Saturday, November 20, 2010

Kek Batik Coklat

Dah lama tak buat kek yang amat mudah:bahan2 minima,tak perlu guna oven atau pengukus nih..Ingat nak cuba tambah nestum,tapi nestum lak kehabisan stok...rasa2 jer cam ada,rupanya dah abes.eheh..tapi kalo letak nestum mesti tak licin ceklatnya nanti eh?

Apa2pun sapa2 lom cuba buat kek nih,sila2 laa buat...tak pernah buat kek pun leh cuba yer..
Gaul adunan tu biar sampai pekat ,melekat gitu..pastu kalo nak lebih roti,lapiskan banyak sikit laa..cam kali nih aku buat 3 lapisan roti jek..lebih coklat kat atas tu..rasanya memang sedap,lagi2 kepada penggemar coklat..
Seeloknya ia disejukkan dalam peti ais sebelum di ngap yer.. ;)

Tekstur coklatnya ala2 cloud 9 gitu..hehe

Tima kasih pada Mylla sekali lg..hehe..(link resepi asal boleh klik pd tajuk resepi di bawah)..resepi di bawah aku dah edit skit..
Sebelum nih pun dah beberapa kali post kat sini,leh tengok kat labels 'Kek Coklat' yer...selamat mencuba!


Kek Batik Coklat
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
  3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
  4. Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  5. Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
  6. Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
Kek Meh amik sepotong sorang..nak lebih sila wat sendirik yek.. :D

P/s: Seeloknya gunakanlah biskut meri yang plain,sebab rasanya x manis jadi balance laa nanti dengan adunan yang dah cukup rasa tu yer..

45 comments:

  1. meletop gitu selalu kita buat yg patah2kan biskut meri tu...tq yer

    ReplyDelete
  2. nak cuba...nak cuba..seng sgt..sebelum buat biskut yg dpatah2.mnta izin copy resepi

    ReplyDelete
  3. watie:kite biasa buat yg gaul sekali biskut dalam kuali kan..kalo sy buat yg tu pun x pth2kn biskut tu coz lebih nmpk kemas kalo x patahkan..hehe..selamat mencuba yg ni plak ye

    ReplyDelete
  4. anie:selamat mencuba anie..nanti kongsikn hasilnya cmner eh.. ;)

    ReplyDelete
  5. comel aje rupanya. klu ina buat suka patah2 biskut tu. so rupanya xde la menarik sgt tp ni ler menu wajib kat esbok. asben n ank suka sgt mkn ni.

    ReplyDelete
  6. tambah dengan kacang tanah yg ditumbuk...lagi sedap....

    ReplyDelete
  7. moklong:ikut mana2 senang nak buat..hehe..kite x patah2kn yg main gaul skali ngan adunan tu coz nampak lg kemas rasanya..betul tu ina,kot2 tetamu dtg mengejut kn.hehe

    ReplyDelete
  8. Myra:kalo letak apa jenis kekacang pun sedap rasanya nih kan

    ReplyDelete
  9. kak sue, mie penah buat resepi kek batik kak sue yg ni. mmg sgt sedap!!!! makan xberhenti... masa buat tu, mie try buat lapis cam kak sue buat selapis demi selapis, tapi xjadi... las2 mie humban sume biskut tu dlm adunan. tapi yg penting, rasa maintain sedap giler!!!

    ReplyDelete
  10. salam...mmg pebrert nih kek batik...aku gune juge resipi myla yg ko post n3 die dlm blog ko ni..mmg best..byk kali wat..tp mls nak amik pic sbb bile da sedap, x sabar2 nk mkn..hehe

    ReplyDelete
  11. Mimiey: Camner lak bleh x jadik lapisnya tu mie? mula2 kena susun biskut tu dlm loyang,pastu cedok adunan dalam 2 senduk gitu(akak guna loyang 8x8"),pastu ratakan elok..susun biskut meri lagik,cedok adunan n ratakan dan buat gitu sampai abis..hehe..tp pernah gak akak buat yg gaul skali tu..kejadiannya terlebih roti so kurang ceklat lak..hihi..apa2pun tq yer sbb rajin mencuba..akak pun suka resepi yg dkongsi milla nih..

    ReplyDelete
  12. sedapnyerr nmpk coklat tu...nk try la...mintak izin copy yerrr...

    ReplyDelete
  13. baru2 ni wat kenduri kat umah akak buat kek batik merie jugak.tp bukanlah resipi mcm hasue ni....next time nak trylah resipi ni.x pakai telo....

