Thursday, July 21, 2011

Terubok Kukus Sos Tiram..Lagi!Kali ni kita tarik tulangnya ya.. :D

Masa aku entrikan pasal ikan terubok kukus tiram aritu..ramai rupanya penggemar ikan terubok ni.. yang menariknya bila ada yang berkongsi tips nak bagi tulang tu tersusun..tak berselerak sangat..hehe..
Sebenarnya bukan pertama kali aku baca pasal tips nak tarik ikan tu..pernah sebelum ni baca kat majalah cuma nak praktikkan tu memang tak pernah la sebab jarang nak masak ikan besar bertulang banyak ni..selalu kan makan ikan terubok masin jer..xkan nak tarik gak kan.hihi..

Bila nak masak first time aritu,mana la nak ingat semua tips nak bagi tulang tersusun tu..bila honey,Mas,Jia tu (boleh tengok komen mereka kat SINI).. bila mereka sebut2 baru aku teringat kaedah tu..
Tapi serius aku tak pernah buat.hahaha.. Terima kasih kat mereka nih sebab ingatkan.. lagi2 mas yang siap bagi petua suh lapikkan ngan tuala dan sebagainya...

Jadi bila cik abang beli ikan lagi aritu,aku terus laa nak praktikkan.ahak.. nih cara aku buat ye..harap2 betul laa..sila betulkan kalau silap mana2.. ;)

Aku lapikkan guna tisu dapur tu,dalam 3 keping gitu,lipat2 laa kan..tangan kanan pegang kat no 2(kat tengkuk ikan)mesti first time korang tau ikan ada tengkuk kan?,tangan kiri kat no 1(bahagian ekor)..pastu tarik2 ler..memang akan berbunyi prakkk laa gitu..hehe.. tarik sampai tak bunyi dah.. lepas tu boleh laa korang sapukan scrub,mandi lulur,milk bath ke..hehe.. baru siang cam biasa..untuk dikukus ni tak perlu buang sisik yer,buang insang n perut ikan(ada yang tak buang pun),potong muncung ikan tu sket,potong ekor,belah belakang sket..nak bagi perencah tu lagi umph!

Kali ni aku rajin sikit laa..kalau aritu aku hiris jer,kali ni aku tumbuk/kisar bahan2 tu..
Dan ini hasilnya..

Dan rasanya of coz lagiiiiii sedapppppppp!!


Sebab bahan2 yang ditumbuk lagi senang nak meresap ke dalam isi ikan..
ikan segar lak tu!<-perlu ke statement ni?hahaha..

Aku buh lagi sekali resepi kat sini..dan edit sikit versi ditumbuk bahan2nya yer..aku kisar guna pengisar bahan2 kering aje. Pastikan hiris2 sket bahan2 nak kisar guna pengisar kering ni. ^_^

Ikan Terubok Kukus Sos Tiram
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera

1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg)
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*-boleh tambah cili padi kalau nak pedas
1inch halia*
2 batang serai(hiris dulu)*-boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
Garam(jika perlu) dan lada sulah secukup rasa

->Bahan2 bertanda * ditumbuk/dikisar halus

Cara2:

Panaskan pengukus
Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!

Isi ikan yang segar dan ramuan yang sebati..ermm sedappp!! Tulang pun memang kurang berseleraknya..
Terubok ni pun bertelur gak tapi tak amik gambar la..takut ada yang jeles.mueheheee :P

43 comments:

  1. Ikan terubuk... Manyak sedap...woo... Mintak sikitlah sue oiii... Kecur ni....

    Dulu masa den duk kat sabah... susah nak jumpa ikan terubuk segar ni... Semua dah jadi masin dah......

    ReplyDelete
  2. sedapnyerrrrr.... oder ikan terubuk satuh!!

