Apa2pun sapa2 lom cuba buat kek nih,sila2 laa buat...tak pernah buat kek pun leh cuba yer..
Gaul adunan tu biar sampai pekat ,melekat gitu..pastu kalo nak lebih roti,lapiskan banyak sikit laa..cam kali nih aku buat 3 lapisan roti jek..lebih coklat kat atas tu..rasanya memang sedap,lagi2 kepada penggemar coklat..
Seeloknya ia disejukkan dalam peti ais sebelum di ngap yer.. ;)
Tekstur coklatnya ala2 cloud 9 gitu..hehe
Tima kasih pada Mylla sekali lg..hehe..(link resepi asal boleh klik pd tajuk resepi di bawah)..resepi di bawah aku dah edit skit..
Sebelum nih pun dah beberapa kali post kat sini,leh tengok kat labels 'Kek Coklat' yer...selamat mencuba!
Kek Batik Coklat
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya
Cara-cara
- Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
- Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
- Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
- Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
meletop gitu selalu kita buat yg patah2kan biskut meri tu...tq yer
ReplyDeletenak cuba...nak cuba..seng sgt..sebelum buat biskut yg dpatah2.mnta izin copy resepi
ReplyDeletewatie:kite biasa buat yg gaul sekali biskut dalam kuali kan..kalo sy buat yg tu pun x pth2kn biskut tu coz lebih nmpk kemas kalo x patahkan..hehe..selamat mencuba yg ni plak ye
ReplyDeleteanie:selamat mencuba anie..nanti kongsikn hasilnya cmner eh.. ;)
ReplyDeletecomel aje rupanya. klu ina buat suka patah2 biskut tu. so rupanya xde la menarik sgt tp ni ler menu wajib kat esbok. asben n ank suka sgt mkn ni.
ReplyDeletetambah dengan kacang tanah yg ditumbuk...lagi sedap....
ReplyDeletemoklong:ikut mana2 senang nak buat..hehe..kite x patah2kn yg main gaul skali ngan adunan tu coz nampak lg kemas rasanya..betul tu ina,kot2 tetamu dtg mengejut kn.hehe
ReplyDeleteMyra:kalo letak apa jenis kekacang pun sedap rasanya nih kan
ReplyDeletekak sue, mie penah buat resepi kek batik kak sue yg ni. mmg sgt sedap!!!! makan xberhenti... masa buat tu, mie try buat lapis cam kak sue buat selapis demi selapis, tapi xjadi... las2 mie humban sume biskut tu dlm adunan. tapi yg penting, rasa maintain sedap giler!!!
ReplyDeletesalam...mmg pebrert nih kek batik...aku gune juge resipi myla yg ko post n3 die dlm blog ko ni..mmg best..byk kali wat..tp mls nak amik pic sbb bile da sedap, x sabar2 nk mkn..hehe
ReplyDeleteMimiey: Camner lak bleh x jadik lapisnya tu mie? mula2 kena susun biskut tu dlm loyang,pastu cedok adunan dalam 2 senduk gitu(akak guna loyang 8x8"),pastu ratakan elok..susun biskut meri lagik,cedok adunan n ratakan dan buat gitu sampai abis..hehe..tp pernah gak akak buat yg gaul skali tu..kejadiannya terlebih roti so kurang ceklat lak..hihi..apa2pun tq yer sbb rajin mencuba..akak pun suka resepi yg dkongsi milla nih..
ReplyDeletenak cuba la....
ReplyDeletesedapnyerr nmpk coklat tu...nk try la...mintak izin copy yerrr...
ReplyDeletebaru2 ni wat kenduri kat umah akak buat kek batik merie jugak.tp bukanlah resipi mcm hasue ni....next time nak trylah resipi ni.x pakai telo....
ReplyDeleteSaya baru je selesai buat kek batik ni,masuk esbok dah.....:) tq.
ReplyDeleteBoleh gune telur sebiji ke dlm resepi ni?
