Bukan nak riak atau show off tau..tapi hanya suka2 nak berkongsi aktiviti sampingan kitorang eh..encik suami aku nih jer..kot2 ada tu yang ingat kitorang asyik makan udang galah jer ke,kan..takde laa asyik menu udang aje kat umah ni..cuma udang ni senang nak sedap..tu yang selalu kongsi menu kat sini..haha..
Sebenarnya memancing ke laut nih hobi encik suamiku itu..baru semenjak tahun lepas ler bergiat nih..aku kan,kalo handbag mobile nih dah beso karang teringin jugak nak ngikut ke laut nun..pehh,mesti beshh!Terbayang dah joran biru aku tu tersengguk2 bila tali pancingnya ditarik2 si ikan2..uiii..bestnyerrr...!!!errr..ada ke orang nak ajak kan..huu
Ni laa hasil setelah dibahagi 9 bahagian..maksudnya jumlah keseluruhan adalah yang kat atas ni didarab 9..hehe..lebih kurang la,kan..
Ini ikan kerapu kan..sedap ni dimasak sweet sour,kukus..siakap pun ada,tapi tak terinterprem lak..selain tu ada ikan merah,putih..sebenarnya amik gambo pun laju2 jer ni..tak sempat posing banyak gaya..takpelah kan,janji ado yo.. :)
Nih antara ikan terbesar dalam box tu..ikan apa yer..ada je dibagitahu semalam...banyak makan sup semut berempah agaknya,tu yang lupa.heee..ni kalo masak sweet sour yang terus lebur sekor manakan muat kualiku yang comel itu..ahak
Nak tengok ikan special tak?Special laa bagi aku sebab sebelum nih tengok kat pasar jer..hee
Nak tengok ikan special tak?Special laa bagi aku sebab sebelum nih tengok kat pasar jer..hee
Ni laa ikan yang aku katakan ikan special tu....aku diberitahu nama ikan ni adalah Ikan Kerapu Strawberi..harga sekarang dah murah sket..Rm35 sekilo..adakalanya Rm40 sekilo.. Kat tempat korang jual berapa ye?Lagi murah ke,lagi mahal?
Yang kat atas ni adalah 2kilo..cuak jugak nak masak apa kan ikan spesel gini kann..buat ikan masin kang cam tak sesuai lak.heh...panik jap..huhu
Tak penah merasa lagi ni,jakun sket..korang tahu tak rasa dier?cer citer,cer citer!Tapi mengikut imaginasi dan ilustrasi aku mesti rasa dia tak jauh ngan kerapu biasa kot..cuma dia cantik jer luaran..haha..memandai jek..
Yang kat atas ni adalah 2kilo..cuak jugak nak masak apa kan ikan spesel gini kann..buat ikan masin kang cam tak sesuai lak.heh...panik jap..huhu
Tak penah merasa lagi ni,jakun sket..korang tahu tak rasa dier?cer citer,cer citer!Tapi mengikut imaginasi dan ilustrasi aku mesti rasa dia tak jauh ngan kerapu biasa kot..cuma dia cantik jer luaran..haha..memandai jek..
Tengok tuuu..kulitnya seakan warna n bintik strawberi tu yang penyebab ia diberi nama jolokan sebegitu agaknya..kannn..bukan ler sebab rasanya macam strawberi..agaknya la..kalau ada nama lain meh laa bagitau!
Jom tengok ikan 'cantik' lak ..jeng jeng!!
Jom tengok ikan 'cantik' lak ..jeng jeng!!
Tuuuu..tuu...nampak tak? Nampak tak kecantikan yang dimiliki ikan nih..natural beauty tu...anak aku kata ikan ni jongang..haihhh,buat susah hati aku jer pikir nak masak apa ngan ikan nih..iskh..tapi takkan nak buang lak kan..Cik abang aku kata nama ikan ni Ikan Ayam laut..aku dah suruh ulang banyak kali nama ikan ni takut silap dengar..hahaha..kot2 ada nama lain tak tau lak..
