Thursday, January 13, 2011

Puding Karamel [Kukus]

Semalam tak sempat2 nak mengupdate blog yang baru nak hidup balik nih...kang bukan mati hidup semula,tapi mati pastu mati semula..muehehe..eh!mana ada blog ni mati aritu..dia kejap2 pengsan jer..pastu bagi cpr baru ok.. :P

Oklah,menu yang sedang berposing nih sebenarnya buat semalam..ala,versi kukus! Maklum laa cik Temah..oven masih kat kedai tu haaa..lum ada masa sesuai nak gi sukat supermarket..
Adapun nak mencuba resepi sekarang ni yang kukus2 jer laa nampak gaya yer. Yang bakar2 pun meh kita kukus.ahak

Satu je aku muskil...ni pehal puding aku dah cam puding roti lak eh? Rasa dah sedap semua.. Kukus ikut sedap hati akuu jer dah ikut resepi asal kate sampai 45 minit..1st time katekan..Sebelum ni pernah ler buat juga yang kukus,tapi berlapis2..
Yang sekali harung kukusnya nih 1st time laa ni.. sapa ada pengalaman sila tampil ke hadapan..harus kukus kejap je ke ek?
Sebab apa,yang sebelah bawah tu dah elok dah halus licin cam muka aku. Mengikut firasat aku kalau kukus lagi lama,makin habis lah kelicinan puding tu. Tapi persoalannya di sini(cewah!) kalau kukus sekejap,masakkah puding itu nanti cik Temah?

dari segi rasa,memang dah sedap ok..dari segi tekstur tu jek kurang memuaskan aku.hee..
Apapun,nak juga kongsikan resepinya di sini..

Err..,aku dapat resepi kat myR..tapi aku cari punya cari,tak jumpa lak..yang aku ingat bahan2 jer..nama pemberi resepi pun daku terlupa.heh..ni aku ngah cari balik laa ni.lupa nak copy url la semalam.eheh.dah dapat nanti aku tepek. (asyik lupa jek?) ;P

UPDATE:
Dah jumpa!dah jumpa!sibbaik ada orang baru komen kat resepi tu jap td..patut ler tak jumpa. Penyumbang resepi eja 'caramel',aku duk carik 'karamel'..hihih...nih resepinya yer..terima kasih mdm_aina@myresipi.com

Puding Caramel > mdm_aina

Bahan-bahan ( seloyang )

* 7 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan air
* 3 sudu esen vanilla
* 3 sudu gula

Cara-cara

1. campur dlm blender - telur, susu pekat, susu cair, air dan esen vanilla (blend sekejap je)
2. masukkan gula dlm loyang dan layangkan loyang atas api sederhana sampai cair(golden color) - ratakan dan biarkan mengeras
3. tuang bahan yg dah di blend ke dlm loyang - kalau nk cantik, sila tapis adunan tu
4. kukus selama 45 minit - jgn selalu buka penutup pengukus, nnti puding x gebu.hehe
5. selepas angkat, biarkan sejuk sedikit baru la terbalikkan puding..lepas tu..tadaaa...mamam

Senang jer kan?selamat mencuba bagi yang ingin mencuba. Kalau berjaya jom kongsikan hasilnya n hantar report kat penyumbang resepi yek! =)


P/s:watak cik Temah hanya rekaan semata2.hemuh2 ;P

12 comments:

  1. salam sue..sedapnya puding telur tu..akk buat puding kastard semlm...buah tak ada mkn ngan kuah je

    ReplyDelete
  2. sue..lama dah tak buat puding...jadi teringin lak....nak sikittt..he..he..

    ReplyDelete
  3. kelakarlh pulak celoteh k.su ni...hikhikhikhikkkk sy bce..

    ReplyDelete
  4. Salam sue..htr la sepotong karemal kt k.atie nih!

    ReplyDelete
  5. Salam Hasue, menarik tgk karamel ni...comel jer...sure mkn sedap ni..saya suka ni..:)

    ReplyDelete
  6. alu jeles mek nanggar tapak kaler ijo ya eh...pinjam lok sue, pakey ambik gambar....hahaha. nang adaaa.... :D

    ReplyDelete
  7. K LinRosly:rasa mmg sedap! :)

    K rosaliza:puding kastad?cam sedap jer bunyinya tu kak...ada entri ke?

    ReplyDelete
  8. mas:aik mas..lain macam je teringinnya tu.haa? ;P

    azira:akak pun hihihie gak baca komen azira.tq ye..x suma org bace n3 kite,ramai yg tgk gmbr jek selalunya.hehe

    ReplyDelete
  9. kak atie:wkumslm..cukup ke sepotong kak?

    nieza:wkumsalam..sedap mmg sedap..sy je buat x santek.hihi

    ReplyDelete
  10. DJ:adehh..jom agak ctok amik tapak ijo ya.hehee..jgnkan pinjam,amik terus pun x hal ;)

    Aiydalela:dah lapar,x reti2 nk masak?ekeke

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^