Pagi ni dah buka puasa dengan cookies dari german..eceh..
Dari aritu duk bertenggek kat dapur mamafami nengok cookies dia,pastu nengok cookies kak Rima...nengok cookies mat gebu..tak tahan tengok lama2 tu akhirnya sediakan 4 bahan tu terus start enjin..
Oh..sungguh sedap ini biskut..paling best tu kan,senang amat nak buat!method yang sama aku guna untuk membentuk biskut susu sebelum nih..
Aku tak pasti biskut ni sama ke tak dengan biskut kat bakery yang kitorang biasa beli sebelum ni..kalau sama,ia dijual dengan harga 50sen seketul.
Tu takpe lagi,kalo salah simpan,nak bawa perjalanan jauh..alamatnya makan serdak biskut laa aje jawabnya sebab biskut nih rapuh jer..
Pastu kan,biskut ni tak menggunakan telur pun..pernah ke buat biskut tanpa telur? Oh,biskut makmur pun tak guna telur kan.. :P
Jom kita tengok resepi biskut nih..amik dari dapur mamafami..terima kasih yer semua yang terlibat..hehe
BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE
Sumber : Rima
Melalui : Mat Gebu
Melalui:MamaFami
BAHAN-BAHANNYA :
125 gram mentega berkualiti tinggi (mama guna majerin Planta)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (superfined/hong kong)
40 gram gula aising, diayak
KAEDAH PENYEDIAAN :
1. Satukan tepung kentang dan tepung halus, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit adunan, kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Tekankan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
MamaFami buat comel2 jek..Aku buat versi besar gedabak sket laa...kes nak cepat habiskan doh.hahaha..paham2 aje ler ada handbag bernyawa nih.. <-alasan leh pakai tak?:D
Assalamualaikum k'sue..
ReplyDeleteGebu2nya cookies dia.. 4 bahan jek? bagusnyer. nnti nk try lah..tp xjumpa lg kedai baking kt miri nih :( senang2 k'sue poskan je la siket kt sini. hehe.. (kompom hancur lebur bila sampai, kn)
Sis...d KS Tan miri ada semua bahan2 nya...selamat mencuba cookies yg mudah dan sgt sedap ni
DeleteSis...d KS Tan miri ada semua bahan2 nya...selamat mencuba cookies yg mudah dan sgt sedap ni
Deletesue..simplenya bebahan kuih ni...
ReplyDeleterasa macam nak buat lakkk...tunggu mood rajin datang..wakakaka...
sedapp yer sue...tergoda aku tengok biskut kau ni...
semalam tak muncul2 kau buat biskut ke...wakaka...
sue akak pun terguda ngan sekut sue yg simple mimple tu sue
ReplyDeletesue.. nak sebalang.. :(
ReplyDeleteharus dibuat ni..dappnyaaa
ReplyDeleteassalam sue...ptt la tak ada semlm, sibuk buat sekuk.. best nmpk gebusss sangat, kalo mcm biskut susu bolrh la akk bygkan. tpg kentang payah sikit nk cari.
ReplyDeleteakk br blk dr klinik ni, amani selsema sikit. zhariff sihat ke
nk jgk..meh sni seketul..:)
ReplyDeletekak sue, agak2 kalau syh pos sini..tinggal serdak ke bila sampai...ngeh3...
ReplyDeletetutup mata...tutup mata...xtahan kena goda.. huhuhuhu....nak jgk!!! kak sue, sebalang...
Pengggsannnnn.....dan ingat tak satu resipi Rima, Coffe Chocolate Chip Cookies = 4C, punggg sedappppppp!!!
ReplyDeleteaku duk jenguk jugak tengok tepung ni..tak berjumpa lagi...rasa cam sedap bebenor sekut neh...
ReplyDeletebaling sikit kt aku nk rasa wehh
@tun_telani
ReplyDeletewaalaikummussalam...hah?tak jumpa ke?ader,x jauh dari mega hotel miri tu..belah depann dier jrk 2 bgnn kot..KTS ke apa namanya lupa lak..byk brg2 bakery kat sana..rabun jd mata..bukan rambang dah..haha
@Mas
ReplyDeletesekut nih aku buat malam tadi lah mass...siang hari aku duk baca blog org jer tp x tinggal jejak coz xleh naip..kakaka...pastu aku sibuk ngan anak2 pun ye gak..hihi
@Chik Mimi
ReplyDeleteterguda ek kak..gi buat sana!hihi
assalamualaikum wbt..
ReplyDeleteakak saya amik ya resepi nie..puas sudah ku mencari resepinya..akhirnya berjumpa disini..tq berkongsi ilmu dgn org seperti saya..hehehe
hi! nak tanya, kenape sya buat, biskut ni pecah ye? pecah masa nak tekan guna garpu & bila masuk oven?
ReplyDelete@azlin othman
ReplyDeleteW'kumslm.. Sama2.selamat mencuba ya :-)
@Elayna Edmond
ReplyDeleteHi..yeke? Hmm..cuba ms masukkan tepung tu,masukkn sedikit demi sedikit smpai boleh diuli n dibentuk je..x perlu letak habis..boleh jd sbb adunan terlampau kering(maybe kualiti tepung x sma) sbb tu doh mudah pch