Salam merdeka...
Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 53 buat semua rakyat Malaysia di mana jua anda berada..
Cuti hari ni mesti ramai yg amik kesempatan mengukis dan menjahit baju raya kan..
Tempahan2 mesti banyak yg dah siap dan tak kurang yg risau jika tak siap..apa2pun,semoga segalanya berjalan lancar yer..
Kat supermarket dan kedai2 sekarang ni mesti sibuk jer pasang lagu raya..makin terasa bahang hariraya kan..yg jauh di perantauan,jangan sedih2 yer.. :)
Puding roti horlicks ni sedap amat dimakan sejuk..
Selalu makan puding lembik2 seperti puding karamel memang best..sekali sekala layan puding yg boleh dipotong begini pun best juga..yg penting tetap lembut dan agak cair di mulut..
Aku tak letak kaler pun sebab prefer warna original..
Di sini disertakan resepi untuk memudahkan rujukan di masa depan dan bagi mereka yg berminat mencuba sendiri yer..boleh juga dituang ke dalam acuan kecil2.
Puding Roti Horlicks
BAHAN A
13g agar-agar
660ml air
200g gula
60g mentega
BAHAN b
3 keping roti putih-dikoyak2kan
3 biji telur ayam
1 tin(400ml) susu cair/sejat
2 sudu besar tepung kastad
Esen vanilla—1 penutup botol
100g horlicks
Cara2:
1. Masak bahan2 A sehingga gula cair dan adunan mendidih,masukkan mentega. Kacau sehingga cair
2. Masukkan bahan B ke dalam blender dan kisar sehingga halus dan terus masukkan ke dalam periuk berisi adunan A.
3. Sentiasa kacau supaya sehingga mendidih sepenuhnya.
4. Tuang ke dalam acuan/Loyang yg dibasahkan terlebih dahulu.
5. Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk..potong dan hidangkan.Selamat mencuba!
Salam merdeka buat sue....sedapnya nampak puding roti horlicks sue tu...terasa keharuman horlick tu...
ReplyDeletesalam merdeka wat akak juga..a'ah kak..memang harum jer bau horlicks ni..anak2 ingat sue wat kek..hehe
ReplyDelete