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletesaya rasa kalau letak telur mungkin adunan akan jadi lembik kot..sebab bhn2 seperti mntega n susu pekat dah mencukupi sebagai agen pelembap utk kek ni
salam...cedapnyerr...terus macam nak buat je kek nie...bahan-bahan memang da stanby sebab hajat tu da ade cuma ingat nk buat lambat sket..tengok gambar nie terus kecur air liur... :)
ReplyDeleteDah wat utk yg 1st time, xsusun cm kak hasue.. 2nd time ni susun elok2 dan seploh lapis.. Kalah kak hasue.. Hihihi.. Esok tgk jadik ke x...
ReplyDeletei like very muchy!~ <3
ReplyDelete@Anonymous kek batik pun nk masuk fb...tahpape
ReplyDeleteLapis roti ke biskut?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.. Saya dah cuba resepi ni tapi bila dah pekat susah saya nak letak atas biskut Marie.. Mungkin cara saya masak salah )= Macam mana nak bagi tak pekat sangat? Ni 1st time saya try (=
ReplyDelete@CHII
ReplyDeleteWaalaikumussalam,
Macammana chii letak adunan atas biskut tu ek? Guna senduk ke sudip?guna sudip yang sedikit melengkung tepi tu sng sikit bg akak. Kalau guna senduk nasik yg bulat tu mmg gigih sikit la kot..selagi x bergumpal sgt adunan tu still ok lg dik. Jgn putus asa ya! :-)
Akak leh msk masterchef ni..hihi
ReplyDeleteAkak leh msk masterchef ni..hihi
ReplyDeletemenariknya..nampak macam senang je tp saya ni mmg tak geti baking2 ni..nak kene buat cecepat nih hihi..tq share resepi ye
ReplyDeletenk cba yer..mtk izin gn resepi ye kak
ReplyDeleteMaaf tanya. sy bdk baru belajar. 1 tin kecil susu pekat manis tue yg std size ke ie. 505g ke?
ReplyDelete@Fiif
ReplyDeleteBukan,yg tu tin sederhana..yg tin kecil ni 300g lebih beratnya..kalau nak guna yg sederhana tu guna 2/3 jer ye..slmt mencuba
resepi ni nak sama macak kek batik brunei cuma tambah nestum jer. pastu diaorang lebih suka guna vico dari milo, tapi cikgu buh milo jer. memang sedap dan senang.....
ReplyDeleteKalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.
ReplyDeleteKalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.
ReplyDeletesusun biskut then bubuh adunan , dah tu kena mampatkan tak? macam kena tekap2 ke dlu guna sudip ke ape then barulah susun biskut lagi
ReplyDeleteKalau takde serbuk koko mcm mna ye?
ReplyDelete@yanaazizboleh je guna coklat bar yg dicairkan.milo boleh ganti dgn vico
ReplyDeleteMohon share tau kak,,nnk ltk kt blog utk sndri jgk,,nnti nk bt hehe sy bdk baru bljr
ReplyDeleteUih, sedapnya..Terliur tengok..Nak try la nnti..^_^
ReplyDeletenurkids2u.blogspot.com
Masukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.
ReplyDeleteMasukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.
ReplyDeleteAssalam... Sis nk tanye.. Kalo pakai marjerin sukatan nye byk mane ye sis..?? Selama ni pakai butter tp tringin lak nk try pakai marjerin..
ReplyDeleteSalam sis,nk tanya alas plastik tu guna plastik apa yer? Kalau guna baking sheet tu mudah x nak keluarkan kek bila dh sejuk nnt?
ReplyDeleteThank you
Kek Batik
ReplyDeletehttp://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/kek-batik.html
Sedapnyaaaa... saya mahu cuba buat di rumah..
ReplyDeleteBoleh tak nak tambah kacang tanah goreng?
Thanks,
Resepi Zurayda
Dah lama tak makan kek batik ni...zaman sekolah member selalu buat dia buh kacang....boleh tak ganti biskut kepada roti?..tk berkongsi resepi.
ReplyDeleteJemput ke blog saya
http://www.mamavitashopppe.wordpress.com