Tak jelas ke?meh close up sket..
Tak jelas ke?meh close up sket..
Seakan-akan ada bulu mata lentik pakai mascara..bibir tebal pakai gincu you..pipi kuning pakai blusher..memang melaram habis..kalo ternak akuarium mesti cantik kan?
Errr..aku first time tengok ikan nih,korang bagaimana?
Errr..aku first time tengok ikan nih,korang bagaimana?
waah seronok tu sue.. dpt tgkap ikan byk... x yah p beli lg kan... mmg puas ati..
ReplyDeletenganga mulut je aku nengok..
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletememang seronok je kak..tu lom ikut ke laut skali tuu..hehe
kak sue.. tu laa ikan jebong yg tun wat kari aritu... ikan jebong @ ikan ayam laut. isi dia pejal. kalau nk masak kene struggle buang kulit dia yg keras kejung tu. biasa org bakar, wat kari atau sup. kalau bakar xyah buang kulit dia..
ReplyDeletebestnyer dpt dpt ikan. kalau jual semua tu sure beratus kan.. huhu
@izahdaut
ReplyDeleteko kenapa mek?konfius aku jap..hehe
@tun_telani
ReplyDeleteLaaaaaaa...ni ke ikan jebong??akak baru penah nampak nih tun..ke sebelum nih x perasan kecantikan dier..hehe.. sedap ke tun?isi x keras ke?tapi sisik dier mmg keras sket kan..
kalau jual?agaknya laa tun..setakat ni x pnh jual lg..org kat sini x pandang pun kot..haha..masing2 suka kelaut kalo yg suka mancing tu
bestnya. rezeki anak2 Sue
ReplyDeleteBestnya Sue dapat ikan fresh2 cam ni...masak apa pun sedapkan...:)
ReplyDeletekak sue, hehe.. bibir angelina jolie tuu.. hihi.. isi dia pejal, x mcm ikan biasa. tu yg org panggil ayam laut kot. kulit dia tu mmg susah betol nk buang. lg keras dr cencaru. tp kalau masak dgn kulit2, mmg susah nk mkn sbb nnti sisik dia msk dlm kuah.
ReplyDeletemak ai byk nye ikan.dulu masa ayah kita kelaut ada gak jumpa mcm2 rupa ikan tapi tak pernah lagi jumpa ikan yg pakai maskara,lipstik dgn blusher ni agak2 apa rasanyanya?tak pun ikan ni sesat dari dunia nemo kot
ReplyDeletehasue.. banyaknya ikan.. comel2 semua warna2nya.. ihiks.. puas la lepas ni makan ikan yek.. fresh plak tu
ReplyDeletemkn kat sabah kerapu strwberry tu, 2 ekor rm700+! tkejut tp nasib la bkn kite yg bayar :)
ReplyDeletekak sue! sy pnah ikut kawan gi mancing.diorg bukan main lagi sebuk duk pgang batang kail.tp yg kite ni plak sebuk krohhh2 je dlm bot.tp mmg seronok bila dpt ikan tu..
ReplyDeletedik.. ikan jebong tu sedap masak kari.. pergh.. terangkt kalu masa fresh2 tu.. nk siang kulit dia senang aje.. potong ekor dia pendek2 then tarik je kulit2 dia sampai abis.. akak suka sgt ikan ni.. nnti wat kari eh.. huhu.. sedapppp...
ReplyDeleteAssalam sue..mcm2 pesen ikan suka tgk..ikan ayam tu akk pernah mkn, tp rupa paras dia tak pernah tgk pulak...nak msk kena buang dulu kulit dia, dan isinya mmg sedap rasa mcm isi ayam. tapi dh lama tak beli ikan tu.
ReplyDeletemurah rezeki...best mkn ikn fresh2 gitu, penuh la esbox