Maaf dipinta kerana aku secara mendadak diserang virus popular iaitu virus M nak update..hihi..
Apa2pun virus tu semakin terhakis dan terhakis maka nya aku mulakan entri hari ini dengan hidangan sayur hutan ni haa..
Mesti semua orang pernah makan kan..rugi laa kalo tak pandai makan nih.
Dah lama tak makan sayur ni,jadinya dalam perjalanan balik dari kampung aritu singgah tepi jalan sebab ada orang jual sayur ni..best2.
Pastu masa nak makan perah limau kasturi..perghh!Ni adik aku yang ajar cara makan gini..memang meletops laa ..terbuka jer selera yang dah sememangnya ternganga..
Buat Siti n mereka yang nak mencuba, di sini buh resepinya sekali yer..
Bahan-bahan:
- 1 ikat pucuk paku-ambil bahagian yang muda sahaja(potong,cuci n toskan)
- 1 tangkai cili merah/tmbh cili padi jika suka pedas2*
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 2 sudu mkn udang kering*
- 1 sudu mkn belacan(bkr dulu jika suka)*
- Garam dan perasa/gula
- Limau kasturi-optional
- 1/3 cawan minyak masak
- Tumbuk/kisar guna pengisar bhn kering bahan2 bertanda *
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi,bersama garam dan perasa/gula.Kacau sehingga naik bau dan sedikit kekuningan.
- Masukkan sayur pucuk paku dan kacau goreng seketika. Jika suka sedikit kuah,boleh lah tambahkan sedikit air
- Kacau goreng sampai mendidih dan sayur masak.Jangan terlampau layu yer..tak sedap..
- Sebatikan rasa dan siap untuk dihidangkan..
- Perahkan limau kasturi ketika hendak makan-jika suka.. selamat mencuba!
Kalau makan gini ngan nasik panas2 pun dah best kan...try laa perah limau kasturi ! =)
hmm..cam tak best je..sayur utan apa neh?
ReplyDeletetak kenal pun...
kikikikikikiki..
@izahdaut
ReplyDeletetu kate2 org bandar yg jeles sbb x jumpa pucuk paku laa tuh..hahaha...nanti ko try tnm laa pucuk paku nih dlm pasu kot2 leh tumbuh yer zah..
sy suka pucuk paku, tp slalu ny mak yg msk kn.. :P nk try lh..dulu msa ngidam, asyek mkn pucuk paku grg belacan aje.. akak, nnti ajar nk siang pucuk paku cm na skali ek.. :)
ReplyDeleteAssalam sue..kalo bagi akk yg panas2 sayur tu agaknya leh habis sepiring tu,,,sedap nmpk rencah meriah n pucuk paku mula lak tu.
ReplyDeleteSelalu akk beli mesti byl yg tua n keras huhu...nyam3x
Hasue u x demam ke makan pucuk paku lepas bersalin??ke u dah bersalin lama dr i hah!!! i mmg masih pantang makan pucuk2 paku ni sbb masa bersalin anak ke2..lepas makan terus demam tau..seram sejuk 2-3 hari...pas2 x makan le dah...tunggu bb sethn baru la i mkn kot
ReplyDeletewah perah limau yek...nanti leh cuba gak..sy ada copy resepi oreo cheese cupcake tuh, mintak halal ya..mmg meletop sedapnya...hik3
ReplyDelete@syuhaila binti mustafa
ReplyDeleteboleh je..tp nak demo tu tunggu akak beli lain ek..hehe..ngidam ke melantak masa tu?hihi
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikummussalam kak...kalo org jual yg tua2 n keras tu memang geram jek kan..tapi tu mesti byk yg daunnya ek kak?
@che zaid
ReplyDeletesy dah bersalin 3 bulan lepas..masa dlm pantang mmg x makan laa pucuk paku ni coz sejuk..tu u sampai demam tuh kena bentan ler agaknyer..sapa suh degil mkn pucuk paku masa dalam pantang(smbil cekak pinggang)
so far alhamdulillah,skrg ni sy dah makan dah benda2 yg x boleh makan masa pantang..
Agaknya antibodi seseorg pun lain kot..
kalau nak try makan tu jangan laa sekali harung..try makan sikit2 dulu..tp dalam masa pantang bersalin jangan laa ngengada nak test power k?hehe
@Watie Rose
ReplyDeletea'ah..try laa nanti mmg sedap!rasa cam ulam laa gitu...sebab tu nak goreng sayur tuh pun jgn goreng masak pun xpe..hampir2 masak pun ok..kalo yg biasa berulam atau bikin kerabu mmg masyuk!
sedap kan..anta2 ler ke sini seketui 2..hihi..dah dicop halal dah tu.. :D
Assalam,kaksue,owh pucuk paku nih jenis yg sejuk eks,baru tau rini hehehe..Teng yer ats info.Xpe lama ckit blh la try,sy baru brsalin 2bln jer..
ReplyDeletenk resepi plis
ReplyDeleteKak haSue.. lama tul sy duk ngadap umai tuh.. nasib baik kuar sayur feveret. plg best masak lemak! yumm! nnti try goreng belacan. wat cm kangkung goreng belacan laa,kan.
ReplyDelete@Zaliedana
ReplyDeletewaalaikummussalam.. a'ah..dier sama cam kangkung gak.sejuk..
2 bulan rasanya dah ok..bergantung juga laa jenis badan yang kuat ke lemah rasanya.. ;)
@siti
ReplyDeleteSiapp!hehe..cam kat warung lak
@tun_telani
ReplyDeleteaaa..akak dah agak dah ada telani nih duk intai2 kuar masuk umah akak ni haa..bau perfume lekat lg..ekeke..peberet ek?a'ah,cam goreng belacan gak
wehhh sue...aku pantang nampak sayur tu..mesti nak rembat...
ReplyDeletesedapp looo....
selalu masak macam kau ni @ buat masak lemak..perhhhh....
makcik ijahh tu sajer buat2 tak tahu..klu depan mata..kejapp jer dia rembat..wakakaka...
konpius jap ni...pucuk paku ke...batang paku ni??? rabunkah aku??? hehehe...
ReplyDelete