Kalau belum,meh jamu mata dengan kek yang aku cilok resepinya dari umah teruna sedenak yang makin pemes sekarang nih..baru2 nih dah muncul dalam 1 tube haa..tu laa 1st time aku tengok 1tube..semata2 nak tengok Mat Gebu secara live ko..haha..
Kalau nak tengok gak sila ke SINI(klik)
Apa yang menarik minat aku nak mencuba kek nih adalah bila CMG kata kek nih antara kek paling sedap dia pernah makan..ops..pembetulan..palinggggggggggggg sedap pernah dia makan..haa..tengok panjang 'paling' tu berapa harkat? Manakan semangat melebihi paras normal je bila membaca komen sebegitu,lepas baca jer entri dia tadi terus je godek2.. pastu dah masak,terus potong kes tak sabar nak rasa..hahah
Tengok2!nih potong panas2 memang meleleh jer laa.. dapat amik gambar dengan kek sepotong ni jer..tengok bakinya td anak aku si yana dah tolong 'potong2'kan..naya kek aku luka2 dicincangnya ngan sudu..sibbaik masih elok dimakan..huhu..
Lepas tu tunggu cik abang balik dulu baru tau sedap ke tidak..kalau aku,memang sedap laa sebab ada inti kastad tu wehh..tau tak aku buat filling kastad tu sekali ganda..dah dapat bayangkan itulah penyedap kek tu nanti..hasilnya memang best!
Bila cik abang balik..tengok ada kek atas meja,tanpa disuruh dia pun rasa..tanpa ditanya dia pun berkata..."wahhh..sedapnyaa..sedap!sedap!lain kali buat lagi gini..jangan ubah apa2 tau"
Baru nak cakap yang aku gantikan marjerin jer sebab nak test power jer dulu..next time maybe nak guna mentega..tapi dia ulang gak kate,jangan ubah apa2..dah sedap elok dah tu..adeh.. makan dengan filling kastard tu memang sedap sangat kata beliau..
Huh!Jarang tau..encik suamiku itu suka kek yang bakar gini..nih boleh tersuka sangat pulak sebab ada filling kastard tu..
Terima kasih la buat Mat Gebu yang rekomen resepi nih dan empunya asal resepi Kak Ida
Custard TeaCake
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
Assalamualaikum Hasue, Lamak haihh kamek sik singgah ke blog ktk. Nangga Custard TeaCake ktk ya, rasa maok polah juak rasa... Maok kmk coba juak kelak :)
ReplyDeleteassalam sue..tak sempat nk rasa tpg pelita sue dh hidangkan kek...
ReplyDeletenampak sedap sangattgh meleleh gitu...mesti di cuba ni sue...mekasih panjangkan resipi kat umah biru ni
alaaa sue.. dah pintas akak dulu la ya.. tak sempat la buat arini.. nak perabis mapin dulu huhu
ReplyDeleteAsslmkm Sue cayang. Tak nampak pulak Mat Gebu tayang kek tu kemarin sbb kita demam cuti sakit. Nasib ler Sue buat arini, sempat ler kita merasa tapi dah abis licin gak... nak buat malam ni gak lah...ya ke...hehe
ReplyDeleteamboiii..cepatnya buat....
ReplyDeleteaku baru cadang nak buat esok..he..he..
sedappp yer sue, untuk aku ada lagi tak....
yuhuuu..
ReplyDeletedah keluar dah kek nyaa..
ngencess
nak kena cari aura lagik ni..malas tul nak mengekek lagi..
tapi sebab leleh leleh tu memanggil manggil lah..
maok juak molah kek tok. kmk pun nk cuba makey marjerin jak sb butter dh tinggal 50g ..ngeee..
ReplyDeletesue, nang gerenti nyaman ndak oo..anak kmk mun nanggar kastard ya alu mkn benda ya jak..hehe
salam sue
ReplyDeletekak baru lihat kat dapo mat tup2 sue dah buat tahniah lah cepat tol...meleleh la air liuq jer la tgok hehe.. siada mood ..
Sedapp kan, saya buat dalam bekas kecik tinggi..kalau bekas besar nanti leper sangat, kecuali kita doublekan resipi dia..
ReplyDeleteKalau cik abg dah kata sedap..dah semestinya sedappppp sangatt...kita pun tak sabar nak wat...
ReplyDeletefuyyooo.. pantas btol! baru je nengok CMG buat, alikg2 dh ada kt sini.. terliur jugak, memandangkan xde oven, tun nk bantai kukus. x kira! nk wat jugak!
ReplyDeleteHuiyo kaksue,cpatnya kek nih dah berdezup ke sarawak,baru jer nengok smlm,duk leleh2 kat sedenak,sedap yer akak,ishk meh la nak rasa sepotong,kita tukar ngan pizza nak..ngee..
ReplyDeletelaju betol sue...dah buat pun...kalau dh ramai kat sedap tuh..mmg sahih la sedapkan..
