Kek yang letak asam manis susun2 gini ni sebenarnya kesukaan my hb..aku tak ler suka sangat..suka gitu2 jer..aku prefer yang plain jer..kalo nak letak asam manis biasanya aku hancurkan dulu..hihi..
Apa2pun kek ni memang senang jer nak buat,bahan2 very basic..dan masih kek kukus.. lepas ni carik kek lapis bakar lak..ntah kat folder mana aku letak..tula,asyik2 entri tertunggak gara2 x dpt connect internet jek..huhu..
Layan gambar dulu yer...peminat kek asam manis mesti leh imagine...rasanya of coz moist seperti dalam gambar ni..hehee..
Kalau tak suka rasa asam manis yang berlebihan,boleh laa susun asam manis tu jarang2 sikit eh.. bagi aku laa...asam manis yang bersaiz kecil lagi sedap berbanding asam manis yang sekarang ni macam2 saiz dan bentuk di pasaran..yang ni aku ada letak juga yang segi empat tu untuk selapis jer..
UPDATED:
Di sini disertakan resepi bagi mereka yg berminat nak mencuba..
Kek Lapis Cinta Kirana
Bahan2:
Di sini disertakan resepi bagi mereka yg berminat nak mencuba..
Kek Lapis Cinta Kirana
Bahan2:
- 340g mentega
- 170g gula halus
- 6 biji telur ayam(gred A)
- 10 sudu makan susu manis
- 1 sudu teh esen vanilla
- 170g tepung hong kong/gandum
- 180g seri kaya(tin kecil)
- Pewarna hijau, kuning dan merah
- Asam manis secukupnya
- Mentega dipukul dengan gula halus sampai kembang.
- Masukkan telur satu persatu sampai habis sambil terus dipukul dengan kelajuan perlahan.
- Masukkan esen vanila,susu manis, serikaya dan kacau sebati.
- Masukkan tepung(yg sudah diayak) sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan adun rata
- Bahagikan kepada 3 bahagian: (i) warnakan kuning (ii)warnakan hijau (iii)warnakan merah
- Pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mula mengukus.
- Kukuskan 3/4 cawan adunan berwarna merah dahulu..setelah masak,kukus pula adunan hijau. Susunkan asam manis barulah masukkan adunan kuning.
- Ulangi langkah 7 sehingga adunan habis
- Kukus sekurang2nya satu jam selepas lapisan terakhir. Selamat mencuba
wahh kek kirana lah pulak ye! i pun tk tengok citer ni tp my brother beria tul melayannya masa raya itu hari..
ReplyDeletebtw, i dah rambang mata nak try wat mana satu kek lapis dah ni hihi..teruja tengok rupa cantik cantik tu
salam kak...wah kek lapis...rmate bru je blik dr srwak...byk dpt mkn kek lapis dia...hehehe
ReplyDeletezarin: smpai skrg ni pun masih x abis2 lg citer tu kan..hehe.. sabar2,ada lagi resepi kek lapis bakal menyusul..kena publish satu2..hehe..
ReplyDeleteezzyra:wkumsalam,lepas raya mmg org sarawak selalunya bw 'bekal' kek lapis utk dibawa balik ke tmpt study/kerja..hehe..mesti best dpt mkn ek
salam sue...ermm sedapnya kek lapis kukus tu...dah lama kak ima tak mengukus ni...nnt ada kelapangan leh la cuba buat kek kukus dari umah sue ni...mmg dah simpan dah resepinya..tunggu masa yg sesuai je..hihi
ReplyDeletep/s..betul ckp sue,asam manis yg kecik lebih sedap digunakan..
kak ima:wkumsalam kak.. nanti dah sampai seru mesti nak ngukus jer tu kak..hehe..
ReplyDeletetula,kalo dah try byk jenis tau ler yg mana sedap kan..tp terpulang gak ler selera masing2 ni x sama..hii
salam sue...mengacam betul la kek lapis ni..resepinya pun simple je..pas ni boleh la akk cuba..tak sabar rasanya
ReplyDelete