Dapat makan agar2 gini pun kusss semangat...sedap laa sangat!
Dulu2 bukan ada peti sejuk,agar yang ni tak buh peti sejuk pun rasa sejuk jer..hihi
Mula2 tu ingat tak yah laa amik gamba sebab nak buat pun tak make up2,potong pun main taram jer..haha...
Tapi boleh gak kongsi kan ,kot2 ada yang nak buat jugak..
Kalau nak tengok versi comel gi tengok blog ros yang femes tu kat jintanmanis.com
Aku guna sirap ceri..tak menyerlah sangat warnanya..hek..
Maaf yer gambar tak memuaskan..tapi memang sedap jer makan agar2 kosong gini..sekali sekala layan tekak yang malas buat puding yang rumit a.k.a malas apa salahnya..hehemekasih buat ros yang kongsi resepi nih..akak amik buat rujukan mereka yang nak mencuba yer ros
Agar-agar Sirap
Sumber:Ros@jintanmanis.com
Bahan-bahanye
1/2 bungkus agar-agar stripe
3/4 cawan gula
800- 1000ml air
2 helai daun pandan
beberapa titik sirap ros
Caranya
1. Rendam agar-agar dalam air lebih kurang 1 jam, bertujuan supaya agar-agar senang larut apabila direbus nanti, kemudian rebus dengan 800ml air dan masukkan 1 helai daun pandan.
2. Bila agar2 dah larut, keluarkan daun pandan tadi dan masukkan gula dan sirap ros, masukkan lagi sehelai daun pandan, ros buat cara ni sbb nak menambahkan lagi aroma daun pandan tu, bila semua sudah larut curah dalam acuan ataupun loyang, setelah agak sejuk baru masukkan dalam peti ais, barulah boleh dipotong dah dimakan. Nyaman je rasanya. Selamat Mencuba.
Agar-agar Sirap
Sumber:Ros@jintanmanis.com
Bahan-bahanye
1/2 bungkus agar-agar stripe
3/4 cawan gula
800- 1000ml air
2 helai daun pandan
beberapa titik sirap ros
Caranya
1. Rendam agar-agar dalam air lebih kurang 1 jam, bertujuan supaya agar-agar senang larut apabila direbus nanti, kemudian rebus dengan 800ml air dan masukkan 1 helai daun pandan.
2. Bila agar2 dah larut, keluarkan daun pandan tadi dan masukkan gula dan sirap ros, masukkan lagi sehelai daun pandan, ros buat cara ni sbb nak menambahkan lagi aroma daun pandan tu, bila semua sudah larut curah dalam acuan ataupun loyang, setelah agak sejuk baru masukkan dalam peti ais, barulah boleh dipotong dah dimakan. Nyaman je rasanya. Selamat Mencuba.
morning kak sue!! wahhh.. lama x nmpk agar2 sirap nih. dulu2 kt kenduri kawin mesti ada agar2 nih, tp skrg dh mcm2 jenis kuih ngan puding dh org wat time kenduri. agar2 stripe yg brp gram? rasa mcm byk je saiz kt kedai tuh.
ReplyDeleteagak2 aku buat guna serbuk tu & ikut dia punya arahan tuh ok kot kan? kes malas gilos nih..hahaha
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteMorninggggg...hehe..betul tuu..sebab kos nya murah aje..so nak buat byk2 utk kenduri pun xpe..hihi..
akak guna agar2 25g yg stripe tp potong pendek2 kat bakery..rasanya yg 28g pun boleh gak tu..
@Anna Qawina
ReplyDeleteboleh jer naa..guna agar2 serbuk pun takde masalah..hehe.. ko jgn lupa lak anta sebekas ke sini..
yang aku buat nih aku je byk makan..hahaha..sedap jek sejuk2 masuk tekak*goda ko nih..sila2 laa tergoda
sedap2!!ni dulu2 klu kat rmh org kenduri,aku dok bedal sensorang..sekeping,sekeping..licinnnn :))))
ReplyDeletesue..aku suka agar2 sirap ni...
ReplyDeletetapi anak2 aku kurang sikit gemarnya...
selalunya aku jer yg perabisnya...
Mmg sedap agar2 nie..skg kalu kt kenduri kawin jarang2 jumpe agar2 nie...
ReplyDeleteKak sue,agar2 nih mmg sedap kan,nak buat pon sonang,ct selalu buat lembik2 gitu,cedok terus masuk molot jer,xyah potong2..Doulu2 mak sllu la wat,kan kos murah kak,org ssh xda la nak buat puding yg kos mahai2 tuh,ngee.
ReplyDeletememang nostalgia sungguh agar-agar ni, tapi mesti yg kaler merah, kaler lain tak nostalgia. betul tak sue? hehe..
ReplyDeleteAssalam sue...lamanya tak buat n makan agar merah menyala gini....kalo time posa ramai juga org jual agar2 gini dlm bekas.
ReplyDeletekat umah akk pun anak2 tak suka juga agar2 gini, selalu yg tua2 jelah mkn. anak akk kata geliii...tah apa2.
@Deliah's Deli
ReplyDeleteAgaknya tuan umah tu dah standby sepinggan utk ko ek del?hehehe..best2.
@Mas
ReplyDeletesebab tu aku yg makan lebih byk dr budak2 ni mas..heran aku bdk2 zaman skrg..hahaha
@illa
ReplyDeleteAgaknya kalau hidang kat majlis kawin org kata nak save budget laa kot...hehee..tp kalo sy x kesah pun..best jek :D
@Zaliedana
ReplyDeleteHaa..tu lagi best..makan ala2 taufu far gitu ekk..hehe..
@umi
ReplyDeleteHaaa..betul2,nape harus kaler merah agaknya ek..hihi..
dah moden sikit baru kuar resepi agar2 perisa milo..lagi laa sedap..ahak..adeh,tetibe teringin :D
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikummusalam kak..
ha'aa ek..kalo dlm bekas tu x mudah patah2 ler kan..
hehe..klako laa anak2 akak tuh..kalo mkn jeli yang dalam peket tu diorg reti x?hehe