Nih menu peberet my cik abe..Eh,nama i.c menu nih bubur ke pengat?ahh...kitorang biasa panggil bubur jer..jadi letak laa nama bubur kan..sesetengah tempat panggil pengat kan?kan?jawab ler kalo baca..duk diam lak :D
Contoh keladi aku gunakan ada kat gambar atas tuh..tinggal
Kalau tak silap aku laa,ni spesis keladi thailand..kalau silap tolong kembalikan aku ke pangkal jalan..
Kalo yang muda2 sedang nih memang takde yang keras2 isinya bila direbus..kadang2 ikut nasib(ke x pandai pilih) dapat lak yang isinya keras..xnak lembut2..maksud aku,dalam seketul keladi tu,hampir separuh jer yang benar2 lembut..selebihnya keras jer..bukan laa keras macam batu,tapi tak selembut seperti sepatutnya laa..huhu..
Yang kali ni cik abe yang pilih..memang best double boiler! semuanya laaa lembutttt jek..pastu dah isi keladi lembut of coz laa kuahnya akan berkrimmm jek..sebab tu aku tak letak pun sagu mata ikan untuk bubur nih..rasa tak perlu dah.
Sungguh best tau keladi nih dibuat bubur/pengat gini..korang yang lum pernah rasa tu rugi giler2 kentang..(aku tak tau maksud sebenar perumpamaan nih,orang sebut aku nak sebut gak) :P
Nak resepi?Nanti2 laa aku update..simple amat nak buat..tapi sedapnya boleh pengsan di merata-rata tempat..
Nak resepi?Nanti2 laa aku update..simple amat nak buat..tapi sedapnya boleh pengsan di merata-rata tempat..
keladi tu tak gatal yer..sy takut nak guna keladi sbb takut gatal..
ReplyDeleteAs"salam kak sue,xpernah lagi mkn keladi yg d masak gini,rasa cam pengat keledek eks.msti lemak2 manis kan..
ReplyDeleteRe:Akak sy igt kangkung nih jenis yg berangin jer xtau lak kata jenis sejuk gak,hehe,masih byk yg kena bljar dri akak nih,hehe..Tengs yer kak coz bgtau.
@Watie Rose
ReplyDeletesetakat ni x pernah lagi gatal2 makan bubur keladi ni..mungkin kalo keladi hutan yang tak dijual tu mungkin gatal kot..byk keladi yang dijual tu insyaallah tak gatal punya
sedapnyer!!!!!!!!!!!! sy panggil pengat ^^
ReplyDeletehusand sy xsuka mkn keladi. haih.. nmpk gaya kena tunggu blk kg dulu baru blh makan nih.. nk masak utk mkn sorg2 malas lak. meh pos ke miri sket.. yg blender tu nk mkn camner?
@Zaliedana
ReplyDeleteWaalaikummussalam..pengat keledek tak berapa sedap laa..ke tekak akak la.hee..tapi kalau campur pisang baru sedap..
Yang keladi nih,memang berkrim jer..plus aromanya pun best jek..
yang penting mesti rebus keladi tu sampai betul2 lembut..
sama2..Ada masa nanti akak share lagi yang akak tau ek..kena bukak kitab dulu nih..haha..
@tun_telani
ReplyDeletentah2 keladi tun masak masa hb try tu x cukup empuk kot?hihi..dia kena betul2 empuk/lembut baru terserlah kesedapannya..kalo masih ada keras2 sikit pun leh spoil jek..
pastu depend ngan keladi yg diguna jugak...
tapi kalo org mmg x suka pengat2 ni mmg lambat laa nak suke..meh dtg umah akak..kite kenduri pengat..haha
ni ubi utan menda lak ni?
ReplyDeletecam tak sedap je..
'
'
'
'
' pengsannnnnnnnn....sebab ko tak bayo aku, aku kecikkan ruang komen aku kali ni..muekekekkekee..
aku tak makan bubur bubur mcm ni....hahahahhahahahhaaa
chat box ko tak kuor lak..ym jap ada menda nak tanya neh.
ReplyDeleteweh sue...aku lak tak berapa gemar ubi keladi...
ReplyDeletebatang keladi aku suka....wakakaka...
As Salam Sue..
ReplyDeletepengat keladi mmg feberet dari dulu kini dan selamanya..
mmg mabeles
kat sini depa panggil pengat keladi....
ReplyDeletesy jawab ye, sy panggil pengat,tapi stakat ni tak pnah lagi buat keladi, sbb tak ramai yg suka... tapi tngok gbr tu terliur pulak... hehehe. Salam kenal dari Alam Sari
ReplyDeleteAssalam sue..akk panggil pengat keladi, akk pun suka keladi, tapi yang selalu akk beli kaler dia mcm purple 2 sikit, tepi2 tu lembut dalam dia keras sikit, mmg best sangat makan n kunyah2..kalo akk buat pun rebus empuk juga keladi baru letak santan
ReplyDeletebubur keladi anjang(mak fizah) ari ya nya bagi aku bukan sebiji tapi 3 bii besar lagik ya molah bubur keladi, cucur keladi, kerepek keladi mun ada agik mauk kmk beli agik... belakang umah tepi bukit ya kebunnya huh begitu besar sampe 5kg aku timbang(jgn mrh tuak timbang)ha ha
ReplyDelete