    ReplyDelete
  14. Saya baru je selesai buat kek batik ni,masuk esbok dah.....:) tq.

    ReplyDelete
  15. Boleh gune telur sebiji ke dlm resepi ni?

    ReplyDelete
  16. @Anonymous
    saya rasa kalau letak telur mungkin adunan akan jadi lembik kot..sebab bhn2 seperti mntega n susu pekat dah mencukupi sebagai agen pelembap utk kek ni

    ReplyDelete
  17. salam...cedapnyerr...terus macam nak buat je kek nie...bahan-bahan memang da stanby sebab hajat tu da ade cuma ingat nk buat lambat sket..tengok gambar nie terus kecur air liur... :)

    ReplyDelete
  18. Dah wat utk yg 1st time, xsusun cm kak hasue.. 2nd time ni susun elok2 dan seploh lapis.. Kalah kak hasue.. Hihihi.. Esok tgk jadik ke x...

    ReplyDelete
  19. i like very muchy!~ <3

    ReplyDelete
  20. @Anonymous kek batik pun nk masuk fb...tahpape

    ReplyDelete
  21. Lapis roti ke biskut?

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak.. Saya dah cuba resepi ni tapi bila dah pekat susah saya nak letak atas biskut Marie.. Mungkin cara saya masak salah )= Macam mana nak bagi tak pekat sangat? Ni 1st time saya try (=

    ReplyDelete
  23. @CHII
    Waalaikumussalam,
    Macammana chii letak adunan atas biskut tu ek? Guna senduk ke sudip?guna sudip yang sedikit melengkung tepi tu sng sikit bg akak. Kalau guna senduk nasik yg bulat tu mmg gigih sikit la kot..selagi x bergumpal sgt adunan tu still ok lg dik. Jgn putus asa ya! :-)

    ReplyDelete
  24. menariknya..nampak macam senang je tp saya ni mmg tak geti baking2 ni..nak kene buat cecepat nih hihi..tq share resepi ye

    ReplyDelete
  25. nk cba yer..mtk izin gn resepi ye kak

    ReplyDelete
  26. Maaf tanya. sy bdk baru belajar. 1 tin kecil susu pekat manis tue yg std size ke ie. 505g ke?

    ReplyDelete
  27. @Fiif
    Bukan,yg tu tin sederhana..yg tin kecil ni 300g lebih beratnya..kalau nak guna yg sederhana tu guna 2/3 jer ye..slmt mencuba

    ReplyDelete
  28. resepi ni nak sama macak kek batik brunei cuma tambah nestum jer. pastu diaorang lebih suka guna vico dari milo, tapi cikgu buh milo jer. memang sedap dan senang.....

    ReplyDelete
  29. Kalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.

    ReplyDelete
  30. Kalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.

    ReplyDelete
  31. susun biskut then bubuh adunan , dah tu kena mampatkan tak? macam kena tekap2 ke dlu guna sudip ke ape then barulah susun biskut lagi

    ReplyDelete
  32. Kalau takde serbuk koko mcm mna ye?

    ReplyDelete
  33. @yanaazizboleh je guna coklat bar yg dicairkan.milo boleh ganti dgn vico

    ReplyDelete
  34. Mohon share tau kak,,nnk ltk kt blog utk sndri jgk,,nnti nk bt hehe sy bdk baru bljr

    ReplyDelete
  35. Uih, sedapnya..Terliur tengok..Nak try la nnti..^_^

    nurkids2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. Masukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.

    ReplyDelete
  37. Masukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.

    ReplyDelete
  38. Assalam... Sis nk tanye.. Kalo pakai marjerin sukatan nye byk mane ye sis..?? Selama ni pakai butter tp tringin lak nk try pakai marjerin..

    ReplyDelete
  39. Salam sis,nk tanya alas plastik tu guna plastik apa yer? Kalau guna baking sheet tu mudah x nak keluarkan kek bila dh sejuk nnt?
    Thank you

    ReplyDelete
  40. Kek Batik
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/kek-batik.html

    ReplyDelete
  41. Sedapnyaaaa... saya mahu cuba buat di rumah..
    Boleh tak nak tambah kacang tanah goreng?

    Thanks,
    Resepi Zurayda

    ReplyDelete
  42. Dah lama tak makan kek batik ni...zaman sekolah member selalu buat dia buh kacang....boleh tak ganti biskut kepada roti?..tk berkongsi resepi.

    Jemput ke blog saya
    http://www.mamavitashopppe.wordpress.com

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^