Selalunya kat umah nih kalo x masak asam yg biasa tu, akan masak kari..kadang2 masak kunyit jek.. kali nih aku masak bersantan lak...jarang2 masak guna santan gini,selalu guna susu cair jer..
Sekali sekala layan kolestrol apa salahnya..haha
Nama lain bagi masakan nih MASAK LEMAK CILI API kot? Tapi aku tengok orang lain masak biasa boh air dulu baru boh udang..aku lebih suka tumis udang tu sekali dengan bahan2 tumisan barulah tambahkan santan n airnya..
Nak kongsi resepi kat sini kot2 ada yang nak mencuba yer..resepi lebih kurang jer,cuma kadang2 teknik jer lain2.. ;)
Bahan2:
- 1 kg udang galah
- 1-2 tangkai cili merah*
- 5 tangkai cili api(boleh tambah jika nak pedas lagi)-ketuk
- 4 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 4 cm kunyit hidup*
- 2 btg serai-hiris2*
- Sedikit belacan(optional)*
- Asam gelugor(secukup rasa)
- Garam dan gula
- 1/3 cawan minyak utk menumis
- 100ml pati santan
- 200 ml air (terpulang kepada kepekatan kuah yg disukai)
- Bersihkan udang,buang 'poket' kekotoran di kepalanya dan potong jika suka..Cuci dan toskan
- Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat hingga menjadi pes.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg menjadi pes tadi sehingga wangi dan sedikit kekuningan. Masukkan cili api yg diketuk.
- Masukkan udang dan kacau sebati sehingga udang bergaul rata dengan bahan2 tumis
- Masukkan santan dan gaul rata lagi. Kecilkan api dan masukkan asam gelugor,garam dan gula.
- Tambahkan air sehingga kepekatan yang diingini dan biarkan sehingga udang masak.
- Jangan masak terlalu lama nanti isi udang akan keras jika terlebih masak. Sebatikan rasa dan padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.
- Note:Boleh tambah hirisan nenas atau epal hijau jika suka.
uik makyung, dah dekat nak bersalin nih tak leh makan udang.. udang2 kena bg akak, sue kena makan lauk bendi jer.. hihihi
ReplyDeleteK.Nor:ahhh..apa plakkk...dkt2 nk bersalin laa kena mkn udang byk2 kak..kang dlm pantang dpt tgk org mkn jek!ekeke.. :P
ReplyDeleteterliur nyer lah tengok udang galah tuh .. kalo gantikan dengan udang yang lagik besar boleh tak ??
ReplyDeleteAlhamdulillah..dah try resepi ni hari ni.. memang sedap sangat-sangat. hubby pun puji.. :-)
ReplyDeletewww.mamadasuki.blogspot.com