Jom cuci mata tengok kek ni ha..kalau sakit mata gi pakai spek ek..
Sebab tak berapa rajin nak keluarkan pengukus dari gobok tu..kite buat jelah kek bakar eh.. walaupun kat umah nih kek bakar tak secepat kek kukus nak abis..hehe..
Resepi nih dah bertahun duk dalam simpanan lepas cubaan pertama macam kering sket jadi aku alter sket laa nak bagi sedikit lembap..
Nama kemain vogue lagi kan tapi rasa tu sama jer cam kek2 bakar biasa yang lain. bahan2 pun guna bahan asas membuat kek jer.. sesuai laa untuk hidangan minum petang atau sarapan pagi... :)
Sedap jer makan kek ngan teh o panas..
Eh!Malam tadi dah tengok dah cerita 'sini ada hantu' tu..tapi tak berapa ngeri laa citer tu. Hantu pun muncul di saat yang dijangka jer..hantu dia pulak macam dah biasa jer tengok(bukan real la,kat tv gak)..pastu buat muzik nak takut2kan penonton.. ada laa jugak terkejut sekali dua sebab muzik tetiba kuat(kot?)
Kira aku ni berani laa kot banding mereka yang takut sangat tengok cerita tu..ke sebab malam tadi tu hubby dah siap2 duk sebelah temankan aku tengok?ahak
Ni kalau ada hantu2 baca blog aku nih jangan laa kate aku takbur pulak pastu nekad nak takut2kan aku kang ek.. aku nih mengulas cerita jer mengikut pendapat aku..ehee.. siap perasan tu,ada hantu bace blog dia.. yerlaa..kite mana tahu zaman sekarang hantu pun nak jadik blogger kan..muehehee..tadi kate taknak citer banyak..adehh
Kira aku ni berani laa kot banding mereka yang takut sangat tengok cerita tu..ke sebab malam tadi tu hubby dah siap2 duk sebelah temankan aku tengok?ahak
Ni kalau ada hantu2 baca blog aku nih jangan laa kate aku takbur pulak pastu nekad nak takut2kan aku kang ek.. aku nih mengulas cerita jer mengikut pendapat aku..ehee.. siap perasan tu,ada hantu bace blog dia.. yerlaa..kite mana tahu zaman sekarang hantu pun nak jadik blogger kan..muehehee..tadi kate taknak citer banyak..adehh
Tripana Marble Cake >> HaSue
Bahan2:
- 250 mentega
- 190 gula halus
- 5 biji telur gred B
- 200g tepung gandum*
- 1 sudu teh serbuk penaik*
- 1 sudu kecik esen vanilla
- 1/4 cawan susu tepung*
- 1/8 cawan susu cair
- Pewarna merah, hijau, coklat emulco secukupnya
- Panaskan oven pada suhu 175c. Sapu mentega pada loyang lapikkan dengan baking paper. Ayak bersama bahan2 bertanda *
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang/gebu.
- Masukkan telur satu persatu dan masukkan pula bahan2 yang sudah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
- Campurkan esen vanilla dan gaul sebati lagi.
- Bahagikan kepada 4 bahagian-warnakan hijau,merah,coklat dan tanpa pewarna
- Tuang adunan berselang seli untuk menghasilkan marble.
- Bakar pada suhu 175c selama 50-55 minit bergantung kepada jenis oven
Kalau suka boleh jer letak perisa bagi setiap warna...yang ni versi orang tak berapa rajin memang gini laa haa...heh :P
Sebenarnya hari ni rasa cam kebizian entah apa2 jer...semalam patut laa rasa serba tak kena rupanya due baby harus pergi klinik...aku ni memang dasar lupa jer nak cek kad klinik baby nih..selalu misi kat klinik yang remind..haha..sabar jelaa kan.. apa2pun mekasih laa buat misi yang baik hati tu.. ngeee... :D
*terliur*
ReplyDeleteKek Marble mmg kegemaran kami seisi keluarga...*cam ayat iklan*
takmo tengok.takmo tengok..sambil tutup mata..tapi ada hati ambik resepi....