    ReplyDelete
  3. xjeles! xjeles! weeee~~~~~~~ kt bintulu byk ikan terubuk fresh.. hahahha.. kasi org len yg jeles kali nih..
    kak sue, tun kan, suruh org jual ikan kt pasar tu yg tarikkan ikan nih.. hoho..ye laa kan, i ni kan lemah lembut, of kos laa tak tertarik ikan tuu.. kui kui... bunyi 'prakk' dia tu kuat betulkn.. hasben tun dpt ikan terubuk fresh yg besar, mmg suruh bakar laa. nnti kene book utk kukus siap2, kalu xckp awal2 nk kukus nnti dia dh expect kita bakar terubuk ni.

    ReplyDelete
  4. salam kenal Hasue... slalu jadi silent reader aje..... kali nie nak komen gak....

    hmmm.. best nyer... nak sikit... jap lg dtg bawak pinggan yek.. cam iklan nasi goreng adabi tuh.... hehehehehe

    ReplyDelete
  5. salam sdp ikan terubok..ala x de yg segar le kat dapur tu ada yg terubuk masin aje.......nak rasa sikit

    ReplyDelete
  6. kak..xbuka bisnes ikan terubuk ke??hehe rindulah kat ikan terubok segar.. bolan posa dah dekat nih.. mengidam2 lah terimbau nostalgia kat ramadhan kat kuching

    ReplyDelete
  7. @che'iza
    sebelum ni selalu nampak jer ikan terubok sgr..sbb biasa mkn yg masin..dah merasa nih baru best sangat.x berapa pandang yg masin..nak yg segar je..haha

    ReplyDelete
  8. @Gee®
    satu cubit ke kak gee?baik xyah kan..alang2 jer tu..hee

    ReplyDelete
  9. terubuk ni mmg femes kat swak kan.. rezeki ko sue nak makan best.. sob sob., aku makan ayam jela.. huhu.. nagesss

    ReplyDelete
  10. @tun_telani
    Best kan tun bila sng dpt ikan terubuk segar kat srwk nih..hehe..tun dah reti sebut lum teruboq dalam bhs sarawak?haha

    kalau bakar tu akak pnh beli je..buat lum lg.hee..lenkali leh try lak.
    Tulaa,pasni leh laa suh penjual ikan jer tarikkan..maklum laa i tarik pun guna ibu jari n jari telunjuk jerrr..kakaka...ngade! :P

    ReplyDelete
  11. @tinie
    salam kenal tinie..lor,awat silent2 aje..meh ler gebang2 sket..hehe..

    bawak pinggan satu set ngan cawan n piring skali yer..buh dalam kotak n bungkus elok2...sng nak guna raya karang.hahaha

    ReplyDelete
  12. @Sheila Shafeareen
    kalau ikan terubok masin tu selain goreng garing sedap gak masak ngan nenas..aduhhhh!!

    ReplyDelete
  13. aarrgghhhh....meleleh air liur aku nengok terubuk kau tu sue.....
    mengeliurkan betoiiii...
    rasa nak menitik2 jerk air liur aku ni......hu..hu...

    macam mana sue acara menarik tulang terubuk...he..he..
    tergelak aku kau kata leher terubuk....
    klu ayah aku...dia kata pegang ekoq ngan kepala terubuk...muahahaha

    hhmm...tulang terubuk tu tak bersepah2 kan...
    aku klu mengadap terubuk ni...
    perrhhhh.....maunya sampai licin terubuk tu....

    ReplyDelete
  14. aduishhh... x suka makan terubuk... tapi kalau adapat seekor orang bagi kita layan aje... pos sini sekor sue...

    ReplyDelete
  15. @atie @ ejay
    haha..bisnes ikan terubuk?lambat sket laa atie..tunggu akak jadi nelayan berhemah kot.haha..
    mmg sedap kn terubok fresh nih..kat kuching nun lg laa banyaknya

    ReplyDelete
  16. @izahdaut
    ayam je ke ada kat sana?dah laa ayam,frozen lak tu kan?hehe..x membantu betul statement aku nih.haha.. meh laa jenguk2 sarawak nih..kite gi mancing nak?yo2 oo jek aku nih kn

    ReplyDelete
  17. "dah bertahun tak makan ikan terubuk..sbb trauma tercekik tulang..tp dulu akk kalau siang ikan ni selalu rentap2 dulu kasi bunyi prakkk gitu...tp yg geram boleh tercekik juga,terus sampai skrg tak penah beli ikan ni lagi.."

