya pembakaran lemak tu lebih cepat sebab lebih panas..hehe...fakta takleh dipercayai tu.
Tapi sekali sekala dapat menghirup kuah ketam masak lemak gini memang asyik ko..
Dapat lak isi ketam yang fresh n padat gini...cik abang aku kata ketam ni memang isi banyak..ketam apa ke namanya dia sebut aritu lupa lak aku..yang warna bintik ungu2 gelap sikit tu..sebelum ni aku dah share cara milih ketam yang banyak isi kan...baik pilih yang betina..dan yang belum keluar telurnya.
Rasa lemak2 n pedas2 kuahnya dengan isi ketam yang segar dan manis2 ni memang sedappp...
Resepi simple2 ajer..nanti kalo rajin naip gi aku updatekan..ni baru nak gi siap2 gi reunion tu..malam tadi tido awal coz kepenatan,tak sempat ngadap lappy pon..hee
selamt br'reunion; sue.. akk tgok isi ketam ni mmg jelas kesegaranya.. menelan air liur sudah bah..
ReplyDeleteaktif sue beraktiviti ye,
ReplyDeleteKMLCA memang sedap! lagi sedap kalau makan ratah begitu saja....mmmm
sue..aku pun suka masak ketam masak lemak gini..
ReplyDeletesyokkk kan rasa kuah tu...
rasa ketam gitu..
sedappnya tengok..
wahhhh~~~~~ ketammm!!!!!!!!!!!!!! terliur, tp kompom pengsan bila makan. allergic tahap tinggi kt ketam nih. uhuk
ReplyDeleteyang aku tau, kalau bulan penuh, ketam pun penuh isinya kan kan kan.. ke salah lagi fakta aku neh. aku jarang makan ketam. jaga kesihatan.. hahahaaramm *ayat dengki
ReplyDelete@dZana
ReplyDeletemekasih kak..jap gi baru nak bertolak..hehe..
mmg sedap kn isi ketam fresh2 nih
bestnyer sueeee.. k.nor pun kalau beli ketam selalunya buat masak lemak.. aritu jer 1st time buat chilli crab atas permintaan along.. bak sini yg belum masak lagi tau nak yg presh2 punya :)
ReplyDeletesedapnya ketam..kat KL makan ketam mahal sangat...
ReplyDeletenyaman2 na juak d masak ktk eh..terliur dah T_T
ReplyDeleteabis je udang timbul lak ketam huhu sedapnya..selamat bertemu rakan2 lama ya sue, tentu seronok
ReplyDeleteAssallamualaikum Sue..
ReplyDeleteBest arr ketam ni... Nak sue.. Bagi akak 2 ketul je dah lah.. Semua org sibuk diet ni.. Nk diet jugaklah..hehehe...
ketam masak lemak cili api mmg fav kami sue....manis je rasa kuahnya kan...tapi dah lama tak makan ketam...tak jumpa uang berkenan...klu adda yg besar sgt, kulit byk duri...eeeeiii geli tu yg x beli...
ReplyDeletesedapnye...terliur giteww..
ReplyDelete