ReplyDeleteakak nk tnya neh..kalau mcm tak abes makan..kena simpan dlm fridge ke sue? sbb kan ada kastad tuh..atau letak luar pd suhu bilik pun ok?
sedapnya kek. tgk jer dah meleleh air liur... akan dismpan rapi sehingga tahap RAJIN sampai maksima.
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteWajib masuk list ni. Rugiii sapa yang tak try. Kalau ada sapa2 yang nak buat dalam masa terdekat ni bagitau ye. Nak tumpang barang sepotong dua.
salam..baca hasue tulis..dah terbayang kesedapannya..haruskah akak memberanikan diri mencubanya????
ReplyDeletesue, kiter pun dah buat td..:)
ReplyDeletebetul ke sedap....nanti nak try juga lah
ReplyDeletesemalam pun tgk di blog cik mat...terasa2 mcm nak cuba * sedap sgt ke tu, nanti nak cuba baru leh kata sedap tak kat anak tekak...heheh*
ReplyDeletesalam sue...wah cpt tul die buat kek nih..akak baru berkira kira nak habiskan stok tepung custard...tup tup tup sue dah buat dah...
ReplyDelete@Fizalinolie
ReplyDeletew'kumsalam..mesti ktk gago jak tek eh..hehe..nang nyaman jak tang ada kastad ya nak..try laa kelak da masa ;)
@Kak Rosaliza
ReplyDeletew'kumsalam kak..
harus cuba tu..tu meleleh sbb potong masa masih pns kak..hihi
@K.Nor
ReplyDeletemmg tak sabar n sgguh teruja nak try la kak..best jek hb suke banget!siap suh wat lagi..tang filling kastad tu...beliau amat suke
@HomeKreation
ReplyDeletewaalaikumussalam..hehe..dia post mlm kalo x silap..sy pun baru nmpk subuh2 smlm..haha..tu yg excited jek.ngeee..along dah try ke?
@Mas
ReplyDeletenanti ko buat lebih yer mas..aku nyer dah abis laa..kalo rajin nanti nak buat lg..
@izahdaut
ReplyDeleteko mmg harus cuba..tang kastad meleleh tu laa penyedap n pelengkap rasa kek nih taw
@DJ Dayang
ReplyDeleteya lah..dah marjerin pun nang nyaman jak..pa gik mun butter..tapi tok lebih kpd fillingnya ya tek nyuroh kek ya nyaman dimakan gik..hehe..
@ilahjy
ReplyDeletew'kumsalam..mmg best mama..nanti ada masa leh laa try.. ;)
@Mat Gebu
ReplyDeletehaha..tu la pasal..smlm nak guna loyang kecik tp ter gris gak loyang besa sikit..jadi belasah aje..pas ni nak guna loyang kecik atau doublekan aje adunan..huhu..tq eh share resepi nih..pasnih carik lg yg sdp2 n promote kat kitorg..ekeke
Nazrah Bakery:
ReplyDeletea'aa..tu laa,tunggu cik abe komen dulu baru leh publish..hehe..dier mmg komen lurus2 je..xde nak amik2 ati punyer..huhu
@tun_telani
ReplyDeletehaha..bantai jgn x bantai..nanti nak tgk jugak hasil kukus nih camner..hihi
@Zaliedana
ReplyDeletehaaa..kejap lagi mesti sampai ke penang nih kang..ekeke..
@Mak Qis
ReplyDeletemmg sedap mkn dgn filling kastad tu kak..
kalau x abis simpan dalam peti sejuk,yg sy buat nih x sempat pun sbb dah abis..huhu..makan bersudu gitu..best jek!
@Erani Zuhran Mohd Nor
ReplyDeletenanti dah rajin thp maksima tu,rajin2 laa anta ke sini juga yek..hehe
@Kak Sam
ReplyDeletewaalaikumussalam..kalo kak sam buat pun jgn lupa bgtau yer..hihi
@suri solehah
ReplyDeletew'kumsalam kak.. oh,harus...harus..hehe
@Bee
ReplyDeletedah tgk dah kak..akak punye lg cun!sedap kan!
@Wanieyra
ReplyDeletekena cuba sendiri laa ira..kang dgr komen org je mana puas hati kan..hehe
@Watie Rose
ReplyDeletehaha..begitulah persoalan di hati sy juga..smpai smgt je nak try terus..hihi..
@Ezadlieza
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..apa tunggu lagi?hehee...nanti anta ke sini yer..sepotong dua ke..ngeee
Salam..rasa2nya kek ni boleh tak guna mould silicone yg kecik tu, yg slalu buat cupcake tu?
ReplyDelete@nabila
ReplyDeletewaalaikumussalam.. rasanya boleh jer sebab adunan pun tak banyak..boleh laa buat utk beberapa cuppies kan..cuppies versi berinti kastad..stepnya tu ikut step sama gak