    ReplyDelete
  18. @Mas
    takpe laa mas kalo nak menitik pun..yg kena pun kibod ko jugak kan..kikiki..ader2 jer mas nehh..tp mmg sedap kan kannn...

    ReplyDelete
  19. @Cheq Sue
    Lor kenapa x suke terubuk lak tuu?ada sejarah ke?hehe..pos ekor je ke?:P

    ReplyDelete
  20. salam hasue.... mmg jeles ni....iiii geram nya....nampak sgt sedap...tp ikan ni mmg sedap walaupun byk tulang....kena hati2 je makan tu...bila dpt merasa yg fresh ni huhuhu...

    ReplyDelete
  21. @Piasara
    Nih kire fobia laa nih yer kak..hehe..kena hati2 sket laa kan..saya makan picit2 gak sebelum makannya...kot2 ada tulang tersembunyi.hehe..tp terubuk nih bahagian atas jer byk tulang..perut dier sng nak mkn..tulang pjg2 situ sng nak buang

    ReplyDelete
  22. @lina
    w'kumsalam..sila2 laa jamu mate..mmg sedap2x..ratah gitu jer mmg best.hehe...saje je kan :D

    ReplyDelete
  23. terubuk sedap, tp byk tulang...laki aku mmg x mkn terubuk ni kecuali trubuk masen... hihi..sue, aku x phm pasal tulang tersusun tu? ape maksudnye??/ maknenya klo mkn x de tulang ke? atau tulang bekumpul satu tmpat ??

    ReplyDelete
  24. ikan segar? aku kurang pasti..kena rasa dulu baru aku tau..kekekee

    ReplyDelete
  25. ikan terubuk ni aku berani makan kat bahagian perut jer... baahagian lain takut cekik tulang. malas pun nak buang tulang. akhir kata.. ikan ni memang tak pernah teringin nak try masak. tapi tgk tips tulang tak bersepah...hehehe.. boleh try ler lain kali

    ReplyDelete
  26. @nOOrsha
    terubok masin tu mesti ko goreng garing2 pastu sng nak makan ngan tulang2 keciknya skali kan?hehe..

    tulang tersusun tu maksud dier,kan ke tulang ikan terubuk ni bahagian belakang(atas) ikan ni ada yang ke kiri ada yang ke kanan..jadi bila ditarik tu kan,tulang tu lurus laa jadinya,x berselerak sangat..bukan takde tulang,cuma nak makan tu x laa susah sangat nak pilih antara isi ngan tulangnya..kire satu hala jer gitu..hehe.. kire memudahkan kerja2 memakannya laa..berbanding tak ditarik..ko paham tak nih?heee :D
    kalo tak paham meh aku tarik tulang ko lak bg sng nak paham.ekeke

    ReplyDelete
  27. @Anna Qawina
    cer rasa..cer rasa..sana takde ke?ko kukus ikan masin jelah..sedap gak apa..serius ni.hehe..tp cuci dulu ler

    ReplyDelete
  28. Assalam sue, ini mesti sedap bangat ni, dah buat menu ulangan dah ni, mmg sedapkan kalo ikan yg segar, terasa manis2 isi ikan tu, tambahan pulak kukus gini.

    nnt kalo ke pasar nak kena beli lah sekor yg tecik teringin lah nak cubanya. Tq sue kongsi resipi kat sini..eh tak bercadang nak letak resipi kat MYR ke.nn t senang nk cari

    ReplyDelete
  29. Ermmmm...cedapnyer....Boleh buat nii, salah satu hidangan blan posa . Memang terliur ngak. Thanks Hasue.

