Tuesday, March 22, 2011

Resepi: Custard TeaCake - kek yang Mat Gebu kata sedap?

Selamat petang semua..dah minum petang ke belum nih?
Kalau belum,meh jamu mata dengan kek yang aku cilok resepinya dari umah teruna sedenak yang makin pemes sekarang nih..baru2 nih dah muncul dalam 1 tube haa..tu laa 1st time aku tengok 1tube..semata2 nak tengok Mat Gebu secara live ko..haha..
Kalau nak tengok gak sila ke SINI(klik)

Apa yang menarik minat aku nak mencuba kek nih adalah bila CMG kata kek nih antara kek paling sedap dia pernah makan..ops..pembetulan..palinggggggggggggg sedap pernah dia makan..haa..tengok panjang 'paling' tu berapa harkat? Manakan semangat melebihi paras normal je bila membaca komen sebegitu,lepas baca jer entri dia tadi terus je godek2.. pastu dah masak,terus potong kes tak sabar nak rasa..hahah

Tengok2!nih potong panas2 memang meleleh jer laa.. dapat amik gambar dengan kek sepotong ni jer..tengok bakinya td anak aku si yana dah tolong 'potong2'kan..naya kek aku luka2 dicincangnya ngan sudu..sibbaik masih elok dimakan..huhu..

Nak tengok rupa kek lagi cun,gi skodeng dapur che mat nun..

Lepas tu tunggu cik abang balik dulu baru tau sedap ke tidak..kalau aku,memang sedap laa sebab ada inti kastad tu wehh..tau tak aku buat filling kastad tu sekali ganda..dah dapat bayangkan itulah penyedap kek tu nanti..hasilnya memang best!

Bila cik abang balik..tengok ada kek atas meja,tanpa disuruh dia pun rasa..tanpa ditanya dia pun berkata..."wahhh..sedapnyaa..sedap!sedap!lain kali buat lagi gini..jangan ubah apa2 tau"
Baru nak cakap yang aku gantikan marjerin jer sebab nak test power jer dulu..next time maybe nak guna mentega..tapi dia ulang gak kate,jangan ubah apa2..dah sedap elok dah tu..adeh.. makan dengan filling kastard tu memang sedap sangat kata beliau..
Huh!Jarang tau..encik suamiku itu suka kek yang bakar gini..nih boleh tersuka sangat pulak sebab ada filling kastard tu..
Terima kasih la buat Mat Gebu yang rekomen resepi nih dan empunya asal resepi Kak Ida

Custard TeaCake
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

Dah sejuk makin sedap laa pulak kek nih.. ;)


42 comments:

  1. Assalamualaikum Hasue, Lamak haihh kamek sik singgah ke blog ktk. Nangga Custard TeaCake ktk ya, rasa maok polah juak rasa... Maok kmk coba juak kelak :)

    ReplyDelete
  2. assalam sue..tak sempat nk rasa tpg pelita sue dh hidangkan kek...

    nampak sedap sangattgh meleleh gitu...mesti di cuba ni sue...mekasih panjangkan resipi kat umah biru ni

    ReplyDelete
  3. alaaa sue.. dah pintas akak dulu la ya.. tak sempat la buat arini.. nak perabis mapin dulu huhu

    ReplyDelete
  4. Asslmkm Sue cayang. Tak nampak pulak Mat Gebu tayang kek tu kemarin sbb kita demam cuti sakit. Nasib ler Sue buat arini, sempat ler kita merasa tapi dah abis licin gak... nak buat malam ni gak lah...ya ke...hehe

    ReplyDelete
  5. amboiii..cepatnya buat....
    aku baru cadang nak buat esok..he..he..
    sedappp yer sue, untuk aku ada lagi tak....

    ReplyDelete
  6. yuhuuu..
    dah keluar dah kek nyaa..
    ngencess
    nak kena cari aura lagik ni..malas tul nak mengekek lagi..
    tapi sebab leleh leleh tu memanggil manggil lah..

    ReplyDelete
  7. maok juak molah kek tok. kmk pun nk cuba makey marjerin jak sb butter dh tinggal 50g ..ngeee..

    sue, nang gerenti nyaman ndak oo..anak kmk mun nanggar kastard ya alu mkn benda ya jak..hehe

    ReplyDelete
  8. salam sue
    kak baru lihat kat dapo mat tup2 sue dah buat tahniah lah cepat tol...meleleh la air liuq jer la tgok hehe.. siada mood ..

    ReplyDelete
  9. Sedapp kan, saya buat dalam bekas kecik tinggi..kalau bekas besar nanti leper sangat, kecuali kita doublekan resipi dia..

    ReplyDelete
  10. Kalau cik abg dah kata sedap..dah semestinya sedappppp sangatt...kita pun tak sabar nak wat...

    ReplyDelete
  11. fuyyooo.. pantas btol! baru je nengok CMG buat, alikg2 dh ada kt sini.. terliur jugak, memandangkan xde oven, tun nk bantai kukus. x kira! nk wat jugak!

    ReplyDelete
  12. Huiyo kaksue,cpatnya kek nih dah berdezup ke sarawak,baru jer nengok smlm,duk leleh2 kat sedenak,sedap yer akak,ishk meh la nak rasa sepotong,kita tukar ngan pizza nak..ngee..