ReplyDeletebab marble ni akak selalu fail tapi di sebabkan semangat cipon masih ada tetap takmo putus asa..akan akak memarble sampai jadi..huhu
Sue, nampak sungguh moist laaahh..ni yg suka nih! Nak buat laa...Adunan tu Sue guna loyang berapa inci eh?
ReplyDeletekak sue.. teringat zaman kecik2 dulu mama selalu buat kek camni.. xtau la resepi dia sama ke x, tp rupa dh sama dah.. hihi
ReplyDeletecunnyerrrrrrrrrr... kalau kita buat ni mesti tak dpt corak mcm tu punya...
ReplyDeleteAssalam Sue..sedapnya kek marble, comel lak tu, kalo dapat sepotong dua lagiii sedap sue...
ReplyDeletedah cucuk ke zhariff, berapa kg dah. kalo tmpat akk ni mmg kena ikut tarikh n time yg di beri misi tu, kalo tak bising je lah misi tu
ngapa tripana weh?aku ingat tadi mmg letak banana namanya tripana..mcm kek marble trio cmg tu gak ek rasa dia?aku tengok lebih kurang kek lapis aku buat semalam tu jugak la..hihi..
ReplyDeletepss citer antu tu tak best sangat ye..sapa kata kat aku best ek bebaru neh..pok kepala mek sue...
cicah ngan air kopi sedap tau...
ReplyDeletecantik wehh kek marble kau ni sue..
ReplyDeletenanti2 aku nak try gak la..he..he..
wah menarikla su..nampak moist suka colour yg cun tu...:)
ReplyDeleteAssalamualaikum HaSue...
ReplyDeleteCantik3 terpusing2 warna kek tu yang nampak menarik...
@TopsyTurvyMum
ReplyDeleteboleh jadi duta mentega cap kapal
@~K Ham~
ReplyDeletentah2 beras ngan nasik pun akak xleh beza kan?ekeke..mcm2 la kak ham neh
@anymz
ReplyDeleteaik kak..siap tutup mata tu..huhuu..xpe kak,pelan2 kayuh :)
@Ummi
ReplyDeleteguna loyang 4 1/2 x 8 1/2inch kak..tp rasanya guna loyang 8x8 pun ok lg sbb ni pun tinggi jek kejadiannya
@tun_telani
ReplyDeletegi tanya mak lekas..pastu terus buat yer..oooppss!lupa lak org tu lum angkut oven dr kedai lg. :P
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletemesti dapatnyer kak..kalo kena gayanya..ni pun corak ntah apa2 yg kuar tu
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikummussalam kak..sedap kak..mai laa,ada lg nih..hehe
dah kak..tp berat naik sikit je..baru 6.5kg.. misi kat sini baik ati dr sana kot..hahaha
@izahdaut
ReplyDeleteaku tak tau ler dah nama kek nih tripana..hehe..
kek cmg tu aku x try lg la..tp kalo bhn2 lebih krg jer mmg x lari la dr rasa kek bakar kn.. :D
aku ade kate best ek?tu aku kate yg org kate..best..aku lum tgk lg jadi aku kate la apa yg org kate..ahaha
@Watie Rose
ReplyDeletenyummm2
@Mas
ReplyDeleterajin je ko nih mas..baik ko bisnes je trus..hehe
@Nieza
ReplyDeletesuke ek..ni nak sepotong ke ni?hehe
@LinRosly
ReplyDeletewaalaikummussalam..
tu la..sibbaik x terpeleot kak..ehehe..tq eh kak
"bak mai sepotong.ehh tak cukup lak sepotong,bak mai semua lah..akak ni oven dah ko,nak buat kek kukus pun maleh..sbb bhn2 nk buat kek dh out of stok..tengok jer lah.."
ReplyDelete