Thursday, May 19, 2011

Resepi: Bingka Labu

Tak berbijan laa bingka aku nih.. aku lupa ke,takde stok bijan? Cuba teka..eheee..
Bingka nih kejap jer laris..sungguh ku tak sangka.. sebiji labu yang dibeli beratnya dalam 1kg setengah tu bingka ni aje laa yang sempat dikuihkan..tu pun aku ingat nak buat lagi aritu.sebab tu tak ambil gambar beria sangat.. rupanya,tak sempat jadi kuih lagi dah..masak jadi sayur jer..huhu..

Aku buat aritu dah ni..kan aku dah kata banyak entri tertunggak..saja je bermalas2an dengan tenet kuye2 nih haa...jadi mintak mahap sangat2 kalau belum terbalas kunjungan n komen korang yer. Aku ada gak sempat baca entri orang cuma malas nak refresh banyak kali nak ngomen je..kalau korang pernah merasa tenet yang slow amat gini,pasti korang akan mengerti..*sambil baling batu ke tengah kolam..cam orang frust..hehe

Jom tengok resepi mudah ni..resepi mudah yang dipermudahkan lagi..hehe biasalah,orang tak berapa rajin cam aku nih nak yang mudah aje

Resepi asal daripada Mat Gebu, pastu aku ubahsuai ayat supaya senang nak rujuk lain kali lak..nak tengok resepi asal sila klik link yang diberi ye..Terima kasih pada CMG,kak zana n izahdaut..boleh tgk bingka labu mereka kat link yang diberi.

Dulu dah pernah buat sekali..tapi tak amik gamba pun..nih aku buat satu adunan terus..tu pun kejap je abis ko..hantu labu ke apa kat umah ni..heh..sedapp laa tu maknanya.. :)
Ramai juga blogger2 masakan lain yang dah mencuba kan...

BINGKA LABU
Resepi: cik mat gebu@ myR
sumber: Kak Zana n Izahdaut

Bahan-bahan

5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (mat guna santan kotak)-hasue guna 200ml pati santan+100ml susu sejat
200 g tepung gandum
180 g gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus.

Cara:
  1. Masukkan semua bahan2 ke dalam blender kecuali air. Kisar sehingga halus.
  2. Tuang ke dalam bekas dan tambahkan air,kacau sebati menggunakan hand whisk.
  3. Panaskan oven pada suhu 180c,tapiskan adunan ke dalam loyang yang sudah di sapu minyak masak..tabur bijan di atasnya.
  4. Bakar selama 50 minit atau sehingga garing di atasnya.
nota biru: Saya menggunakan labu yang halus uratnya jadi ia tidak mengambil masa yang lama untuk dikukus
Sedap..lembut..lemak2 manis gitu..selamat mencuba.. :)

11 comments:

  1. x de bijan pun x pe..sbb nampaknya sungguh melazatkan..nyum2...

    ReplyDelete
  2. Dah lama nak buat resepi guna labu ni, tp tiap kali gi pasar tani HB cakap aasyik tak de je. .....huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. ko tak bako sampai ada kerak ke atas tu sue.. sedap kan kan... memang berbaloi baloi buat kuih ni

    ReplyDelete
  4. eh nak nambah... aku slalu baca aje apa yg ko membebel ni sue, tapi hari tang laksa sarwak tu, aku memang hold lama dah blog ko masa tu,kire nak baca time aku free sikit. pastu anak aku sebuk nak masuk utube abc nya tu. jadinya daripada apa apa yg terjadi baik aku bagi komen dulu. sebab biasanya kalau dia tengok utube tah apa apa aje dia tekan. sampai ter off pun ada lappy aku.. huh.. kanak2 itu.. hehe.. sorii

    ReplyDelete
  5. sue..aku pun plan nak buat bingka labu ni..
    baru jerk beli labu semalam.....
    rasa bingka kau dulu la...

    ReplyDelete
  6. Assalam sue...nmpk pun sedap apatah lagi org yg merasanya...lembut je nmpk tu sue..ari tu ada lah labu umah akk..tapi tak jumpa lak resepi, alih2 buat donut labu je hehe

    eh sue dah tak tanam pkk labu gergasi lagi ke..suka tgk besar2

    ReplyDelete
  7. tun x suka bijan, so kalau ada pun mmg xletak.. hihi..

    ReplyDelete
  8. As'salam hasue

    boleh mintak sikit tak? kalau tinggal sikit makan kan tuk k.ct jer segigit.. hahahaha

    bingka labu ni memang sedap, lembut jer kan sue :D

    ReplyDelete
  9. salam sis..org yg nk copy paste resepi ni..lagi simple lagi ramai la yg nk follow..psl senang..ni ana nk request biskut almond london pulak..boleh ker?? ngeee

    ReplyDelete
  10. Suuuuuueeee.....alalala...nampak sedapnyaaaa....huk alaahhh..kena pi cari labu la dulu....labu o labu..di mana ko bersembunyi...hehe

    ReplyDelete
  11. haaa..kita pun wat semalam..tapi terlembek sebab tersilap ..lebih air kot..hehehehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^