    ReplyDelete
  13. laju betol sue...dah buat pun...kalau dh ramai kat sedap tuh..mmg sahih la sedapkan..

    akak nk tnya neh..kalau mcm tak abes makan..kena simpan dlm fridge ke sue? sbb kan ada kastad tuh..atau letak luar pd suhu bilik pun ok?

    ReplyDelete
  14. sedapnya kek. tgk jer dah meleleh air liur... akan dismpan rapi sehingga tahap RAJIN sampai maksima.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    Wajib masuk list ni. Rugiii sapa yang tak try. Kalau ada sapa2 yang nak buat dalam masa terdekat ni bagitau ye. Nak tumpang barang sepotong dua.

    ReplyDelete
  16. salam..baca hasue tulis..dah terbayang kesedapannya..haruskah akak memberanikan diri mencubanya????

    ReplyDelete
  17. sue, kiter pun dah buat td..:)

    ReplyDelete
  18. betul ke sedap....nanti nak try juga lah

    ReplyDelete
  19. semalam pun tgk di blog cik mat...terasa2 mcm nak cuba * sedap sgt ke tu, nanti nak cuba baru leh kata sedap tak kat anak tekak...heheh*

    ReplyDelete
  20. salam sue...wah cpt tul die buat kek nih..akak baru berkira kira nak habiskan stok tepung custard...tup tup tup sue dah buat dah...

    ReplyDelete
  21. @Fizalinolie
    w'kumsalam..mesti ktk gago jak tek eh..hehe..nang nyaman jak tang ada kastad ya nak..try laa kelak da masa ;)

    ReplyDelete
  22. @Kak Rosaliza
    w'kumsalam kak..
    harus cuba tu..tu meleleh sbb potong masa masih pns kak..hihi

    ReplyDelete
  23. @K.Nor
    mmg tak sabar n sgguh teruja nak try la kak..best jek hb suke banget!siap suh wat lagi..tang filling kastad tu...beliau amat suke

    ReplyDelete
  24. @HomeKreation
    waalaikumussalam..hehe..dia post mlm kalo x silap..sy pun baru nmpk subuh2 smlm..haha..tu yg excited jek.ngeee..along dah try ke?

    ReplyDelete
  25. @Mas
    nanti ko buat lebih yer mas..aku nyer dah abis laa..kalo rajin nanti nak buat lg..

    ReplyDelete
  26. @izahdaut
    ko mmg harus cuba..tang kastad meleleh tu laa penyedap n pelengkap rasa kek nih taw

    ReplyDelete
  27. @DJ Dayang
    ya lah..dah marjerin pun nang nyaman jak..pa gik mun butter..tapi tok lebih kpd fillingnya ya tek nyuroh kek ya nyaman dimakan gik..hehe..

    ReplyDelete
  28. @ilahjy
    w'kumsalam..mmg best mama..nanti ada masa leh laa try.. ;)

    ReplyDelete
  29. @Mat Gebu
    haha..tu la pasal..smlm nak guna loyang kecik tp ter gris gak loyang besa sikit..jadi belasah aje..pas ni nak guna loyang kecik atau doublekan aje adunan..huhu..tq eh share resepi nih..pasnih carik lg yg sdp2 n promote kat kitorg..ekeke

    ReplyDelete
  30. Nazrah Bakery:
    a'aa..tu laa,tunggu cik abe komen dulu baru leh publish..hehe..dier mmg komen lurus2 je..xde nak amik2 ati punyer..huhu

    ReplyDelete
  31. @tun_telani
    haha..bantai jgn x bantai..nanti nak tgk jugak hasil kukus nih camner..hihi

    ReplyDelete
  32. @Zaliedana
    haaa..kejap lagi mesti sampai ke penang nih kang..ekeke..

    ReplyDelete
  33. @Mak Qis
    mmg sedap mkn dgn filling kastad tu kak..
    kalau x abis simpan dalam peti sejuk,yg sy buat nih x sempat pun sbb dah abis..huhu..makan bersudu gitu..best jek!

    ReplyDelete
  34. @Erani Zuhran Mohd Nor
    nanti dah rajin thp maksima tu,rajin2 laa anta ke sini juga yek..hehe

    ReplyDelete
  35. @Kak Sam
    waalaikumussalam..kalo kak sam buat pun jgn lupa bgtau yer..hihi

    ReplyDelete
  36. @suri solehah
    w'kumsalam kak.. oh,harus...harus..hehe

    ReplyDelete
  37. @Bee
    dah tgk dah kak..akak punye lg cun!sedap kan!

    ReplyDelete
  38. @Wanieyra
    kena cuba sendiri laa ira..kang dgr komen org je mana puas hati kan..hehe

    ReplyDelete
  39. @Watie Rose
    haha..begitulah persoalan di hati sy juga..smpai smgt je nak try terus..hihi..

    ReplyDelete
  40. @Ezadlieza
    waalaikumussalam kak..apa tunggu lagi?hehee...nanti anta ke sini yer..sepotong dua ke..ngeee

    ReplyDelete
  41. Salam..rasa2nya kek ni boleh tak guna mould silicone yg kecik tu, yg slalu buat cupcake tu?

    ReplyDelete
  42. @nabila
    waalaikumussalam.. rasanya boleh jer sebab adunan pun tak banyak..boleh laa buat utk beberapa cuppies kan..cuppies versi berinti kastad..stepnya tu ikut step sama gak

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^