Kebelakangan nih malas beno nak amik gambar masakan..ada mencuba resepi2 baru tapi dah abis baru ingat nak amik gambo...huhu...
Oklah,x nyempat nak tulis panjang bebeno nih..jap lagik kena jadik drebar bas skolah lak..ehe
Rasa udang nih lebih kurang honey prawn pun ader cuma ada rasa lada hitam n kicap sket..
So sapa2 nak cuba leh laa cube ehh...
Thanks dayangjack sebab bagi idea nak masak udang simple sedap nih..kite tambah sos lada hitam lagik untuk bagi 'kick'..haa,jom makan!
Bahan-bahan :
• 1/2 kilo udang segar (dibersihkan)
• 2 ulas bawang putih (dicincang)
• 1/2 cm halia (dihiris)
• 1 labu bawang besar (dimayang)
• 1-2 sk serbuk lada hitam
• 1-2 sb kicap pekat
• 1 sb sos tiram
• 2 sb kicap manis
• sedikit hirisan daun ketumbar
• 4-5 biji cili padi (diketuk)
• 1 sb madu + 50 ml + 1 sb jus lemon (dibancuhkan)
• 1 sudu makan sos cili
>sue tambah sos lada hitam puteri untuk perapan..
Cara-cara : Gaulkan udang bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 30 minit. Sediakan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga perang. Kemudian masukkan bwg besar dan sos tiram. Kacau sebati. Kemudian, masukkan udang, kicap manis, cili, sos cili dan daun ketumbar. Gaul2kan. Setelah udang 1/2 masak, tuangkan bancuhan madu tadi. Kacau hingga masak. Boleh tambah garam jika perlu.
Salam Sue..Akak kalau udang2 ni...sanggup terbang jauh2...siap bawa tupperware lagi..hehe....sedap nya Sue ooi....kalau senduk tu ..biar lebey ya..buat bekal sampai dinner hehehehe
ReplyDeleteAik, KakWatie dah mintak dulu ek? Love pun nak tapau la, ratah jer! Hehehe!
ReplyDeleteEyana, come here pls!
Kak watie > wkumsalam...sue dah redi utk akak nih..nak senduknya lebih ke udang yg lbih ni kak?hehe...
ReplyDeleteLOVE2COOK > kak watie laju jer masuk dapo tadi love..maklum laa,nampak udang.hihih..love nak tapau berapa banyak ni?sekor cukup?
ReplyDeleteeyana malu2 ngan aunty love..hehe
WOW!!! nampak lazat tuh. sila post kan di alamat.....
ReplyDelete******
*****
***jalan udang blackpepper
selangor, malaysia.
huhu..jangan bagi basi eyh kak. hehe
sedap nye.. sedap nye.. nyum2..
ReplyDeleteslalu wat sambal x letak lada hitam n kicap tp kali ni sruh letak hehe
ReplyDelete