    ReplyDelete
  30. as-salam
    suka dgn lauk yg kukus macam ni..nnpk sedap resepi ni..tapi takut mkn ikan terubok ni, banyak tulang!!blh gantikan dengan ikan lain kan...?

    ReplyDelete
  31. salam perkenalan kak hasue,
    selama ni cuma bc senyap2 je blog akak ni..try resepi pun senyap2..hehe..tp bl npk terubuk ni,rs nak komen plak..ngeee..tgk ikn ni teringat plak kat mummy&daddy sy.klu nak wat laksa johor,mesti guna ikan terubuk.dia bakar amek isinya..dia xnak ikan lain..x ummpph kata daddy.tp nti dia sorg2 la buang tulangnye...hehe..kami tukg mkn jek..

    ReplyDelete
  32. seriau jer nak makan terubuk kes banyak tulang tu sue.. sue tolong perisikan utk akak boleh kan.. sue comel kan.. hehe

    k.nor :)

    ReplyDelete
  33. oh tidak sedapnya hasue ikan terubuk.. ita suka tapi jepun ikan ni tak singgah le tak de juai.. orang jepun tak makan ikan banyak tulang..:P balik msia kena cari ni ikan terubuk..:)

    ReplyDelete
  34. @Kak Rosaliza
    waalaikumussalam..

    mmg sedap kan..ikan2 yg byk tulang la yg sedap..biasa la benda sedap susah nak dpt..haha
    kat sana sng nak dpt gak ye kak ikan terubuk nih?hehe..insyaallah kak nanti kalo berkesempatn akan tepek kat myr..tq kak

    ReplyDelete
  35. @ady
    waalaikumussalam..
    Boleh..saya biasa juga kukus ikan lain seperti siakap,kerapu,bawal dan sbgnya...rasanya sesuai jer nak kukus dgn apa jua jns ikan..tq

    ReplyDelete
  36. @ain nazathul
    salam perkenalan ain..
    ni sorang lagi yang suka main sorok2 yer..hehe..
    woh,sedap yer wat laksa johor?memang gigih laa ur daddy tu nak membuatnya..salute2.. tp mesti berbaloi2 jer kan..

    p/s:akak x pnh lg merasa laksa johor..muehehe

    ReplyDelete
  37. @K.Nor
    Awat tak suruh kunyahkan sekali jer terus kak nor?senang tinggal nak telan jer lg..hahaha..

    sian dier jd cik anon sementara.hihihi (ijah bg nama tu);P

    ReplyDelete
  38. @Erani Zuhran Mohd Nor
    Eh sorii..x lepas rupanya komen td..sangkut je.huhu..

    begitulah saya pada mulanya..x pernah teringin nak masak sebab imejin tulangnya tu..tapiiii bila dah masak n makan..menyesal sebab tak masak dari dulu lg..
    akhir kata,silalah cuba sendiri..kot2 menyesal macam saya juga.haha..sedapp !

    ReplyDelete
  39. @Juwita Jamaludin
    tu laa..diorg sana nak makan ikan mentah sng kalo guna yg x bertulang kan ita.ehehe..tp kalo buat umai agak2 org jepun makan x?ehe

    ReplyDelete
  40. Hai sue.. Lama akk x brtndg ke sini.. Paham2 je la ye Sue.. Tu maknanya tgh marah Kt line Internet la tu..hihi..
    Menangis akk tgk ikan ko ni sue.. Fresh lak tu... Nak!!

    ReplyDelete
  41. Aku terpengsann di pagi hari....>_<..hahaha..

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum...nk tnye..aritu sy g kuching..bli la dua ekor ikan terubuk fresh yg xmasin...tp, dsbabkn sy nk bwk blk ikan tu neik flite blk kk sabah, jd sy suoh org tu buang perut die siap2...nk tnye..klou dh buang perut dh siang sume, buleh lg x nk wt yg tarik ikan tu? aritu dh msak sekor, tp xtarik pon..adeii..jenuhnya nk mkn..tp sdap..huhuu

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^