Tapi tak rugi cuba tau..aku guna udang galah jer...ulang suara,'udang galah jer..' *jeling2 kak nor ganu.. akak dengar tak kak?ke nak ulang lagi sekali?kehkehkeh..
Buat pun bukan untuk lauk makan nasik..nak wat ratah aje..sedap wehh!
Kalah restoran pak manap tepi sungai tuh * ade ke pak manap bukak restoran tepi sungai?
Ah, x kesah la..tapi motifnya nak bagitau menu nih sedap je..pak manap tu cuma pak pacak dalam cerita nih..huhu..
Tanpa buang masa,jom tengok resepinya yer..kalau dah berkenan,jangan laa tengok aje..pergi la cuba..buat pedas2 sket terangkat dibuatnya..sibbaik dapat turun balik..
Resepi ni dikongsikan oleh zeera di myresipi.com..tima kasih zeera.
Udang Goreng Nestum >> Zeera
Bahan-bahan:
• 1kg udang basah (saiz sederhana besar)
• 3 ulas bawang putih
• 10 tangkai cili padi
• 2 tangkai daun kari
• 1/2 cawan susu cair
• 4 sudu besar mentega
• 2 sudu besar tepung beras
• 1/2 cawan nestum
• Garam dan serbuk lada sulah
• Minyak untuk menggoreng
• 3 biji telur
Cara-cara:
1. Gaul udang dengan garam dan lada sulah. Kemudian goreng setengah masak. Angkat dan toskan minyaknya.
2. Sementara itu, pukul telur, mentega, susu cair dan tepung beras. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama daun kari hingga garing. Kemudian masukkan udang. Sebatikan sehingga udang masak.
4. Tuangkan adunan yang dipukul tadi. Gaul rata. Akhir sekali taburkan nestum. Sedia untuk dihidang...
Nampak tak udang kat mana?hehe...
Esok dah nak raya cina kan? sesuai juga ni wat hidangan buat tetamu2 yang datang ke rumah..satu lagi cara masakan udang yang menarik..
Esok dah nak raya cina kan? sesuai juga ni wat hidangan buat tetamu2 yang datang ke rumah..satu lagi cara masakan udang yang menarik..
sedap woh kalo dapat makan udang fresh gini..yummm..yumm! :P
yeyeyy..esok hali layaa...selamat tahun baru cina buat kawan2 berbangsa cina..angpow laiii!! ;)
yeyeyy..esok hali layaa...selamat tahun baru cina buat kawan2 berbangsa cina..angpow laiii!! ;)
*Packing barang nak balik kampung awal pagi esok..x abis2 lagi nih..adeh...
sue, menggoda betul udang kau ni...bebahan dah ada, cuma udang jer tinggal 6 ekor...cukup ke..wakaka...
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletekalo udang galah 6 ekor mkn sorang2 leh usap perut kekenyangan dah tu mas..hihi..try la
haip!!!! biasa dia.. akak belum pekak badak lagi tau.. bak sini sepinggan tu.. sampai nya hati mu, tayang udang galah.. mentang2 la udang yg ada kat sini kicik2 jer.. sue!!!!!!!!!!!!! nak udang galah 5kg!!! haha
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletehaha..saje jek tuh nak ulang suara sbb tau akak antu udang..ekeke..5kg?meh la dtg sini kak..nanti booking siap2 kat nelayan.hehe
Wah! Ada udang goreng nestum plak. Tak pernah dengar ni. Nampak sedap jer kan...! ;-)
ReplyDeleteHai Sue..
ReplyDeleteTak kira..Walaupun jarak memisahkan kita, akak nak jugak udang tuuu.. Jangan hampakan daku sueee..
kena ambik resepi ni, anak akak suka sgt udang goreng...tapi ada nestum tu, ntah mkn ke tak. takpe la, anak tak mkn, mak dia bedal!
ReplyDeletesue...akak pun ada buat gak udang nestum...tapi simple je bahan dia..pun sedap..kalau resepi ni mesti lagi sedap sebab bnyk bahan tu..kak ima ambik resepi ye...nak cuba lain kali...
ReplyDeleteAssalam sedapnya udang nestum tu sue..best gak dok srwk..mcm2 ada
ReplyDeletesalam kenal dari putu
ReplyDeleteish..temptingnya..
mintak izin copy resipi ngan gambar ye sue..
nak try buat menu berbuka..hehehe
tq